łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki soli oliwa z oliwek Grillowane awokado z quinoa: 2 awokado ¼ szklanki quinoa 1 pomidor 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki mielonej kolendry sok z 1 cytryny sól, pieprz Mrożona herbata: 1 l wrzątku 2 torebki czarnej herbaty sok z 1 cytryny 3 brzoskwinie kilka łyżek miodu lód (opcjonalnie) * PRZYGOTOWANIE Chutney morelowy
Food SquareZapraszam ! Marmolada z aronii z jabłkami Czas przygotowania: 120 minut + czas mrożenia Składniki: 1000 g aronii 500 g cukru 2 jabłka 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Aronię wkładamy do plastikowego woreczka i wkładamy na 2 doby do zamrażarki. Po tym czasie przekładamy ją do rondla z grubym dnem, zasypujemy cukrem i odstawiamy, żeby
Kulinarne przygody Gatitynadal nie napisałam. Ale mięsożercy kotlecikami na pewno nie pogardzą, zwłaszcza, że czwartki to takie wydaje mi się typowo mięsne obiady, przynajmniej w naszej kulturze :) Mam rację?! Składniki: 600g mielonego mięsa z szynki wp. 150g kapusty białej 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku bułka tarta olej rzepakowy
Kuchnia w czekoladzieKNEDLE: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 50 g masła około 20 szt śliwek węgierek cukier POLEWA: 50 g orzechów włoskich mielonych 4 łyżki miodu Ugotowane ziemniaki dokładnie potłuc tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Dodać mąkę, jajka i rozpuszczone przestudzone masło. Jeżeli ziemniaki nie były gotowane wcześniej z solą to należy
https:KKuchniaMniamZapraszam na bardzo fajne rozwiązanie na podróżowanie , proponuję smaczne domowe hamburgery , smakują super i szybko znikają , zapraszam do wypróbowania . Składniki ( 6 osób ) 300 dag wołowiny mielonej ( może być wieprzowina ) pomidory sałata lodowa sól pieprz bułki kukurydziane ( bądź kajzerki ) Składniki na sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy ziołowej
Mój Smakzjeść do końca :-))). Udanego dzionka :-) Składniki gulasz: 400 g mięsa z indyka (lub innego) 2 większe papryki 1/2 puszki kukurydzy 300 g pieczarek 2 cebule czerwone 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 300 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego pieprz natka pietruszki 2 -3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki masło
kruche babeczkiczosnku, posiekane 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 800 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę 1 kalafior, podzielony na małe różyczki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku olej z dyni, uprażone na suchej patelni pestki (np. słonecznik, dynia i pinie), do podania Przygotowanie: W dużym garnku z odrobiną oleju
karmelowyziołami, sos pomidorowy z dużą ilością bazylii, podsmażoną cebulą i cukinią jest gęsty i bardzo aromatyczny. Duża porcja zdrowia na talerzu. Składniki na pulpety (wyszło 9 sztuk): 500 g mielonej łopatki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 50 ml bułki tartej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano 1 czubata łyżeczka majeranku
Smak mojego domutorebeczki , kiedy wykonanie własnej przyprawy wcale nie jest drogie . Warzywa z jej składu , zazwyczaj mamy pod ręką , są tanie , krajowe , nie żadne egzotyczne . Parę minut pracy przy krojeniu i mieleniu , to wszystko , czego potrzebujemy , żeby zaopatrzyć się we własnoręcznie wykonane warzywko " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki(...)łatwiej się suszą . Natkę pietruszki suszymy w całości razem z łodyżkami . Sam proces suszenia , nie jest szybki , trwa zazwyczaj około 8 godzin , ale uważam ,że warto . Warzywa po wysuszeniu , mielimy w młynku do kawy , średnio – grubo , tak żeby nie były całkowicie pylaste , ale zróżnicowanej wielkości . Natkę pietruszki rozcieramy dłońmi , świetnie się rozkrusza jak jest dobrze wysuszona i dodajemy razem
Ogrodnik w podróżylitry, cebula 2 sztuki, czosnek 1 główka, masło 1 łyżka, oliwa 6 łyżek, cukier 1 łyżka, pomidory 1 kg/dojrzałe, kucharek 2 łyżki, oregano 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, ryż ugotowany - ile potrzeba, makaron ugotowany - ile potrzeba śmietana gęsta - ile potrzeba na oliwie z winogron i z masłem zeszklić pokrojone w kostkę cebule
W Mojej Kuchni Lubięduża czerwona cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchew 1 gałązka trawy cytrynowej 1/2 cukinii 150ml soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki cynamonu ok. 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonej kolendry szczypta ostrej papryki sól pieprz czosnek cukier olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia) Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego mieszamy
Jacob Tastesokrągły placek. Składniki: 30 dag mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej ½ kostki margaryny 1,5 szklanki wody gazowanej olej do smażenia sól Składniki na farsz: 25 dag drobiowego mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 biała cebula 1 łyżka ostrego ketchupu 1 ząbek czosnku sól do smaku 2-3 łyżki oliwy 1 puszka kukurydzy Wykonanie: Obie mąki zmieszać z solą
Tradycyjna Kuchniauwielbiam je dodawać do różnych dań, szczególnie mięsnych. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 gram kurek 1 duża cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Pieprz kolorowy grubo mielony Sól 2 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki masła Olej do smażenia Sposób przygotowania: Polędwiczkę kroimy w plastry, oprószamy pieprzem kolorowym, obsmażamy na rozgrzanym
Bajeczna Kuchniaprzydadzą się Wam w tym momencie, to może ktoś się do nich dokopie i wykorzysta później. SKŁADNIKI: 5 czerwonych papryk średniej wielkości 10 dag suchego ryżu 50 dag mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz sproszkowana papryka 2 łyżki suszonej papryki w płatkach - można pominąć 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – u mnie
Kuchenne zapiski EdytyPorcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 800 g czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki oliwa z oliwek około 0,5-1l bulionu łyżka słodkiej mielonej papryki płaska łyżka cukru pieprz i sól do smaku Przepis 1 Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki o szerokości około 2 cm. Wykładamy na blaszkę i polewamy
Kuchnia Bazylii