łyżka saletry potasowej do mięsa (lub soli peklowej) 1 płaska łyżka- pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżka suszonego czosnku 2 łyżki majeranku 4 łyżki cukru 1 łyżka papryki ostrej mielonej 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego suszone śliwki do gotowania musztarda kremska (ok. 2 łyżki) Przygotowanie: Mieszamy sól, saletrę, czosnek, cukier, pieprz i paprykę, majeranek, rozdrobnione liście laurowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukru 1/2 szkl letniej wody Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut. zioła po 1 łyżeczce: majeranek kolendra kminek szałwia tymianek czarnuszka cząber rozmaryn bazylia oraz: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut. ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki aktywnego
Stare Garyporcje 4 kacze piersi razem ze skórą 4 pomarańcze garść złotych rodzynek 150 ml wytrawnego cydru kawałek kłącza imbiru 1 łyżka miodu szczypta cynamonu olej do smażenia świeżo mielony pieprz, sól długoziarnisty ryż do podania (np. basmati) * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natrzyj na krzyż. Zetrzyj odrobinę imbiru i natrzyj nim pierś. Mięso posól
Food Squarepapryką i pieczarkami podaję najczęściej z kaszą jęczmienną. Moim zdaniem wszystkie sosy oparte na papryce, sprawdzają się znakomicie z kaszami . Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku pół cebuli 60 ml bułki tartej (1/4 szklanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia pulpetów Składniki sosu: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka
Smak mojego domułódeczki z białek. robimy sos: - pól małego jogurtu naturalnego, - 1 łyżka śmietany, - 2 łyżki majonezu, -świeży imbir starty na tarce (ilość wg uznania), -1 łyżka ketchupu łagodnego, -1 łyżeczka mielonych orzechów włoskich, -szczypta soli. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować . Nadziane łódeczki z białek układamy np. na specjalnym talerzu do jajek stawiając obok sosik w sosjerce. Ja miałam świeżo przywieziony prezent
Kulinarne przemysleniafiletu z łososia norweskiego, 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego, 150 ml oleju rzepakowego, 1 szt. trawy cytrynowej, 1 świeży brokuł, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzy zielonego marynowanego. Przygotowanie: Ryż gotujemy wg przepisu z dodatkiem soli i pokrojonej w plasterki papryki chili. Odcedzamy i pozostawiamy pod przykryciem. Brokuły gotujemy na parze
Moniki Smakołykimigdałowe. Ciasto idealne na Święta, urodziny i bez okazji :) foremka 25x36cm Ciasto: 6 jajek, szklanka mąki pszennej tortowej, 1/2 szklanki cukru, szklanka maku (użyłam Mak mielony BackMit), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżeczki przegotowanej zimnej wody. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz
Z miłości do słodkościSkładniki: olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, curry Royal Brand 1 łyżeczka, rozmaryn suszony 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sok z pomarańczy 2 sztuki, pałki z kurczaka 8 sztuk/większe pałki kurczaka dobrze opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym wycisnąć sok z 1 pomarańczy i wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięletniej wody Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut. zioła po 1 łyżeczce: majeranek kolendra kminek szałwia tymianek czarnuszka cząber rozmaryn bazylia oraz: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut. ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej 1/2 szkl. płatków
Moje domowe kucharzeniePyszne danie przygotowane w multicookerze. 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka chrzanu 1 cebulka przyprawy [sól,pieprz, vegeta, majeranek] susz warzywny ziemniaki Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe klopsiki. Do misy multicookera wlać wodę i dodać susz oraz przyprawy.Ustawić program BOIL na 10 minut.Po tym czasie dodać klopsiki. Na tacce
Moje domowe kucharzeniemożliwość zastępowania niezdrowych składników - tymi "lepszymi". Może ten nie należy do wersji mega light, ale z pewnością nie zawiera nadmiaru niechcianych ulepszaczy/polepszaczy. (4 sztuki) 4 bułki hamburgerowe Kotlety: 600g mielonej wołowiny (najlepiej tłustszego gatunku, np. łopatki, rostbefu) odrobina wody 1 cebula (duża) 1 łyżka musztardy (najlepiej dijon) 1/2 łyżeczki ziaren kolendry sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 4 plastry
Di gotujekawałki tuńczyka. Cebule szalotkę kroimy w plasterki, krążki układamy na sałatce. Na wierzchu układamy ćwiartki jajka. Całość skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Pyry na GazSkładniki – porcja na formę 25 x 13: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 2 łyżki musztardy, 4 ząbki czosnku, 1 surowe jajko, 1 papryka, sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, majeranek. Krok 1 Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Krok 2 Do mięsa dodajemy przyprawy i zioła, musztardę, surowe jajko oraz cebule, paprykę i czosnek. Całość
Coś bym zjadłapomidorowy Łowicz bulion warzywny 2 litry 1 łyżeczka masła 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki cebula czosnek oliwa ok pół łyżeczki kopru włoskiego Pulpety: 500 gram mielonego mięsa indyczego z udźca 1 łyżeczka słodkiej papryki 100 gram tartego parmezanu lub pecorino ząbek czosnku sól do smaku pół łyżeczki papryczki chili ( u mnie w patkach
AZgotuj!średnie cebule – czerwona i biała 2 ząbki czosnku 4 półbagietki 100g sera cheddar 4 plasterki twardego sera mozzarella 4 łyżki majonezu olej do smażenia masło klarowane do smażenia świeżo mielony czarny pieprz sól
Karo in the Kitchen