łodyga selera naciowego 50 ml białego wina 600-800 ml bulionu z warzyw kilka nitek szafranu (opcjonalnie odrobina kurkumy) 1 żółtko 1 cytryna 50 g parmezanu świeży rozmaryn świeżo mielony biały pieprz * PRZYGOTOWANIE Wstaw bulion na mały ogień tak, aby był cały czas gorący. Wrzuć nitki szafranu lub kurkumę i trzymaj garnek cały czas na ogniu. W osobnym garnku
Food SquareCebule siekamy w pól plasterki, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy na tłuszczu do zeszklenia. Dodajemy mięso uprzednio umyte i posiekane w dowolnej wielkości kostkę. Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, majerankiem i odrobiną cynamonu. Przesmażamy aż mięsa się zetnie. Podlewamy bulionem (ja użyłam drobiowego) i zmniejszamy ognień. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. Jeśli
Pyry na Gazbiałego chleba, pozbawionego skórki 80 ml passaty pomidorowej lub soku pomidorowego 1-1.5 łyżki czerwonego octu winnego 50 ml oliwy garść liści bazylii spora szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu do podania: oliwa, pomidorki koktajlowe, listki bazylii, plasterki papryczki chilli (opcjonalnie), pasuje również pokrojony w kostkę ser feta, grzanki z chleba, świeża bagietka Przygotowanie gazpacho pomidorowo-arbuzowego: Pomidory
Chilli Czosnek i Oliwaskórki. Kroimy na kawałki i dodajemy do cukinii. Listki bazylii umieszczamy w małym podręcznym mikserze lub w moździerzu. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, cukier i sól do smaku oraz mielony pieprz. Ucieramy na jednolitą masę. Sos powinien mieć wyrazisty smak. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Delikatnie lekko mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewymłodego szpinaku 1 łyżka oleju roślinnego 1 małe czerwone chili, bez nasion i bardzo drobno posiekane 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz starty ser do posypania słodka lub ostra mielona papryka, do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 o C. Przygotuj blaszkę do zapiekania wyłożoną papierem do pieczenia lub tak jak ja patelnię żeliwną. Na małej
karmelowysklepie Bio Lovers :) Składniki: 50 g komosy ryżowej trójkolorowej (Bio Lovers) 250 ml mleka migdałowego (Bio Lovers) kilka kropel stewii w płynie (Bio Lovers) 1/3 łyżeczki wanilii mielonej (Bio Lovers) 5 krążków tłuszczu kakaowego (Bio Lovers) kilka orzechów włoskich (Bio Lovers) kilka pistacji (Bio Lovers) 1 łyżka jagód goji (Bio Lovers) 2 suszone banany (Bio Lovers
Zdrowie na języku :Pwersji lekko pikantny. Polecam :) Składniki: 1 szkl. ryżu basmati 1 cebula 1 zielona papryczka chili garść listków mięty 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty imbirowej kardamon (u mnie szczypta mielonego) kawałek kory cynamonu 2 łyżki soku z cytryny garść orzechów nerkowca sól olej Wykonanie: Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Z mięty, czosnku, pasty imbirowej i papryczki chili
zadanie-gotowaniebiałek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki na krem: 1 litr mleka 6 łyżek cukru pudru 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów 6 żółtek 300 g masła 150 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej na polewę: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniainstant 5 łyżek drobnego cukru 1 płaska łyżeczka soli 70 g masła, roztopionego w rondelku, przestygniętego 1 duże roztrzepane jajo do posmarowania jagodzianek 200 g gęstego białego sera drobno mielonego + cukier do dosłodzenia cukier waniliowy - 1 opakowanie szklanka jagód leśnych 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody - potrzebne do przygotowania lukru Wykonanie: Mąkę wymieszać z drożdżami
Poezja Smaków - blog kulinarnykruszonką Składniki: (na 4-6 porcji) 600 g rabarbaru 300 g truskawek 500 ml wody 1 laska wanilii 100 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej orzechowa kruszonka: 50 g mielonych orzechów laskowych 100 g płatków owsianych 100 g cukru 35 g mąki pszennej 60 g zimnego masła dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) 4 łyżki serka skyr Mąkę ziemniaczaną
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasy na placki ziemniaczane - miodzio :) Składniki : ok. kilograma większych młodych ziemniaków 4 gałązki świeżego majeranku 2 jajka łyżka mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżki mąki pszennej cebula łyżeczka soli pieprz mielony olej do smażenia Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce ręcznie lub malakserem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do ziemniaków dodać listki oberwane z gałązek majeranku, mąkę
Weekendy w domu i ogrodziewersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki świeżej szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki miodu 1/4 szklanki bulionu lub rosołu 200 g pomidorków
Smakowity Blog Kulinarnyprzez około 6-8 minut. Przelewamy zimna wodą. Pomidorki rozkrawamy na pól. Pomidorki i groszek łączymy z pokruszonym serkiem ricotta. Skrapiamy oliwa z oliwek i oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Pyry na Gazcarne, czyli szybkie, dość pikantne, jednogarnkowe danie, które sprawdzi się w roli obiadu, kolacji, lub przekąski na imprezę ( podane z nachosami ). U mnie w wersji z ryżem Składniki: 500g mielonej wołowiny 400g czerwonej fasoli w puszce 400g krojonych pomidorów z puszki 3 łyżki kukurydzy konserwowej 3 ząbki czosnku 2 cebule po łyżeczce: cukru, świeżo zmielonej papryki chili, oregano, kminu
NiePieprz.plkoperku. Bardzo dobrze smakuje z młodymi ziemniakami. Pyszne, polecam! ok 5 plastrów schabu 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu drobiowego 500 g ogórków gruntowych sól pieprz czarny mielony 1 łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku Plastry schabu o grubości 1 cm lekko rozbić, tylko tak aby zmiękczyć mięso. Oprószyć
https:KKuchniaMniam