zawsze mam w lodówce! Przekąski na karnawał Składniki: rulon francuskiego ciasta 150 g szpinaku 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka masła sól do smaku czarny pieprz, grubo mielony 50 g fety 80 g żółtego sera, u mnie ostry ser z papryką 1 łyżka przyprawy bruschetta Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej
codojedzeniaSkładniki: 1 pierś z kurczaka 1 pomidor 1 cebula (mniejsza) 1/2 cukinii 3 duże pieczarki papryka ostra mielona, czosnek granulowany Pierś z kurczaka kroimy w paski i smażymy na odrobinie oliwy (doprawiamy solą, pieprzem). Cukinię przekrawamy na pół i wydłubujemy środek (tą część z nasionami), następnie kroimy w paski, cebulę w półksiężyce, pieczarki kroimy w cząstki a pomidora
Moje-pitraszeniePrzygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować i potłuc. Dodać pokruszony (nie mielony) biały ser (powinny być grudki) i usmażoną cebulę. Masę doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu
Di gotujeKuchnia węgierska od zawsze jest u nas wdzięcznym tematem. By potrawa była jeszcze bardziej kolorowa, polecamy paprykę żółtą. Składniki 8 strąków papryki 100 g ryżu 300 g mielonego mięsa wieprzowego, niezbyt tłustego 1 jajko 1 mała cebula 200 g przecieru pomidorowego sól pieprz cukier natka pietruszki Zasmażka : 1,5 łyżki smalcu 2 płaskie łyżki mąki Przygotowanie
R'n'G Kitchenśredniej żółtej papryki 1/2 średniej zielonej papryki 1 średnia czerwona cebula (150g) kilka łyżek oliwy sól Marynata 2 łyżki soku z limonki 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 5 łyżek oliwy Do podania czerwony ryż (arroz rojo) pszenna lub kukurydziana tortilla świeża nać kolendry Instrukcje Wołowinę kroimy na cienkie plastry
Kulinarna PokusaSkładniki na ciasto mąka pszenna, 250g masło, 125g cukier, 120g żółtka, 2szt śmietana 18%, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 2 łyżeczki Składniki na masę mak mielony, 200g cukier, 200g jabłka tarte, 300g jajka, 4szt kasza manna, 4 łyżki masło, 100g proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, szczypta kandyzowana skórka pomarańczowa, 1/2 szkl Przygotowanie Składniki
Gotowanie moimi oczamimakaronu dodajemy 3 łyżki kremowego serka i mieszamy. Wylewamy na patelnie i dodajemy makaron. Całość mieszamy, czekamy aż zacznie się gotować i wyłączamy kuchenkę. Możemy delikatnie doprawić świeżo mielonym pieprzem. Podajemy na ciepło
Kolizje SmakówRybka bezglutenowa czemu nie? Wystarczy kupić dobrej jakości rybkę, zmielić ją, dodać nasze ulubione dodatki, a wszystko obtoczyć w produkcie bezglutenowym np. mielonym lnie. Wychodzi całkiem przyzwoity, pyszny posiłek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikskładników. Prawdopodobnie dlatego spaghetti to jest takie pyszne. Składniki: 500 g makaronu spaghetti 250 g boczku 1 cebula 1 całe jajko i 4 żółtka 50 g startego parmezanu świeżo mielony czarny pieprz sól - do posolenia wody pod makaron Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę, cebulę pokroić w drobną kostkę. Boczek wrzucić
Mama Gotujewędliny wędzonej ( wykorzystane były kawałki wędlin oraz kotlety drobiowe które zalegały w lodówce :) ) 100 gram tartego sera żółtego 0,5 szklanki bulionu sól, pieprz świeżo zmielony, papryka czerwona mielona słodka, oregano. Wykonanie: Kasz ę wrzucamy do wrzącej wody gotujemy ok 10 -15 minut, tak aby była półtwarda, wyciągamy z wody odcedzamy przekładamy do miski. Cebul ę , paprykę oraz mięsko
kgwjanczewowegańskim cieście, które na surowo jest bardzo gęste, a po usmażeniu bardzo chrupkie. Składniki: 1 gruszka świeża lub w syropie 4 łyżki mąki owsianej 1 łyżka siemię lnianego mielonego + 3 łyżki wrzącej wody szczypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 ml wody gazowanej aromat pomarańczowy olej kokosowy Sposób przygotowania: W szklance mieszamy siemię z wodą, następnie
Truskawkowa Fiestawlej masę jajeczną. Szybko wymieszaj, tak aby sos ładnie się zagęścił, ale aby jajko się nie ścięło. Danie przełóż na talerz i posyp resztą parmezanu i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj od razu. Kaloryczność: Całe danie ma 530 kalorii
Moja Michafrytek robione są na bazie śmietany lub jogurtu. Jedni wolą sos czosnkowy, koperkowy albo pomidorowy. Do posypania stosuje się najczęściej sól (najlepiej morską, świeżo zmieloną), ale też grubo mielony pieprz, łagodną lub ostrą paprykę. W tym miejscu warto wspomnieć o jednej kwestii, a mianowicie o kaloryczności tej potrawy. Porcja frytek o wadze 100 g ma ok 314 kalorii
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniafilet z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy do grilla 4 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego Sos gorgonzola: 200 g sera gorgonzola 50 g śmietanki 30% pieprz mielony gruboziarnisty Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Olej wymieszać z octem winnym, roztartym czosnkiem i przyprawą do grilla. Marynatą zalać mięso, dobrze wymieszać i odstawić w chłodne
kolorowotorcikowoporcje: 400 g makaronu pennette (małe penne) 3 białe kiełbaski (około 250 g) 150 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietanki 18% 3 czubate łyżki tartego parmezanu sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Białą kiełbaskę obieramy ze skórki i kroimy w pół-krążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
My Culinary Art