ryż są najpierw smażone, a potem stopniowo zalewane bulionem i krojonymi pomidorami, czy też sokiem pomidorowym. Wszystko to nadaje ryżowi ciemną, czerwoną barwę, którą można jeszcze pogłębić np. dodatkiem mielonej czerwonej papryki. Smażenie ma też kluczowe znaczenie dla smaku potrawy. Czerwony ryż może być zarówno samodzielnym daniem, jak i dodatkiem czy składnikiem innych (np. do fajitas czy buritos). Jeśli
Kulinarna Pokusa275g) op. łososia wędzonego (150g) op. twarożku naturalnego do kanapek (150g) łyżka gęstego jogurtu naturalnego (ew. śmietany) 1/2 awokado cytryna garść rukoli do dekoracji sól himalajska pieprz kolorowy świeżo mielony jajko do posmarowania 2 łyżki posiekanego koperku Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć nożem dwa okręgi (pomagając sobie talerzem) o śr. ok 16 cm. Jeden krążek podzielić na 6 części
Smakołyki Asichęci i cierpliwości. Składniki: - 1 kg schabu bez kości - cukier - sól morska - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej - 1 do 2 łyżeczek ostrej papryki wędzonej - pieprz czarny mielony Przyprawy dobrej jakości znajdziecie na stronie www.Skworcu.pl . Dodatkowo: - gaza - sznurek 1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy je dokładnie cukrem, ok 2-3 mm warstwą, odkładamy
Apetyczna babeczkaprzekonałam się do ich wegańskiej wersji ! SKŁADNIKI: 2 wegańskie parówki sojowe kawałek papryki duży pomidor 2 łyżki kukurydzy 1/2 cebuli przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, papryka słodka mielona, majeranek, czosnek niedźwiedzi, płatki chili WYKONANIE: warzywa kroimy w kostkę, umieszczamy na patelni podlanej wodą i chwilę dusimy parówki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do warzyw - przyprawamy całość
healthy dreamsgości mąka kokosowa i póki co nie mogę się nią nacieszyć, dlatego też jest dzisiaj głównym składnikiem pieczonego placuszka z warzywami. SKŁADNIKI : 4 łyżki mąki kokosowe łyżka łuski gryczanej mielonej garść zielonej fasolki szparagowej 1/2 małej cukinii kawałek zielonej papryki 2 białka jajka 1/2 szklanki wody łyżeczka oleju kokosowego przyprawy: cynamon, płatki chili WYKONANIE: mąkę, przyprawy, białka, olej kokosowy
healthy dreamszastanowienia się wykorzystałam tahini, które dzień wcześniej zrobiłam sama! Zainspirowałam się przepisem znalezionym na jednej ze stron kulinarnych, przepis na tahini . SKŁADNIKI: 5 łyżki otrębów gryczanych łyżka mielonej łuski gryczanej 1/2 banana brzoskwinia łyżka tahini łyżeczka cynamonu WYKONANIE: banana blendujemy z otrębami, łuską i cynamonem do wyłożonej papierem do pieczenia (bądź aluminiowej) formy przekładamy zblendowane składniki- formujemy
healthy dreamsśliwki czubata łyżeczka karobu ok 30g mleka sojowego figa 1,5 szklanki mleka sojowego łyżeczka agaru 2 łyżki nasion chia WYKONANIE: suszone śliwki kroimy w malutką kosteczkę płatki mielimy w młynku, mieszamy z dynią karobem, mlekiem i śliwkami całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 1,5 szklanki mleka gotujemy- gdy zacznie się gotować dodajemy agar i energicznie
healthy dreamsjestem! Obiecuję, że jak tylko "wyjdę na prostą" z szkolnymi obowiązkami, wrócę do blogowego świata. SKŁADNIKI: ok 40g obranej dyni ok 60g tofu ok 50g okary łyżka mielonego ostropestu 2 łyżki tahini kawałek awokado garść szpinaku przyprawy: curry, słodka papryka, pieprz ziołowy, czarnuszka, chili, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory z oregano i chili WYKONANIE: dynię trzemy na małych oczkach
healthy dreamschia 5 łyżek płatków orkiszowych banan mleko sojowe (na oko) WYKONANIE: tofu, fasolę blendujemy razem z dodatkiem odrobiny mleka zblendowane składniki mieszamy z nasionami chia i karobem płatki owsiane mielimy, banana blendujemy płatki mieszamy z bananem i odrobiną mleka- przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia jako kolejną warstwę kładziemy masę karobową całość odkładamy do lodówki do stężenia Im bardziej
healthy dreamsmnie sosik jest dużym rywalem słynnego sera z ziemniaka ;] SKŁADNIKI: 350 ml wody 2.5 łyżki czerwonej soczewicy 2 grzyby shitake (świeże) marchewka 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych przyprawy: czosnek mielony, pieprz ziołowy, słodka papryka, chili, czarnuszka, curry WYKONANIE: w wodzie gotujemy obraną i pokrojoną marchewkę z soczewicą (10 min) do gotujących się warzyw składników, wrzucamy pokrojone grzyby shitake (gotujemy
healthy dreamsilości. Karnawale, tłusty czwartku - nadchodzimy! A zakupy robimy przez internet , żeby nie tracić czasu na kolejki. O! Tak się wycwaniłyśmy tym razem :) WERSJA TRADYCYJNA: Składniki: - 1 kg sera mielonego, najlepiej się sprawdza gęsty ser z wiaderka z Piątnicy - kostka masła (stopione, przestudzone) - 4 jajka, gdy macie zbyt rzadki ser, 2 jajka i 2 żółtka - 1/2 kg mąki tortowej
Wypisz WymalujBurgery są rewelacyjne. Delikatne indycze mięso z wyrazistymi przyprawami i suszonym pomidorami smakuje idealnie. Polecam z sosem z dodatkiem wędzonej papryki. 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej 3 suszone pomidory 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 jajko 1 kajzerka namoczona w wodzie Sól Pieprz Olej o smaku pomidora, bazylii
VioletoweKucharzenieSkładniki: 200 g ciecierzycy, 1 ząbek czosnku, 1/2 dużej cytryny, 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oleju z sezamu (lub jakiegoś innego roślinnego), oliwa do polania przed podaniem, sól, świeżo mielony pieprz, za’tar/sumak/mieszanka siedmiu przypraw libańskich natka pietruszki, Przygotowanie: Cieciorkę przed gotowaniem moczyć przez ok. 8 godzin w przegotowanej wodzie. Namoczoną wcześniej ciecierzycę gotujemy
rozgotowanaprzepisem :) Składniki: 1 kg udźców kurczaka 300 g cykorii białej - im mniejsze główki tym lepiej 100 g rodzynki brazylijskiej 100 g dobrego masła przyprawy: sól pieprz czarny świeżo mielony kminek kurkuma słodka papryka w proszku czosnek w proszku Wykonanie: Cykorię umyć, przeciąć na 4 części wzdłuż, wyciąć głąby. Blanszować we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Zostawić na durszlaku
Poezja Smaków - blog kulinarnysoku z cytryny lub soku cytrynowego cytrynki z butelki 100 g białej cebuli. 50 g zielonego, marynowanego pieprzu. 500 ml oleju ( użyłam słonecznikowego) sól. czarny, mielony, pieprz. Przygotowanie Łososia opłukać i osuszyć. Przy pomocy bardzo ostrego noża skrawać ukośnie, jak najcieńsze plastry ryby - zaczynać krojenie od strony gdzie była głowa. Skórę wyrzucić. Wlać do miski
Stare Gary