mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1 cebula marynata: 2 łyżki oleju z pestek winogron 10 kropel sosu sojowego 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz ponadto: patyczki do szaszłyków Filet z kurczaka pokroić w dość sporą kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. W marynacie obtoczyć kawałki mięsa i włożyć do lodówki minimum
Kolorowa kuchnia Elkiłyżek ryżu 190 g koncentratu pomidorowego ( u nas ekologiczny o delikatnym smaku ) świeża bazylia ( 1 łyżka posiekanej do zblendowania ) 200 ml śmietany kremówki 2-3 krople tabasco biały mielony pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy posiekaną szalotkę i rozgnieciony czosnek. Smażymy 3-4 min. Zalewamy bulionem, dodajemy
R'n'G Kitchenbakalie, syrop czy serek. Można ich również używać do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do dań warzywnych. Ja osobiście najbardziej lubię je gotować na mleku z dodatkiem mielonego lnu - wtedy powstaje pyszny, naturalny budyń. Do wyboru mamy 9 rodzajów, z czego ja miałam okazję próbować; mieszaną (sorgo+quinoa+pełnoziarnisty ryż), jaglaną, sorgo, gryczaną
Poranek na słodkotofu naturalnego 25 g mąki kokosowej łyżka wegańskiego zamiennika jajka w proszku + 2 łyżki mleka roślinnego (można spróbować z "jajkiem chia" lub po prostu dodać łyżkę lnu mielonego) szczypta soli kopiasta łyżka wiórek kokosowych kilka kropel ekstraktu waniliowego łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy łyżka syropu z kwiatu kokosa mała persymona nerkowce i orzechy piniowe do dekoracji (ja kupuję
Poranek na słodkoPIECZONA KOMOSA SERNIKOWA /1 porcja/ 50 g komosy ryżowej szczypta soli łyżeczka pasty waniliowej łyżka syropu z kwiatu kokosa łyżka kremu dulce de leche jajko 125 g twarogu mielonego (pół kostki) czekoladowe guziczki do dekoracji Kaszę przepłukać, ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu (u mnie leżała w lodówce przez całą noc) zmiksować z twarogiem, jajkiem, solą, syropem
Poranek na słodkoMĄKI Z PSZENICY KAMUT /przepis własny/ Ciasto: szklanka mąki z pszenicy kamut szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli Nadzienie: twaróg z dowolnymi dodatkami, u mnie: mielona wanilia burbońska konfitura z orzecha kokosowego, konfitura z guawy i mus z nektarynek i brzoskwiń Sos żurawinowy: 200 g żurawiny duszonej na małym ogniu z syropem klonowym i odrobiną
Poranek na słodkogoframi z wanilią RICOTTOWA OWSIANKA OVERNIGHT /przepis własny/ /1 porcja/ 60 g ekologicznych płatków owsianych gorące mleko kokosowe bio (około 150 ml) 150 g ricotty szczypta soli 1/3 łyżeczki mielonych goździków 2 płaskie łyżki miodu garść malin Płatki zalać gorącym mlekiem do ich poziomu. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie wymieszać z miodem, goździkami i solą. Połączyć
Poranek na słodkosmakowały niemal tak samo dobrze, jak świeże! Kasza jaglana gotowana z wodą różaną podana z domowym musem jabłkowym, jogurtem z masłem orzechowym, malinami, poziomkami, truskawkami, surowymi pistacjami i świeżo mieloną wanilią burbońską ( Herbaria.de
Poranek na słodkozawsze trafiałam na suchą, niesmaczną i zbyt kwaśną... a tutaj miłe zaskoczenie! :) OWSIANKA ORZECHOWA /przepis własny/ Składniki na owsiankę: 50 g płatków owsianych (u mnie mocno chłonne) 10 g mielonych orzechów laskowych 10 g surowych nasion chia bio 450 ml mleka z orzechów laskowych (mniej, jeśli macie np. płatki górskie) pół dużego, dojrzałego banana Do podania: surowe nasiona
Poranek na słodkosię spróbować dwóch wersji: orzech włoski i migdałowy nugat w gorzkiej czekoladzie. Pierwsza w środku skrywa marcepan wzbogacony zmielonymi orzechami włoskimi, zaś po wierzchu posypany jest... dodatkową porcją mielonych orzechów! Intensywny smak orzechów włoskich z nutą goryczki świetnie komponuje się z warstewką równie gorzkiej czekolady. Nieprzesłodzona, co bardzo mi odpowiada. :) Druga wersja to mój smak dzieciństwa - nugat + intensywny zapach
Poranek na słodkoEnglish) MAKARON Z WODOROSTÓW W SOSIE AWOKADO-BANAN /przepis własny/ opakowanie makaronu z wodorostów kelp raw duże, dojrzałe awokado hass duży, dojrzały banan łyżka jogurtu naturalnego pół łyżeczki mielonej wanilii kilka orzechów brazylijskich (u mnie surowe, ekologiczne) łyżka syropu z kwiatu kokosa (lub cukru) opcjonalnie: łyżka sproszkowanego zioła Ashwagandha bio Awokado zmiksować z bananem, jogurtem, wanilią, syropem
Poranek na słodkominut z każdej strony (na małym ogniu). Zdjąć z patelni i podawać póki gorące. Ja podałam je z ricottą, puree z awokado i banana, pomarańczą sycylijską i świeżo mieloną wanilią. Smacznego! *** ENGLISH VERSION: ENGLISH MUFFINS WITH DARK CHOCOLATE 65 g rye flour 45 g graham flour 20 g buckwheat flour approx. 130-150 ml warm almond milk
Poranek na słodkoCIASTO BURCZANO-JAGLANE /przepis autorski/ Składniki: 150 g ugotowanych buraków jajko 4 łyżki dowolnej mąki łyżka mielonego brązowego prosa bio (Regenbogenkreis) łyżka syropu klonowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka szczypta soli kilka kropli aromatu migdałowego + do dekoracji: garść prażonych płatków kokosa. Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę (o konsystencji gęstej śmietany). Jeśli
Poranek na słodkopłatków z komosy ryżowej* (Quinola Mothergrain) 30 g płatków z brązowego ryżu mleko migdałowe (lub zwykłe) 2 łyżki syropu klonowego kubeczek jogurtu owczego (lub greckiego) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego pół małego melona Cantaloupe (około 200 g) Sos orzechowy: łyżka masła orzechowego typu smooth + 6 łyżek mleka Połączyć oba składniki energicznie mieszając i odstawić na 5 minut. Przygotowanie kremu
Poranek na słodkoowsianym (całe opakowanie) banan garść malin garść truskawek garść czerwonej porzeczki 2 łyżki kremu z kasztanów jadalnych bio 30 ml syropu daktylowego szczypta ekologicznej czarnuszki pół kostki twarogu mielonego (125 g) Makaron ugotować ze szczyptą soli według przepisu podanego na opakowaniu. W rondelku umieścić truskawki i porzeczki, podlać odrobiną wody i zagotować. Gotować do czasu, aż owoce rozpadną
Poranek na słodko