mielone - 47549 przepisów (strona:1746/3170)

Roladki drobiowe z fetą i szpinakiem 186

feta to główni bohaterowie mojego dania. 2 podwójne filety z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 g sera feta 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz Filet z kurczaka umyć,osuszyć i przekroić każdą połówkę na 2 płaty. Delikatnie rozbić mięso tłuczkiem, posypać z obu stron solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić i osączyć na sicie

Kolorowa kuchnia Elki
Domowa mielonka słoikowa 212

kiedy otworzycie jeden sięgniecie po następny. Tej mielonce nie można się oprzeć. 1,3 kg łopatki wieprzowej 1,5 łyżeczki soli  1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka majeranku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szkl. wody Łopatkę zmielić,dodać sól,sól peklową i pieprz. Majeranek rozetrzeć w dłoniach by uwolnić

Kolorowa kuchnia Elki
Kora orzechowa 752

dary jesieni. Ciasto robiłam już wiele razy i ciągle mnie zachwyca. Przepis zaczerpnęłam od mniam... mniam    ciasto: 8 białek 4 żółtka 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: sok z 1 puszki (820g) brzoskwiń 1 i 3/4 szkl. wody

Kolorowa kuchnia Elki
,,Faszerowane pomidory z kuskusem’’ 142

Faszerowane pomidory to doskonały sposób na oryginalną przystawkę lub kolację. Możecie zaserwować je zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Składniki: 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów 15 dag mielonego mięsa drobiowego 15 dag pieczarek 1 cebula Pół papryki Połowę średniej wielkości pora Szklanka gorącego bulionu łyżka oleju 4 łyżki kaszy kuskus łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory

Podróż w kulinaria
Kubdari - gruziński placek z mięsem i kolendrą 253

placków: Ciasto 2 szklanki mąki pół szklanki letniego mleka pół szklanki jogurtu naturalnego (gęstego) 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 8g drożdży suchych Nadzienie 500g mięsa mielonego wieprzowego 8 ząbków czosnku 1 cebula szalotka pęczek kolendry sól pieprz 1 łyżeczka kurkumy Drożdże wsypujemy do mleka, mieszamy do rozpuszczenia. W misce umieszczamy mąkę, mleko z drożdżami, jogurt, cukier oraz

Gotowanie i blogowanie
Piersi kurczaka z pomarańczami 166

kurczaka sok z jednej dużej pomarańczy 3 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka świeżego rozmarynu 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka wegety (u mnie domowa) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Mięso umyć i osuszyć. Połączyć i dokładnie wymieszać składniki marynaty. Zalać mięso i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso razem

kuchnia doski
Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu 248

siekanego jarmużu 800g ziemniaków 400g wędzonego boczku 2 średnie marchewki (250g) 2 średnie czerwone cebule (250g) 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek oleju rzepakowy Instrukcje Ziemniaki, cebule i marchewki obieramy. Ziemniaki kroimy w grube (ok. 7-8mm) plastry, a cebulę w podobnej grubości półtalarki. Marchewkę oraz boczek kroimy

Kulinarna Pokusa
Kartacze 249

obranych surowych ziemniaków (zetrzeć na tarce) 0,5 kg obranych ziemniaków (ugotować) 1 jajko 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej (gdy ziemniaki zawierają mało skrobi) farsz: 600 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 cebula 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego

Kuchcik gotuje
Cukinia faszerowana indykiem i warzywami 188

nafaszerowaną mięsem z indyka i warzywami. Często przyrządzam ją jako danie obiadowe lub na kolację, jest prosta i szybka do przygotowania. Składniki: 2 młode cukinie 0,5 kilograma mięsa mielonego z indyka 2 duże pomidory 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek pora Olej do smażenia 2 kulki mozzarelli Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej

Bajeczna Kuchnia
Pałki z kurczaka w marynacie barbecue 166

ulubioną surówką. Składniki: 1 kilogram pałek z kurczaka Marynata: 3/4 szklanki sosu barbecue Fanex 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Szczypta cynamonu Szczypta goździków mielonych 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Pałki z kurczaka myjemy, lekko osuszamy. Do miski wlewamy sos barbecue, dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Pałki nacieramy przygotowana marynatą, przekładamy do miski

Bajeczna Kuchnia
Zdrowa żywność typu instant :) 184

młodą soją  kuskus (32%)  *  bulgur, zielona pszenica (13%)  *  quiona (12%)  *  przyprawa słodka chilli (nierafinowany cukier, sos sojowy, sól, cebula, czosnek, pomidory, mielona chilli, koper włoski, bazylia, naturalne aromaty, maltodekstryna, papryka)  *  ziarna słonecznika  *  pomidory  *  młoda soja (3%)  *  czerwona papryka, pietruszka  Bardzo spodobał się niezwykle

Zdrowie na języku :P
Pomysł na… makaron z łososiem 179

danie. Makaron ryżowy nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na czas krojenia ryby. Łososia kromy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Doprawiamy solą, kurkumą i mieloną kolendrą. Dodajemy makaron i podsmażamy całość. Na koniec dodajemy ser. Najlepszy jest serek wiejski, który po podgrzaniu bardzo fajnie się topi. Dziś użyłam sera feta, który sprawdził się dobrze

Kucharzyca
Ciasteczka z musem jabłkowym i orzechami 219

ulubionych orzechów 100 g oleju kokosowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek (u mnie była to mieszanka rodzynek i suszonej aronii) po płaskiej łyżeczce cynamonu, imbiru i mielonych goździków szczypta soli Przygotowanie: Z pośpiechu nie rozpuściłam oleju kokosowego, stąd te „smarki”, ale nie wpłynęło to na jakoś ciastek, ale proszę rozpuść olej kokosowy, jeżeli

greenscarf
Kluski z mięsem 210

ziemniaczana -15 dkg wędzonego boczku -olej Mięso gotujemy jak do rosołu. Kiedy jest miękkie odławiamy. Odławiamy też marchew, cebulę i czosnek. Ziemniaku gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy przez maszynkę. Przez maszynkę mielimy też mięso, marchew, cebulę i czosnek. Dodajemy sól i przyprawy do smaku a jeśli farsz jest zbyt zwarty - dolewamy rosołu i dokładnie mieszamy. Ziemniaki ugniatamy

Maminek kulinarny
Zapiekane naleśniki z serem i truskawkami 248

Ciasto na naleśniki: 115 g mąki pszennej np. tortowej, 2 duże jajka, 300 ml mleka, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 30 g roztopionego masła. Nadzienie serowe: 250 g sera mielonego z wiaderka, 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 jajko, 4 łyżki dżemu truskawkowego. Dodatkowo: 2 łyżki masła, 50 g płatków

Świat Domowej Kuchni