podawałam na facebooku, ale prosiliście by wrzucić - zdjęcia robione tabletem więc sorki za jakość...Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI: 370 g mieszanki mąk bezglutenowych - u mnie oczywiście AGLUTEN (klik) 10 g mielonego siemienia lnianego 1 łyżka babki płesznik( można zamienić na siemię lniane) 3 łyżki słonecznika 1/2 łyżki soli 1 łyżka cukru 20 g świeżych drożdży 400 ml letniej wody Drożdże
Kuchnia bezglutenowaskrobi kukurydzianej (mazeiny) 2 łyżeczki cukru 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie oregano, lubczyk, rozmaryn) 1 łyżeczka soli 30g babki jajowatej lub płesznik 50 g mielonego siemienia lnianego 625 ml mleka roślinnego (dałam ryżowe) 2 łyżeczki suszonych drożdży Mleko roślinne, cukier i drożdże umieść w garnku i lekko podgrzej. W misie miksera umieść skrobię, sól, siemię, babkę
Kuchnia bezglutenowachia czyli szałwią hiszpańską bez dodatku mąki. Lekkie, niskokaloryczne i bardzo smaczne. Idealne z dodatkiem owoców. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 2 jajka - osobno białka i żółtka 2 łyżki serka twarogowego mielonego ( u mnie President) 2 łyżeczki nasion chia 2 łyżeczki otrębów gryczanych olej kokosowy Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj dokładnie z serkiem, otrębami i nasionami chia
Kuchnia bezglutenowałyżkę aromatu i wymieszaj. Masło roztop w garnuszku i wrzące wlej do ciasta. Krótko zmiksuj. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub mielonymi migdałami formy - ciasto powinno zajmować nie więcej niż 2/3 objętości formy. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut , do tzw. suchego patyczka. Wyjmij
Kuchnia bezglutenowadeser to istny raj dla podniebienia… Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: 340 g serka mascarpone 2 jajka 4 łyżeczki cukru (ja wrzuciłam 3 Ksylitolu) 1 łyżeczka naturalnej mielonej kawy truskawki kilka biszkoptów lub ciastek bezglutenowych Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wraz z cukrem wrzuć do serka mascarpone i miksuj
Kuchnia bezglutenowaspód: 150 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Biscofibre Nutrisi) 50 g masła, roztopionego Masa serowa: ( wszystkie składniki powinny by c w temperaturze pokojowej) 750 g twarogu mielonego półtłustego lub tłustego ( użyłam Delfiko waniliowy) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 180 g cukru pudru lub 220 g ksylitolu 4 jajka 2 łyżki mieszanki do ciast
Kuchnia bezglutenowaszczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 350 g śmietanki 30% 1 łyżeczka kawy mielonej 4 łyżki cukru pudru ok. 350 gram kwaskowych owoców: jeżyn , borówek, poziomek Blachę wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą średniego talerza o średnicy ok. 18-20 cm narysuj
Kuchnia bezglutenowadrobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka soli 75 g roztopionego masła, letniego 1 duże jajko 250 g borówek lub jagód 150 g twarogu sernikowego mielonego (tłusty lub półtłusty) 3 łyżki cukru waniliowego Drożdże wymieszaj z mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw na kwadrans. Do misy miksera ( z końcówką do ciast drożdżowych
Kuchnia bezglutenowakońca przepisu, w nagrodę czeka Was fotograficzna wycieczka po Wilnie. Zapraszam :) Składniki : 200 g aktywnego zakwasu żytniego 0,5 kg pełnoziarnistej mąki żytniej 8 g soli 8 g mielonego kminku 20 g płynnego miodu 450 g wody Wieczorem w dużej misce wymieszać mąkę, kminek, sól, miód i zakwas. Stopniowo dolewać do nich wodę do uzyskania gęstej konsystencji ciasta, które
Weekendy w domu i ogrodzieklusek): ok. 1,7 kg ziemniaków (w tym 70 dag dużych dla wygody) 100 g mąki ziemniaczanej 40 dag gotowanych i rozdrobnionych grzybów 2 cebule sól pieprz mielony olej do smażenia Kilogram ziemniaków obrać i ugotować w mocno osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgnieść dokładnie widelcem lub jeszcze lepiej przepuścić przez maszynkę. Cebule obrać i lekko podsmażyć na oleju. Połowę
Weekendy w domu i ogrodziewprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając że zniknie ono z półmiska po prostu błyskawicznie. składniki 1 kurczak wiejski o wadze ok 2 kg 350 g mielonego mięsa z kurczaka 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 3 łyżki pasty ajwar 1 łyżeczka suszonego lubczyku sól, pieprz folia
Miód i pieprzduża żółta lub zielona papryka około 600 g pomidorów 3 łyżki usiekanej natki pietruszki 1 cebula (około 120 g) 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chili lub ostra papryka mielona 2 listki laurowe 2/3 łyżeczki cząbru do smaku sól, pieprz olej do smażenia około 800 ml wody do ugotowania soczewicy Link do filmu z przygotowania: Soczewica z papryką
Uwaga Babcia Gotujewiększej ilości bo gwarantuję, że wyjadana wprost ze słoiczka szybko będzie ubywać ze spiżarki ;) 2,5 kg węgierek 1 kg cukru 15 dag kakao 20 dag orzechów włoskich mielonych ew. ziarenka z 1 laski wanilii Wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa, dodać cukier i smażyć ok 2 godziny. Pod koniec smażenia dodać kakao, orzechy i ziarenka wanilii. Smażyć
Smakołyki AsiSkładniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula 1 nieduży ogórek 4 rzodkiewki 1 marchweka 1-2 zielone papryczki chili garść świeżej kolendry 4 łyżki soku z limonki lub cytryny ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne sól do smaku Pomidory, cebulę, ogórka i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Marchewkę zetrzeć na tarce na krótkie zapałki (lub pokroić). Chili
Pełny talerz