mielone - 47549 przepisów (strona:1762/3170)

Wegański foodbook #1 131

żółtym pomidorem, cebulą i ketchupem. Taki posiłek wbrew pozorom robi się bardzo szybko. Aby zrobić taki omlet wystarczy wymieszać 1/2 szkl. mąki z ciecierzycy, 1 łyżką mielonego siemienia lnianego i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Do tego można dodać płatki drożdżowe, sól czarną i ulubione przyprawy.  Bardzo często w ciągu dnia

wegujemy
Ketchup z cukinii 126

garnka. Gotować około godziny aż będzie wszystko miękkie.  * 2 szklanki cukru  * 3/4 szklanki octu Gotować aż cukier się rozpuści - około 20 minut. * 400g koncentratu pomidorowego * łyżeczka czarnego mielonego pieprzu  * 2 łyżeczki słodkiej papryki Gotować 20 minut. Wszystko zmiksować i gorące przekładać do słoiczków

Magiczne Życie Marty
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 261

śmietany(użyłam jogurtu greckiego) pół łyżeczki soli Farsz 400 g siekanego drobno mięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto - powinno być jednolite i plastyczne. Ciasto zawinąć w folię spożywczą

Weekendy w domu i ogrodzie
Czekoladowe batoniki zbożowe 169

rewelacyjnie sprawdzą się jako element drugiego śniadania czy to w szkole czy w pracy :-) SKŁADNIKI po 3 łyżki płatków pełnoziarnistych: owsianych, orkiszowych, pszennych i jęczmiennych po 2 łyżki kakao, mielonego siemienia lnianego, miodu 4 łyżki otrąb granulowanych (obojętnie jakich) 1/2 szklanki mleka sojowego waniliowego 1 jajko Płatki, siemię, kakao i otręby mieszamy razem. W drugim naczyniu mieszamy mleko sojowe

Czary - gary w kuchni
Polędwiczki wieprzowe w miodzie, winie i truskawkach 192

końca i trzeba to wykorzystać. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe sok z 1 cytryny 4 łyżki miodu 2 duże cebule 3 łyżki oliwy 8 łyżek jasnego sosu sojowego świeżo mielony kolorowy pieprz sól 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 250 g truskawek kilka listków bazylii oliwa Przygotowanie: Z soku z cytryny, sosu sojowego i miodu robimy marynatę łącząc

Lili w kuchni
Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami 208

marchewką 4 średnie cebule 6 małych pieczarek 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki tortowej ½ łyżeczki ziarenek kminku 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1 litr rosołu 4 liście laurowe 1 łyżeczka kolorowego ziarnistego pieprzu 2 ziela angielskie ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% sól do smaku Sposób przygotowania: Mięso z szynki myję, kroję

Wanilia i Kardamon
ryba nototenia z piekarnika na pyszny lekki obiad... 213

Składniki: ryba 1,2 kg, olej rzepakowy 3/4 szklanki, przyprawa do ryb 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki nototenia ma białe mięso, jest smaczne i mięsiste, ma mało ości, można piec, smażyć, zalać zalewą octową czy sosem pomidorowym... olej wlać do miseczki, wsypać przyprawę do ryb, kucharka, pieprz

W Mojej Kuchni Lubię
Grzybowe placuszki z kurkami 195

również. Te placuszki zrobiłam na bazie ciasta do pankejków. Jeśli wiecie, jak pachną duszone na maśle grzybki z cebulką, to możecie sobie wyobrazić zapach tych placuszków ... Smak wzbogaciłam szczyptą mielonej wędzonej papryki, co dodatkowo podkreśliło ich rumiany kolor. Jedliśmy je z sosem pomidorowym i z kwaśną śmietaną. Bez dodatków świetnie sprawdziły się jako przekąska między posiłkami regularnie cichaczem podjadane

Posadzone i zjedzone
Kremowa zupa z kalafiora z prażonym słonecznikiem 146

czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego 200 ml maślanki 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz świeżo mielony Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy. Odcinamy różyczki kalafiora. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy bulion warzywny i dodajemy różyczki kalafiora i pokrojone ziemniaki. Czosnek obieramy

My Chcemy Jeść
Ajvar, Bałkański sos paprykowy 198

litra octu winnego, u mnie domowy z czerwonego wina - 1/2 litra oleju rzepakowego  - 1/2 łyżeczki soli - 10 ziarenek ziela angielskiego - 5 listków laurowych - 3 płaskie łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Przyprawy i dodatki zawsze od sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl . 1. Paprykę myjemy, osuszamy i wycinamy gniazda nasienne. Przy ostrych paprykach bardzo, ale to bardzo uważajcie żeby nie zatrzeć oczu

Apetyczna babeczka
Piersi w sosie z niebieskiego sera i suszonych pomidorów 194

pęczka pietruszki, bez łodyżek 2 łyżeczki przyprawy toskańskiej z suszonymi pomidorami Kotanyi ½ łyżeczki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 3 łyżki oleju rzepakowego mielony pieprz

Karo in the Kitchen
orzechowo-kawowy tort koszyk 137

bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru pudru na krem: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g) 2 łyżki cukru łyżeczka sypkiej kawy mielonej 250 g masła na polewę: 125 g masła 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku dodatkowo: słoiczek dżemu wiśniowego kilkanaście małych bezików cukrowe kwiatki bita śmietana

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z cebulą i czosnkiem... 189

ziemniaki 1 kg, cebula 1 duża, cukinia 1 większa, jajka 2 sztuki "L", mąka pszenna 1 szklanka, bułka tarta 2 łyżki, czosnek 1 główka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba obrane ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków najlepiej wprost na sitko z drobną siateczką, zostawić do odcieknięcia soku z ziemniaków, następnie

W Mojej Kuchni Lubię
‚Hamburger’ 189

osób Składniki: burger: 50 g komosy ryżowej puszka czarnej fasoli 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego lub bez cukru 2 daktyle 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki 3 łyżki oliwy sól, pieprz hummus: przepis znajdziecie w poprzednich postach (dział pasty/dodatki) cebulka: 2 cebule 2 łyżki miodu szczypta soli bakłażan: 1 mały bakłażan sól, pieprz dodatki

Jaglusia
Kluski z jarmużem w sosie miodowo-balsamicznym 292

łyżki mąki orkiszowej 4 łyżki twarogu półtłustego 1 małe jajko sos: 1 duża łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 3 garście jarmużu 3 łyżki pestek słonecznika sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Kluski: Wszystkie składniki wsypać do miski i dokładnie zagnieść. Na stolnicy oprószonej mąką formować podłużne wałki a potem kroić w małe kluseczki. Gotować około

Jaglusia