Tabliczki i spieniacze do mleka w garście! Gorąca czekolada na 2 filiżanki Potrzebujesz: 250ml mleka + 1/4 szklanki 50g tabliczki gorzkiej czekolady ( lub pół na pół z mleczną) 2 szczypty mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: 1. Czekoladę połam na kawałki i posiekaj na drobniejsze kawałki. 2. Posiekaną czekoladę umieść w rondelku i zalej mlekiem (250ml) - podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: ok 70 dkg biodrówki 2 średnie cebule 1 garść suszonych grzybów sól, pieprz słodka papryka przyprawa małgośka jałowiec mielony 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Cebulę zeszklić, dodać pokrojone w … Czytaj dalej Biodrówka duszona w cebuli
czarrna od kuchniPoczątek weekendu trzeba uczcić. Proponuję hamburgery wołowe. Hamburgery bez jajka z prima wołowiny, mielonej przez grubo sito. Przyrządzam je z wołowego karczka. Lekko przerośnięte tłuszczem mięso idealnie pasuje na hamburgery, które grilluję dosłownie 4 minuty. Dodatki jak zwykle, co kto lubi. Moje dzieci lubią texmex czyli hamburgery wołowe z boczkiem i ostrym sosem chili. Do hamburgerów oczywiście muszą być
codojedzeniapożywny obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Składniki: 300ml bulionu warzywnego lub rosołu 600-800g obranej i oczyszczonej dyni hokkaido szklanka listków bazylii świeżo mielony pieprz sól groszek ptysiowy Brześć Dynię oczyszczamy, ściągamy skórę obieraczką (możemy ją zostawić, ale dynię należy porządnie wyszorować), kroimy w półksiężyce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Gotowanie i blogowanieChlebek jabłkowo-cukiniowy z oliwą (bez cukru) Składniki /na keksówkę 21 x 12 cm: 250 g słodkich jabłek (2-3 sztuki) 200 g cukinii 1/2 łyżeczki cynamonu duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 60 ml oliwy (ok. 6 łyżek) 45 ml płynnego miodu (ok. 3 łyżki) 50 g orzechów włoskich
Chilli Czosnek i Oliwaroszponkę. Składniki na każdą osobę: garść roszponki jabłko sok z całej cytyny pół małej dyni hokkaido ze skórką duża łyżka sezamowej tahini 3 orzechy włoskie do dekoracji świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynię pozbawiamy pestek, smarujemy odrobiną oliwy, solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku ok 20 minut aż będzie miękka. Mieszamy pozostały sok z cytryny
Ugotowane pozamiatanesałat 200 g piersi z kurczaka 100 g orzechów nerkowca 1 gruszka 1 opakowanie mozzarelli w kulkach 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz świeżo mielony kilka gałązek świeżego tymianku sos musztardowo-miodowy Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski i marynujemy w kurkumie, świeżym tymianku, soli i oliwie
My Chcemy Jeśćosobę 2 plasterki sera halloumi na osobę opakowanie szpinaku liściastego (może być mrożony) mała cebula posiekana w piórka duży ząbek czosnku przetarty przez praskę sos beszamelowy (opcjonalnie) świeżo mielony pieprz odrobina sera żółtego do udekorowania Przygotowanie: Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku do miękkości w temperaturze 180 stopni
Ugotowane pozamiatanejabłka (najlepiej lekko kwaskowe, np. Granny Smith) 250 g białego cukru 50 ml wody 1 łyżka miodu lub golden syropu 1/2 łyżeczka esencji waniliowej 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków (opcjonalnie) odrobina czerwonego barwnika DODATKOWO: 4 krótkie patyki WYKONANIE: Z umytych i osuszonych jabłek wyrwij ogonki. Wbij w jabłka patyki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do garnuszka
Słodko-Słony Świat Ilonysztuk: 60 g masła 30 g cukru kokosowego 4 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z połowy pomarańczy 180 g puree z dyni 150 g mąki pszennej 30 g mielonych migdałów pół łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 8 łyżeczek niesłodzonej konfitury z moreli (użyłam takiej—>KLIK, możecie też dodać pokrojone jabłko
Mienta blogkwaszone 1/2 czerwonej spiczastej papryki około 2 cm pora 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej (u mnie Skworcu) około 4 łyżki majonezu sól himalajska do smaku (u mnie Skworcu) pieprz czarny mielony do smaku (u mnie Skworcu) Przygotowanie: Ziemniaka gotujemy w łupinie, a jajka na twardo. Jajka obieramy i kroimy w kostkę (ja używam sitka do warzyw (krajarki)). Następnie dodajemy pokrojone
Słodkie okruszkigotujemy ok. 2-3 minut, często mieszając. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Makaron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkami szpinaku. **** PREPARAZIONE Cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata a piacere. Prendete il gorgonzola e tagliatelo a tocchetti. Tagliate il prosciutto crudo
La grande e la piccola cuocacytryny sól pieprz cytrynowy sos tatarski: 2 ugotowane jajka 250 g jogurtu greckiego 100 ml majonezu mała puszka groszku konserwowego 1 ogórek konserwowy kilka marynowanych grzybków sól świeżo mielony pieprz Łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Rybę zawinąć w folię aluminiową,włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie upiec w piekarniku
Kolorowa kuchnia ElkiSKŁADNIKI: 1 filet z dorsza około 60 dag. 4 ziemniaki starte na grubych oczkach 1 duże jajko sól, pieprz WYKONANIE: filet kroimy na kawałki, nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, starte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody, łączymy z 1/2 jajka, pieprzem i solą, każdy kawałek ryby moczymy w jajku(w drugiej połowie) okładamy ziemniaczaną panierką, smażymy
Kuchnia Beatypieczarek 300 g zielonej cukinii 2 łyżki oleju duży ząbek czosnku pęczek świeżego koperku 2 łyżki sosu sojowego przyprawy: 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 płaska łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu, sól ok. 30 g masła Wykonanie: W dużym garnku zagotować wodę, posolić i włożyć główkę kapusty (jeśli to naprawdę duży gar może zmieszczą się obie, ja gotowałam etapami). Gotować
gutfut