brokuł · 8 ziemniaków · 3 łyżki domowej bulionetki warzywnej · 3 łyżeczki soli · 4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego · 2 łyżeczki papryki słodkiej · 0,5 łyżeczki papryki ostrej · 0,5 łyżeczki pieprzy cayenne · szczypta chilli
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńśmietanie. Do tego dodałam wyrazisty smak wołowiny i powstało przepyszne danie. Zniknęło z talerzy w mgnieniu oka :) Polecam! Składniki: -200 g makaronu rurki nr 15 LUBELLA -250 g mięsa mielonej wołowiny na tatara -200 g śmietany 30% -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -30 g masła -dwie cebule -pęczek szczypiorku -4 małe korniszony -jedno jajko -łyżka ciemnego sosu sojowego
Kulinarne przemysleniaSKŁADNIKI: ( mała blacha 22×28 ) BRZOSKWINIOWY MUS: * brzoskwinie ( obrane i pokrojone ) – 300 g * galaretka brzoskwiniowa – 1 op * woda – 230 ml MASA SEROWO-BRZOSKWINIOWA: * ser 3x mielony ( może być wiaderkowy ) – 1 kg * cukier waniliowy – 5-6 łyżek * mleko – 125 ml * żelatyna – 3 łyżki * brzoskwinie ( obrane i pokrojone ) – 300 g WIERZCH: * obrane
Ostra na SłodkoSkładniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 kostka bulionowa warzywna bio 2 płaskie łyżki masła 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego sok z 1/2 dużej cytryny 1/2 pęczka koperku sól, mielona kolendra lub pieprz ziołowy do smaku ewentualnie 1 płaska łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i dolać wody tylko tyle, aby zakryła kapustę. Dodać kostkę bulionową
Codziennik Kuchennypuszka krojonych pomidorów bez skórek (400 g) 1 mała puszka kukurydzy (200 g) 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 marchew 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 łyżeczki kuminu 0,5 łyżki wędzonej papryki lub słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku lub płatkach 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka octu balsamicznego
Codziennik Kuchennypierogów Składniki farszu: 4 udka kurczaka (bez skóry) 2 marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera 1 duża cebula 1,5 łyżki masła łyżeczka oleju do podsmażenia cebuli sól, pieprz, mielona kolendra, zioła prowansalskie - do smaku Przygotowanie farszu: Udka kurczaka, marchewki, pietruszkę, seler, zalać wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane warzywa i mięso wyjąć wywaru. Wywar zachować
Codziennik Kuchennyproporcjach 1:1 (może być również mleko migdałowe, ryżowe) - w ilości takiej, aby zakryć warzywa 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek sól do smaku mielona kolendra lub pieprz ziołowy do smaku Sos malinowy: szklanka malin brązowy cukier lub miód do smaku 1/2 łyżeczki chili w proszku (pomijamy w wersji dla dzieci) Przygotowanie zupy: Przy pomocy
Codziennik KuchennyKotlety z kalafiora, to bardzo przyjemna alternatywa dla mięsnych mielonych. Jak na warzywne kotlety przystało są miękkie i mają delikatny smak. Wiele osób nie przepada za zapachem lub smakiem kalafiora, a w tej wersji to warzywo jest naprawdę neutralne zapachowo i nie ma smaku typowo kalafiorowego. Te kotleciki bardzo smakują dzieciom nawet tym, które nie lubią warzyw. Bardzo
Codziennik Kuchennyłyżka masła klarowanego (lub zwykłego masła) 1/2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany do zupy (18%) kilka gałązek zieleniny do zupy - koperek, pietruszka 1/3 łyżeczki mielonej kolendry (to mój ulubiony dodatek do pieczarek) sól, pieprz do smaku drobny makaron jajeczny do podania wraz z zupą Ilości produktów odmierzane łyżkami dotyczą płaskich łyżek. Przygotowanie: Pieczarki umyć
Codziennik Kuchennybarbecue Składniki: 1,5 kg karkówki 3 cebule (opcjonalnie) ok. 2 szklanki wody do podlania mięsa podczas pieczenia Marynata do karkówki: 2 płaskie łyżki wędzonej papryki 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oleju +1 łyżka do skropienia mięsa Przepis na sos barbecue znajdziesz
Codziennik Kuchennywedług tego przepisu doskonale smakują jako dodatek do schłodzonej, czystej wódki. Składniki: 50 dkg płatów śledzi (solone, bez skóry) 2 szklanki, drobno posiekanych szalotek 1/2 łyżeczki pieprzu czarnegoy grubo mielonego + pieprz do posypania śledzi 2 łyżeczki suszonego majeranku (opcjonalnie) olej rzepakowy Przygotowanie: Płaty śledzi włożyć do miski i przepłukać zimną wodą, następnie zalać śledzie wodą i pozostawić
Codziennik Kuchennyziemniaków, posypanych szczypiorkiem z dymki lub koperkiem. Składniki: 40 dkg płatów śledziowych (lekko solonych) 1 duża, biała cebula 6 liści laurowych 12 ziarenek ziela angielskiego pieprz czarny grubo mielony olej lniany (użyłam oleju lnianego budwigowego) Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i lekko posolić pozostawić na sicie ok. 15 minut. Następnie przepłukać cebulę pod bieżącą wodą i pozostawić
Codziennik Kuchennycytrynowo-miodowy 2 łyżki soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka płynnego miodu 5 łyżek oliwy z oliwek 1-2 szczypty soli 1 szczypta mielonego pieprzu (czerwonego lub czarnego) Przygotowanie: Brukselkę umyć i obrać z zewnętrznych listków. Przełożyć do blaszki do pieczenia i skropić olejem. Z dyni odkroić skórkę i usunąć pestki. Następnie pokroić
Codziennik KuchennyKiedyś buraki nie należały do moich ulubionych warzyw. Znałam je z dzieciństwa jako mało doprawioną paćkę, której nieodłącznie towarzyszył kotlet mielony;) Dopiero dzięki tej sałatce przekonałam się, że buraczki są pyszne. Sałatka ma przyjemny i wyrazisty słodko-kwaśny smak . Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Sałatkę z buraczków najbardziej lubię w towarzystwie kaszy jęczmiennej lub ziemniaków
Codziennik Kuchennysoku z cytryny 1/2 łyżeczki płynnego miodu 180 ml oleju słonecznikowego ewentualnie 2-3 łyżki letniej wody jeśli majonez będzie zbyt gęsty 1/2 łyżeczki soli mała szczypta białego mielonego pieprzu 2 płaskie łyżeczki musztardy (jeśli majonez ma być łagodny w smaku dodaj 1 łyżeczkę musztardy) Musztarda nadaje charakter majonezowi, zobacz poniżej jakie smaki majonezu można uzyskać
Codziennik Kuchenny