przystawka gotowa. Sprawdzi się doskonale na mniejszej jak i na większej imprezie. Składniki: kilka plastrów szynki 100 g. puszystego serka śmietankowego 1 łyżeczka tartego chrzanu ostra papryka mielona najlepiej chili świeża papryka i zioła do dekoracji Wykonanie: Serek śmietankowy mieszamy z chrzanem i doprawiamy papryką do smaku. Plastry szynki smarujemy chrzanowym serkiem i ciasno zawijamy w roladki
Z notatnikaserowa: 750 g. sera twarogowego dwukrotnie zmielonego 1 szkl. cukru 1,5 szklanki puree z dyni 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka imbiru mielonego 0,5 łyżeczki kardamonu Lukier: cukier puder woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 lub 3 części, w zależności jak gruby spód chcemy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesię! Figi bowiem zaraz znikną ze sklepowych półek... Dżem figowo-jabłkowy z kardamonem Składniki: (na 4 słoiki) 700 g świeżych fig 850 g jabłek 400 g cukru 2 łyżeczki mielonego kardamonu Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Od fig odciąć twarde końcówki, pokroić owoce w ósemki. Przełożyć owoce do garnka, dodać cukier i kardamon, wymieszać. Gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: Spód: -24 ciastka petit beurre Masa serowa: -1 kg. mielonego twarogu w wiaderku -1/2 szklanki oleju -3 szklanki mleka -1 szklanka cukru -2 jajka -4 żółtka -1 opakowanie budyniu śmietankowego (65 g.) -1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej -5 kropli aromatu cytrynowego Wierzch: -5 białek -1 szklanka cukru pudru Sposób przygotowania: Masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować
Magia jedzenia.mój ulubiony i niezastąpiony olej lniany ). Brokuły też wpadły na obiad! Podwieczorek 17:30 Sok wyciśnięty z jabłek i buraka. Kolacja 19:00 Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami, kukurydzą i serem żółtym. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę? 2 Co Lila jadła w środę
lady-och-mistrzyni.blogspot.compochodzi z Ziemi Przemyskiej*. Składniki: 4 białe rzepy 4 ogórki kiszone 2 winne jabłka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru czarny mielony pieprz Rzepę i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki ścieramy razem ze skórką. Do sałatki dodajemy szczypiorek, majonez, sól, cukier i pieprz. Mieszamy. Sałatka od razu
Trzeci talerzwybrałabym z groszkiem :) Polędwiczka marynowana w majeranku 3 - 4 porcje Marynata: sok z pół cytryny 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku oraz: polędwiczka wieprzowa o wadze około 340 g oczyszczona z błon i pokrojona na plastry grubości 1 cm . Składniki marynaty wymieszać ze sobą w szklanej misce, włożyć pokrojone plastry
Posadzone i zjedzonedomu co tydzień w niedzielę jakieś ciacho musi być :). Dla kogo: dla fanów jesiennych klimatów dla kochających dynię dla sernikomaniaków Składniki na spód: 270g herbatników 120g masła pół łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka (płaska) cynamonu Składniki na masę serową: kilogram sera twarogowego z wiaderka (polecam President i Piątnica) 500g puree z dyni 4 jajka budyń waniliowy lub śmietankowy
Mania Wypiekaniaspecjalną dedykacją dla mojego kolegi Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 500 gram mięsa mielonego z indyka 1 łyżka musztardy Dijon 1 średniej wielkości cebula czerwona 2 bułki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka drobno krojonej natki pietruszki
mecookskuskus 200 ml bulionu z kostki 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżki tymianku szczypta soli morskiej 1 łyżka szafranu tarta skórka z mandarynki i cytryny świeżo mielony pieprz do smaku Potrawa jest dosyć ostra , jeżeli nie lubimy pikantnych dań nie dodawajmy papryczki. Możemy dodać parmezan Sposób: Ucinamy górę dyni i wyciągamy łyżeczka cały mąż. Myjemy
Viola cooks with passionszkl. posiekanych orzechów włoskich (u mnie 1/2 szkl. orzechów brazylijskich) Krem: 250 g serka mascarpone 400 g serka śmietankowego 1/3 szkl. cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki mielonej kawy ( u mnie o smaku orzechowym) 3 łyżki startych orzechów 1 kostka gorzkiej czekolady i kilka orzechów do starcia na wierzch ciasta. Sposób przygotowania Jajka ubijamy cukrem. Dodajemy esencję
Mieszam w GarnkuSkładniki: baranina żeberka 1,5 kg, maślanka 1 litr, ocet jabłkowy 5 łyżek, gęsi tłuszcz 1 łyżeczka, cząber 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, marchew 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 5 szklanek, sos - w opisie baranina po wymoczeniu w maślance
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek 500 ml przecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka. 1 bulionetka o smaku kolorowego pieprzu 2 torebki kaszy gryczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso podsmażam na oleju z przyprawami. Do garnka wrzucam mięso. Dodaję startą
Gotowanie Patkicukrem, te ostatnie dodajemy całe (wg wagi poszczególnych rodzajów mięsa). Misy z mięsem przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny Następnego dnia w maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie 2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na 4 mm) -wieprzowe podgardle na sicie 4 mm -wieprzową łopatkę na sicie 9 mm -szynkę wieprzową(...)mielimy na szarpaku lub kroimy nożem w kwadraty o doku 1,5 cm Zmielone mięso wyrabiamy, przez 20 minut dodając do niego wszystkie przyprawy, (pamiętając przy tym, że gotowy wyrób będzie miał o wiele wyraźniejszy smak niż doprawiane mięso) oraz wodę, nadając mięsnej masie nie za "sztywną" konsystencję umożliwiającą nabicie jelit (ja dodałem przy wyrobie 0,5 l wody
Miód i pieprzszkl. cukru 2 szkl. mąki tortowej 300 g marchewki startej na grubych oczkach 200 ml oleju rzepakowego 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g żurawiny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 250 ml śmietanki 36% 250 g serka maskarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki gorącej wody
Kolorowa kuchnia Elki