mielone - 47549 przepisów (strona:1855/3170)

Pączki wegańskie – na szybko 216

łyżki oleju 4 płaskie łyżki stołowe cukru trzcinowego 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka drożdży instant ½ łyżeczki soli 1 czubata łyżka cukru pudru 1 niepełna łyżeczka mielonego cynamonu olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Karo in the Kitchen
Kanapkowa pasta z soczewicy 227

SKŁADNIKI (na 4 kanapki) 4 łyżki ugotowanej soczewicy  (lub soczewicy z puszki) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki +kilka listków do ozdobienia 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz 4 kromki ulubionego pieczywa PRZYGOTOWANIE Soczewicę miksujemy z posiekaną pietruszką i oliwą. Doprawiamy pieprzem według własnych preferencji. Smarujemy pieczywo. Pyszne i zdrowe kanapki gotowe :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa z bobem, szpinakiem , makaronem i jajkiem 201

pęczek szpinaku 1 pęczek kolendry  400 g puszka gotowanego bobu 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 900 ml wywaru na wołowych kościach (użyjcie dowolnego) oliwa papryka mielona sól do podania: szklanka drobnego makaronu - kolanek 1 jajko na osobę przygotowanie Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i liść laurowy. Chwile podsmażać aż czosnek lekko się

Stare Gary
Tatar ze śledzia 279

moczymy i płuczemy 2-3 razy i filetujemy. Tak przygotowane drobno szatkujemy. Dodajemy również drobno poszatkowaną cebulę, koncentrat, musztardę, paprykę i dopiero podczas mieszania oliwę. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Na talerzu układamy foremkę, napełniamy ją zależnie od uznania, ja napełniłem do ok 2/3 wysokości, lekko ubijamy i zdejmujemy obręcz ruchem do góry. Ozdabiamy pokrojonym w kosteczkę ugotowanym

Mechanik w kuchni
Mini pączki serowe 232

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu oraz tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do posypania Ser zmielić maszynką jak na sernik, można też użyć dobrego gotowego sera mielonego z wiaderka. Do sera dodać jajka, cukier i śmietanę. Wszystko zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto powinno być klejące. Rozgrzać tłuszcz

Monia miesza i gotuje
Oponki 162

OPONKI - WSPOMNIENIE Z DZIECIŃSTWA  Smaczne, proste i łatwe w przygotowaniu. Składniki na około 30-40 oponek: 500 g półtłustego twarogu (najlepiej nie mielony) 3 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 - 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka octu ( żeby nie wchłaniały tyle

Calzonella.com
Sos musztardowo- miodowy do sałatek 153

Winegret miodowo-musztardowy do sałatek Składniki: 1 łyżka musztardy (sarepskiej lub francuskiej) 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 3 łyżki oliwy  sól, świeżo mielony pieprz W miseczce dokładnie wymieszać miód, musztardę i sok z cytryny (lub ocet winny). Dolać oliwę, cały czas mieszając. Jak już składniki się połączą, dodajemy sól i pieprz

Calzonella.com
Carbonara - nic dodać, nic ująć... 158

jeszcze przepyszna. Czegóż chcieć więcej ? :) SKŁADNIKI (Porcja na 4 osoby) 10 cienkich plasterków pancetty (lub wędzony boczek) 2 jajka ok. 50 g parmezanu 1 łyżka oliwa pieprz - świeżo mielony 500 g makaronu (najlepiej świeżego) ok. 1/4 szklanki śmietany 18 % 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku sól do smaku natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie

Calzonella.com
ZUPA KREM Z PORÓW I CUKINII 152

duże cukinie 1 duży albo dwa średnie pory (biała część) średnia cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki śmietany 12% 3 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki szczypta kminku mielonego pieprz i sól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE: Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na łyżeczce masła. Dodać pory pokrojone w plasterki

Calzonella.com
Czerwony barszcz zabielany 211

kościach wędzonych lub wędzonym boczku - ok. 3-4 L czosnek – 1 duży ząbek 2-3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego ocet – do smaku sól pieprz w ziarnach i mielony cebula masło – 1 łyżka śmietana kwaśna – 2 duże łyżki ziemniaki – 5 dużych PRZEPIS: Wywar postawić na gazie i zagotować. Buraki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Czosnek również

Calzonella.com
Jak zrobić domowe pesto z rucoli? 143

makaronów. Pycha! Składniki: - dwie solidne garście rukoli - 1/4 szklanki miksu oliwy z olejem ( ja dałam nieco mniej) - 3 łyżki ziaren słonecznika - 2 obrane średnie ząbki czosnku - szczypta soli, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru i odrobinę cytryny dla zrównoważenia smaku. Na rozgrzaną patelnię wsypać ziarna słonecznika i uprażyć do uzyskania złotego koloru. Przełożyć do miski, do której następnie dodajemy rukolę

Calzonella.com
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami 216

minut. Studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w niewielką kostkę. Buraki łączymy z jogurtem greckim, drobno pokrojonym szczypiorkiem oraz grubo posiekanymi orzechami włoskimi Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem

Pyry na Gaz
Filet z miruny nowozelandzkiej w sosie chrzanowym 193

polowy cytryny 5 łyżek oleju 3-4 łyżki chrzanu, świeżo startego lub ze słoika 1 pęczek koperku 1 łyżka masła 100-120 ml słodkiej śmietany sól cukier pieprz świeżo mielony   Przygotowanie   Filety opłukałem, odsączyłem na kuchennym ręczniku, oprószyłem sola i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny i na pół godziny wstawiłem do lodówki. Masło rozpuściłem na patelni, wsypałem

R'n'G Kitchen
Chleb newski z kolendrą 219

naczyniu na 8-12 godz. (np. całą noc), w ciepłym  miejscu.  Zaparka 60 g mąki żytniej  typ 1150 18 g słodu jasnego 2-4 g kolendry mielonej 180 g wody Zaparzyć składniki wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić na 3 godziny w zamkniętym naczyniu (np. słoiku) zawiniętym w koc lub termosie. Zaczyn 2 cały zaczyn

Przepisy na domowy ser i chleb
Cukinia z suszonymi pomidorami 193

kilka świeżych  pieczarek 6 kawałków suszonych pomidorów  w oleju 1 ser pleśniowy Lazur 1/2 łyżeczki ostrej  i słodkiej papryki gałązk a świeżego rozmarynu sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Cukinie myjemy, kroimy w plasterki około 0,5 cm , posypujemy solą, papryką słodką oraz ostrą odstawi amy na parę minut . Por,  pieczarki oczyszczamy, przepłukujemy wodą, kroimy

kgwjanczewo