mielone - 47549 przepisów (strona:1859/3170)

pyszny tatar wołowy z olejem rzepakowym... 254

żółtka 3 sztuki "M", 1 sztuka średnia cebula,1 ogórek kiszony, pieczarki marynowane 10 sztuk, olej rzepakowy do 1/2 szklanki, - do smaku przyprawa w płynie, pieprz czarny świeżo mielony 3/4 łyżeczki, mix sałat do ozdoby wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zmielić w maszynce do mięsa na sitku z drobnymi oczkami cebulę, kiszony ogórek, pieczarki marynowane drobniutko pokroić, każde osobno

W Mojej Kuchni Lubię
Schab dojrzewający 439

kości - około 1,5kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) -4 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 2 łyżki Pieprz młotkowany z kolędrą 1 łyżka pieprz czarny i ziołowy mielony - po jednej łyżce Papryka słodka - 1 łyżka papryka słodka wędzona - 1 łyżka. czosnek świeży wyciśmięty - 4-6 sporych ząbków Pończocha/rajstopa lub gaza opatrunkowa. Sznurek masarski albo szpagat. Wykonanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pikantny sos do kanapek 253

jednego koloru 8 łyźek octu  2 łyżki suszonego oregano 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka pieprz młotkowany z kolędrą i ziołowy 1 płaska łyżka 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżka cukru 1 łyżeczka majeranku sól do smaku najlepiej morska lub himalajska Wykonanie Papryczki chili siekamy drobno . Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W garnku

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Cannelloni z mięsem mielonym 231

obie wersje są pyszne i ja nie umiem się zdecydować, która wersja jest lepsza. A Wam, która smakuje bardziej??   Składniki   na farsz: 0,4 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 cebule, 4-5 ząbków czosnku, garść świeżej Bazyli ( lub suszonej), 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 3-4 łyżki oleju lub oliwy, 1 puszka pomidorów ( pokrojonych

Passion of Cooking
Roladki schabowe z oscypkiem 180

bulionu warzywnego lub wieprzowego łyżka mąki PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy jak najcieniej (uważając żeby nie zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na każdym kawałku mięsa układamy dwa suszone pomidory i sporą ilość sera. Boki mięsa zawijamy do środka tworząc kopertę

Pyry na Gaz
Kremowy torcik bezowy z ganache czekoladowym - idealny do kawy. 241

Tutaj może nasunąć się pytanie, jaka kawa będzie odpowiednia do takiego ciasta? Odpowiedź także jest prosta - oryginalna włoska kawa Illy. Wszyscy wiedzą, że we Włoszech parzy się najlepszą kawę. Mielona kawa Illy Espresso nadaje się do tradycyjnych kawiarek i ekspresów, a jej smak jest delikatny nawet gdy zaparzymy podwójną porcję, aromat natomiast jest doskonale intensywny. Ze względu na specjalnie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej skórce 167

łyżki masła - 1 cebula - 2 podsuszone kajzerki - 2 łyżki parmezanu - 3-4 łyżki musztardy - sól morska - pieprz - 2 ząbki czosnku - oliwa Przygotowanie: Polędwiczki myjemy, osuszamy nacieramy oliwą, grubo mielonym pieprzem, solą morską i drobno pokrojonym czosnkiem. Odstawiamy na ok. 3 godziny do lodówki.  Na rozgrzaną patelnie kładziemy polędwiczki, obsmażamy i zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik.  Cebulę

Kulinarne życie
Wspomnienie dzieciństwa - ciasteczka z maszynki 186

Ostatnio dostałam do maszynki do mielenia zestaw formujący ciasteczka. Przypomniało mi to czasy gdy byłam dzieckiem i często takie robiłam, dlatego jak najszybciej postanowiłam je wypróbować. Wspomnienie dzieciństwa - ciasteczka z maszynki Składniki: - 500 g mąki - 150 g cukru pudru - 200 g masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao - 2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki kawy(...)lodówki na około 60 minut (można wsadzić do zamrażarki na ok. 3 minut). Po wystudzeniu wkładamy ciasto do maszynki małymi porcjami, w której są umieszczone formy do ciasteczek. Mielimy, a wychodzące ciasteczka ucinamy na dowolnej długości paski. Układamy na papierze do pieczenie i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 12 minut. Dodatki można dostosowywać według upodobania. Życzę

Kulinarne życie
Lasagne bolognese 195

potrawie nie muszę nic mówić, wszyscy ją znają i lubią nie tylko z mięsem ale również w wersjach wegetariańskich. Lasagne bolognese Składniki: - 13 płatów makaronu lasagne - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 puszka pokrojonych pomidorów - sos beszamelowy Winiary - 300 ml mleka - 250 g tartego sera mozzarella  - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1/2 op. fix spaghetti bolognese - sól

Kulinarne życie
Gołąbki w sosie pomidorowym 197

Dawno nie jadłam gołąbków, a gdy zobaczyłam w sklepie wielką kapustę od razu o nich pomyślałam.  Gołąbki w sosie pomidorowym Składniki: - 1 duża biała kapusta - 1 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe) - 2 torebki ryżu - 1 duża cebula - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 100 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki - 500 ml przecieru pomidorowego Pudliszki - 200 ml śmietany

Kulinarne życie
Kapusta zasmażana 178

całość podsmażamy. Przekładamy do gotującej się kapusty baz tłuszczu. Na patelni po smażeniu robimy zasmażkę. Kiedy kapusta jest miękka dodajemy zasmażkę, wszystko mieszamy i dusimy aż zgęstnieje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Racuszki cynamonowe z sosem wiśniowym 184

Racuszki cynamonowe z sosem wiśniowym Składniki: Cynamonowa mąka   - 3 szklanki mąki - 4 łyżeczki mielonego cynamonu - 2,5 łyżeczki cukru - 2 łyżki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżeczka soli Dodatkowo: - ¾ szklanki mleka - 1 jajko - 2 łyżki oleju - olej do smażenia Sos wiśniowy: - 150 g dżemu wiśniowego Łowicz - 10 g mąki ziemniaczanej - 0,5 szklanki śmietany 30 % - 2 łyżki soku

Kulinarne życie
Turecka sałatka z ciecierzycą 158

czosnku, drobno posiekane 200 g sera feta, pokruszonego pęczek posiekanej natki pietruszki i kilka listków świeżej mięty Sos:  sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i pieprzu cayenne lub ostrej papryki, sól, pieprz Przygotowanie: Suszoną ciecierzycę przed gotowaniem trzeba namoczyć w zimnej wodzie przez przynajmniej 8 godzin, a najlepiej przez całą noc. Następnie

Smakowity Blog Kulinarny
Krokiety warzywne 245

mundurkach, następnie studzimy obieramy. Pozostałe warzywa również gotujemy, warto wykorzystać warzywa pozostałe z gotowania rosołu, przez co danie zyskuje na aromacie.  Warzywa wszystkie przeciskamy przez prasę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulkę drobniutko siekamy podsmażamy, dodajemy przeciśnięty czosnek chwilkę smażymy, dodajemy do masy warzywnej. Dodajemy przyprawy, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Z masy formujemy placuszki, wkładamy

kgwjanczewo
Poniedziałkowy "fit" - Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie 446

podając z pyszną sałatką ze świeżych warzyw :) Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie  SKŁADNIKI : 2 piersi z kurczaka  1 duże jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka mielona słodka i ostra - do smaku sól i pieprz panierka: płatki kukurydziane ziarna sezamu  PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, osuszamy i koimy w kąski wielkość wg uznania.  Do miseczki wbijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki