sztuk: 60 g masła 30 g cukru kokosowego 4 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z połowy pomarańczy 180 g puree z dyni 150 g mąki pszennej 30 g mielonych migdałów pół łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 8 łyżeczek niesłodzonej konfitury z moreli (użyłam takiej—>KLIK, możecie też dodać pokrojone jabłko
Mienta blogkwaszone 1/2 czerwonej spiczastej papryki około 2 cm pora 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej (u mnie Skworcu) około 4 łyżki majonezu sól himalajska do smaku (u mnie Skworcu) pieprz czarny mielony do smaku (u mnie Skworcu) Przygotowanie: Ziemniaka gotujemy w łupinie, a jajka na twardo. Jajka obieramy i kroimy w kostkę (ja używam sitka do warzyw (krajarki)). Następnie dodajemy pokrojone
Słodkie okruszkigotujemy ok. 2-3 minut, często mieszając. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Makaron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkami szpinaku. **** PREPARAZIONE Cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata a piacere. Prendete il gorgonzola e tagliatelo a tocchetti. Tagliate il prosciutto crudo
La grande e la piccola cuocacytryny sól pieprz cytrynowy sos tatarski: 2 ugotowane jajka 250 g jogurtu greckiego 100 ml majonezu mała puszka groszku konserwowego 1 ogórek konserwowy kilka marynowanych grzybków sól świeżo mielony pieprz Łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Rybę zawinąć w folię aluminiową,włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie upiec w piekarniku
Kolorowa kuchnia Elkikasza gryczana prażona czegoż można więcej chcieć.Możemy go podać na niedzielny obiad bo naprawdę jest pyszny:).Zapraszam. 1 kurczak przyprawa uniwersalna lub do kurczaka pieprz biały mielony 1 łyżka mąki 1/2 szkl.śmietany 1 mala cukinia po 1 strąku papryki żółtej i czerwonej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka płuczemy,kroimy na części i wkładamy do rondla,zalewamy 1/2 litrem zimnej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSKŁADNIKI: 1 filet z dorsza około 60 dag. 4 ziemniaki starte na grubych oczkach 1 duże jajko sól, pieprz WYKONANIE: filet kroimy na kawałki, nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, starte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody, łączymy z 1/2 jajka, pieprzem i solą, każdy kawałek ryby moczymy w jajku(w drugiej połowie) okładamy ziemniaczaną panierką, smażymy
Kuchnia Beatypieczarek 300 g zielonej cukinii 2 łyżki oleju duży ząbek czosnku pęczek świeżego koperku 2 łyżki sosu sojowego przyprawy: 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 płaska łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu, sól ok. 30 g masła Wykonanie: W dużym garnku zagotować wodę, posolić i włożyć główkę kapusty (jeśli to naprawdę duży gar może zmieszczą się obie, ja gotowałam etapami). Gotować
gutfut26x20): 2 opakowania kakaowych herbatników (2 razy po 250 g) 2,5 szklanki kremówki 2 szklanki puree z dyni szklanka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonych goździków pół łyżeczki kardamonu 2 szczypty imbiru Sposób przygotowania : Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Puree z dyni łączymy z cynamonem, goździkami, kardamonem i imbirem. Kremówkę ubijamy
Pobite gary BarbaryCzas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g śliwek węgierek 50 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki 120 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 400 g naturalnego jogurtu 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej Wykonanie: Owoce płuczemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Śliwki układamy w formie, przecięciem do góry
Kulinarne przygody Gatitydyni piżmowej, które na pewno podbiją Wasze podniebienia. Frytki z dyni piżmowej Składniki (3-4 porcje): 1 dynia piżmowa ok 1 kg szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry sól, pieprz 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Obierz i pokrój dynie w długie, cienkie paski. Pokrojoną dynię namocz w wodzie przynajmniej 20 minut. Po tym czasie wyjmij
wegujemyZupa: 1 kg dyni 3 marchewki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki 100 ml mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego ghee 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Szczypta mielonego imbiru do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Pieprz Cayenne do smaku Sól do smaku Serowe kluseczki: 2 jajka 5 łyżek startego twardego sera koziego pecorino romano 2 ząbki czosnku
Wanilia i Kardamonpokaźne pietruszki, 1 dag suszonych grzybów – najlepiej borowików, 1 łyżka smalcu dla nadania specyficznego smaku, 2 małe liście laurowe, 6-8 ziaren ziela angielskiego, gałka muszkatołowa, czarny pieprz mielony i w ziarenkach, sól i 20 dag orzechów laskowych. Przygotowanie pasztetu zaczynamy od obrania warzyw, które układamy na dnie garnka. Wszystkie rodzaje mięsa, za wyjątkiem wątróbek, układamy na warzywach
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masła - 10 dag cukru - 1/2 szklanki mleka - 3 jaja - 5 dużych łyżek likieru, ja użyłam amaretto - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - cukier waniliowy lub wanilia mielona - 30 dag orzechów i bakalii wg. uznania, u mnie wiśnie, żurawina, orzechy pekan i włoskie - płatki migdałowe do posypania wierzchu Sprawdzone bakalie i przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Masło
Apetyczna babeczkapestkami dyni .Jej Konsystencja zależy od was ,jeśli lubicie bardziej Wodnistą dodajcie więcej bulionu . Składniki : na 4 porcje 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 0,5 łyżeczki kuminu mielonego 3 łyżeczki posiekanych liści szałwii oliwa 2 jabłka ,kwaskowate ,pokrojone i obrane w kostkę 2 cebulki 2 zmiażdżone ząbki czosnku około 1,5 litra bulionu z kurczaka ulubione orzechy ,migdały
Ladylaura.trzeba poświęcić się dla idei. Ciasteczka cynamonowo-cytrynowe z pajęczyną Składniki: (na 20 sztuk) 225 g mąki pszennej 40 g cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 g zimnego masła 1 żółtko polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej 75 g ciemnej czekolady (75%) 75 ml śmietany kremówki (38%) lukier: 30 g białka
Pożeraczka, czyli raz adobrze