mielone - 47549 przepisów (strona:1756/3170)

Kartoflanka na wędzonej kiełbasie, z maślanką i chrzanem 217

kilka składników i moc przypraw. Smakiem odrobinę przypomina dobry żur. Wykończona chrzanem i maślanką cudownie rozgrzewa i syci. W garnku podgrzewamy rosół lub bulion z dodanymi listkami pietruszki, mielonym pieprzem (ilość do smaku, powinno być pikantnie), gałązką świeżego rozmarynu, suszonym tymiankiem i liśćmi laurowymi. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Czosnek obieramy

Karo in the Kitchen
WEGAŃSKI "TUŃCZYK" MIELONY 156

gluten z rtęcią, aluminium, kazeiną i gmo. Nie było to zdrowe, ale smakowało dobrze. Po prostu bardzo lubiłam smak tuńczyka i z tęsknoty za nim powstał właśnie wegański "tuńczyk" mielony. Podałam go dziś na chlebku z siemienia lnianego, ale musi smakować wyśmienicie w formie sałatki z ekologiczną kukurydzą z puszki i ogórkami kiszonymi. Oto przepis: Składniki: 1 szklanka słonecznika

Jeść, by żyć w zdrowiu
CUKINIA ZAPIEKANA Z KASZĄ JAGLANĄ 93

kaszy jaglanej, 1 duża marchewka,  1 pietruszka (korzeń), 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka koperku, 1 łyżeczka curry, pół łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka mielonego kminku, Ewentualnie ćwiartka awokado i pestki dyni do dekoracji. Wykonanie: Cukinie kroimy wzdłuż i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na 10 minut. Wyciągamy i wydłubujemy miąższ (robimy

Jeść, by żyć w zdrowiu
JOGURT MIGDAŁOWO-SEZAMOWY Z OWOCAMI 158

przeciwutleniające. Koniec tych mądrości...Oto przepis na białkowe cudo: Składniki na 2 porcje: pół szklanki migdałów (moczonych przez kilka godzin), 1/4 szklanki sezamu (moczonego przez kilka godzin), 1 łyżka mielonego siemienia lnianego, 2 łyżki surowych płatków kokosowych, 1 daktyl, opcjonalnie pół łyżeczki dobrego probiotyku, 10 truskawek, 2 banany. Wykonanie: Ziarna sezamu i migdały odcedzamy, przepłukujemy wodą i umieszczamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKA POTRAWKA WARZYWNA Z MLEKIEM KOKOSOWYM I DUŻĄ ILOŚCIĄ CURRY 154

ząbki czosnku, 3/4 szklanki groszku, puszka mleka kokosowego (400 ml), garść rodzynek - opcjonalnie, 3/4 szklanki wody, 1,5 łyżki curry, 1 łyżka natki pietruszki, 1,5 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki chilli w proszku, 1, 5 łyżeczki soli,  1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Ziemniaki kroimy na ćwiartki, cebulę na półksiężyce, marchewkę

Jeść, by żyć w zdrowiu
BURGERY Z KASZY GRYCZANEJ I GROSZKU (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 117

szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej, 2 - 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli himalajskiej, 1,5 łyżeczki suszonego koperku lub pęk świeżego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka mielonego kminku, pół łyżeczki pieprzu, ziarna sezamu i słonecznika do obtoczenia (opcjonalnie). Wykonanie: Groszek i kaszę gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Formujemy burgerki o średnicy

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKI PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I KAPUSTY 130

kapusty, 5 plastrów cukinii (plastry o grubości 0.5 cm), 1/2 cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka koperku suszonego, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, szczypiorek do dekoracji. Wykonanie: Kaszę jaglaną moczymy przez kilka godzin, następnie obficie przepłukujemy wodą i gotujemy. Kapustę, cukinię i cebulę

Jeść, by żyć w zdrowiu
DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEJ RODZINY 171

wcześniej. Dziś zielona rodzinka zaserwowała: Jogurt orzechowy z konopią, chia, kokosem, karobem i owocami . Składniki: 1 szklanka orzechów włoskich (moczonych przez noc), 1/3 szklanki surowych płatków kokosowych, 1 łyżka mielonych ziaren chia, pół łyżeczki dobrego probiotyku, 2-3 łyżki karobu, owoce wedle uznania, u nas banany i pomarańcze. Ciasteczka jabłkowo-sezamowe. Składniki: 2 jabłka, 4 łyżki sezamu, 1 łyżka

Jeść, by żyć w zdrowiu
PIECZONE PIEROGI ORKISZOWE Z SOCZEWICĄ 141

mąki ze skiełkowanych ziaren orkiszu, 100 ml wody, 1/2 łyżeczki soli. farsz: 2,5 szklanki ugotowanej soczewicy (zielonej lub brązowej), 2 cebule, 4-5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/4 łyżeczki cząbru. Wykonanie: Soczewicę moczymy na noc, rano odcedzamy, przepłukujemy i zalewamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
PYSZNY PASZTET Z CIECIERZYCY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 145

duża marchewka, 1 duży por, 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii, duży pęczek świeżego koperku, 3 łodygi natki pietruszki wraz z liśćmi, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka pieprzu, ewentualnie ziarna sezamu do dekoracji. Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Następnie przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Marchewkę, pora

Jeść, by żyć w zdrowiu
PASZTET SOCZEWICOWY Z DYNIĄ (wegański, bezglutenowy, bez tłuszczu) 139

szklanki ugotowanej soczewicy brązowej (ok. 2 szklanki suchej), 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej), 1/2 małej dyni, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnuszki, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Soczewicę i kaszę jaglaną moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie gotujemy. Dynię kroimy na małe kawałki i dusimy

Jeść, by żyć w zdrowiu
WYPASIONE, WEGAŃSKIE KANAPKI BURGEROWE 181

szklanki suchej kaszy), 3 średniej wielkości ziemniaki, 1 szklanka posiekanych liści świeżego szpinaku, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Chleb: przepis  TUTAJ . "Majonez": przepis  TUTAJ . Dodatkowo: sałata, suszone pomidory, kiełki alfa alfa. Wykonanie: Ugotowane ziemniaki ugniatamy. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i łączymy

Jeść, by żyć w zdrowiu
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 161

TEGO  przepisu. Farsz na 5 krokietów: 1/2 główki małej kapusty, 5 sztuk pieczarek, 1 cebula, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 3/4 łyżeczki majeranku, 3/4 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli himalajskiej lub kamiennej. Panierka: 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zapiekana dynia ze słonecznikiem i ziarnami sezamu 165

banalna w wykonaniu. Może być również dodatkiem do dania głównego. Składniki: plastry dyni (u mnie 2 duże) 2 łyżeczki oliwy z pestek winogron sól himalajska 1 garść pestek słonecznika mielona papryka słodka, może być również ostra Piekarnik nastawić na 190 stopni - termoobieg Plastry dyni ułożyć na papierze do pieczenia Posolić i doprawić papryką Skropić olejem Piec 30 minut

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Łosoś pieczony ze szpinakiem 167

Łosoś, szpinak to coś co bardzo lubię. Bardzo pyszne danie, polecam. Zdjąć skórę z ryby, doprawić solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. Zostawić na chwilkę, żeby łosoś mocniej przeszedł rybkę. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane ząbki czosnku. Chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić umyte i osuszone listki szpinaku. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wlać

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania