chrzanem. Najlepiej smakują podane z maślanką, zsiadłym mlekiem albo kefirem :) Składniki na dwie porcje: ok 800 g ziemniaków 100 g wędzonego boczku kilkucentymetrowy kawałek świeżego chrzanu natka pietruszki świeżo mielony pieprz sól morska 1-2 łyżki masła klarowanego Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane, następnie dodać talarki. Smażyć aż zmiękną
Ze smakiem i z pasjąpuszce nie trzeba gotować Mikstura na słodko miód lub syrop klonowy, cynamon na słono oliwa z oliwek, pieprz, sól himalajska, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony imbir Wykonanie Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc. Następnego dnia przepłukujemy, wsypujemy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 40 minut. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku
lady-och-mistrzyni.blogspot.companierowania kotletów i oto efekt. Kotlety wyszły złociste i bardzo chrupiące. 400 g filetu z piersi indyka 150 g pełnoziarnistych płatków jaglanych 1 jajko sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Filet pociąć na kotlety,delikatnie rozbić,przyprawić solą i pieprzem do smaku. Każdego kotleta maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć grubo w płatkach. Smażyć na rozgrzanym
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: 1,70 kg sprawionego świeżego kurczaka Ćwiartka cytryny 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Kilka gałązek świeżego rozmarynu 1 główka czosnku ½ sztuki czerwonej cebuli Sól ziołowa do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 3 łyżki oliwy Jak wykonać ? Tuszkę kurczaka opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć oliwą solą ziołową i suszonym rozmarynem, cebulę obrać, czosnek zostawić w łuskach, przekroić
Wanilia i Kardamonpomarańczy i wsypujemy cukier puder. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina zmięknie a sos zgęstnieje i konsystencją będzie przypominał dżem. W między czasie przyprawiamy sos mieloną chili. Na końcu dodajemy miód. Sos przechowujemy w zamkniętym naczyniu, np. słoiczku w lodówce
Kuchnia MagdaLenyłyżkę smalcu i jedną łyżkę masła. Pieczemy około 35 minut w 180C pod przykryciem . W między czasie karmelizujemy marchew i podsmażamy pieczarki bez dodatku tłuszczu , prósząc pieprzem świeżo mielonym tuż przed podaniem Możemy posypać pietruszką Smacznego
Viola cooks with passionczosnku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, 250 g mięsa wołowego na tatar (lub mięsa bardzo drobno zmielonego), świeża papryczka chili do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka garam masala, olej rzepakowy do smażenia, ponadto: kiełki np.: rzodkiewki, brokuła. Przygotowanie: Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i ściągamy skórkę (skórkę
Moniki Smakołykiłyżek, boczek wędzony 15 dag, kiełbasa podwawelska 2 sztuki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, majeranek 1 łyżka, przecier pomidorowy 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka makaron łazanki wsypać do osolonej wody i gotować do miękkości makaronu, wylać na durszlak i przelać zimną wodą kiszoną kapustę pokroić drobniej, zalać wodą
W Mojej Kuchni Lubięsztuki marchewka – 2 sztuki duża cebula – 1 sztuka bulion – 2 szklanki – 400 ml kasza jaglana – 1 torebka – 100 gram śmietana 12% – 4 łyżki olej – 4 łyżki papryka slodka mielona – 1 łyżeczka kurkuma – 1 plaska łyżeczka tabasko – 4 – 6 kropel sól i pieprz opcjonalnie suszona pietruszka i żółty ser do posypania PRZYGOTOWANIE : Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć
kuchniabellissima.wordpress.comjesienne dni Spróbujcie, polecam. Smacznego: (na 2 małe blaszki) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko M 1/2 płaskiej łyżeczki sody 1/3 szklanki cukru 3/4 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonego cynamonu (u mnie Skworcu) 50 g dobrego masła Przygotowanie: Do miski wsypujemy szklankę mąki, dodajemy pokrojone masło (zimne). Następnie wbijamy całe jajko, dodajemy miód, sodę i cynamon. Całość zagniatamy szybko
Słodkie okruszkiudek z kurczaka 500 g ziemniaków 200 g marchewki 2 białe części pora 2 łyżki oleju 5 łyżek mleka 200 g startego sera żółtego kiełki rzodkiewki koperek papryka słodka mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchendostajemy obraną marchewkę , warzywko i gotujemy na małym ogniu , tak aby mięso delikatnie odchodziło od kości . Kiedy nasze mięso jest już ugotowane oraz wystudzone , pozbywamy się kości oraz chrząstek , mielimy naszego kurczaka w maszynce do mięsa , oraz marchew która pozostała nam w rosole z kurczaka . Jak mamy zmielone mięso drobiowe , zabieramy się za wątróbkę , oczyszczamy wątróbkę z żółtych zanieczyszczeń(...)także mielimy w maszynce do mięsa . Następnie obieramy cebulę , kroję w kostkę i przesmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor, i dodajemy do zmielonego mięsa , doprawiamy naszymi przyprawami ,dodajemy same żółtka , mąkę otrębową,oraz solimy do smaku , wszystko razem dokładnie mieszamy ręką . Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do nasze mięsa , kiedy mamy dodaną pianą
Mój Smakskładniki: 250 g kaszy gryczanej 250 g mięsa mielonego 2 jajka 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz, cząber tłuszcz do smażenia wykonanie: Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy kasza się ugotuje mieszamy ją dokładnie z jajkami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem. Z gotowej masy formujemy małe kotleciki i smażymy z obu stron
Domowy Smak JedzeniaSkładniki : 35 dkg świeżo mielonej kawy 45 dkg brązowego cukru 3-4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 0,5 l czystej wódki 45 % zrobionej ze spirytusu 1 l wody Sposób wykonania : K awę zaparz wrzątkiem, przefiltruj ( w kawie nie mogą pozostać fusy ). Dodaj cukier, wymieszaj aby cukier się rozpuścił, wystudź. Do zimnej kawy wlej wódkę i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Przelej
Przepisy i porady kulinarnełyżki oliwy 100 g białego sezamu + 1 łyżki oliwy pół limonki ząbek czosnku sól pieprz woda przegotowana 1 łyżeczka mielonego kuminu ( kminu rzymskiego) Sposób przyrządzenia: Cieciorkę ugotować wg przepisu na opakowaniu, pamiętając o namoczeniu przynajmniej na 12h .Zmiksować na pastę dodając oliwę i kilka łyżek wody, kiedy blender
pieprzny smaczek