śniadania - 47913 przepisów (strona:1762/3195)

Jak zaskoczyłam samą siebie. I bułeczki z marchewką 120

zdrowe. Kminek to mój dodatek, bo jakoś tak mi do marchewki podpasował... Efekt - mniam! Wilgotne, mięciutkie, idealne z plasterkiem szynki. W dodatku banalnie proste w przygotowaniu - polecam na sobotnie śniadanie. Bułeczki z marchewką i kminkiem Składniki: (na 10 sztuk) 300 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 450 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki? Ciasteczka miodowe 156

miksera, aż masa będzie gładka i gęsta. Lukrować ostudzone ciastka, odłożyć do zastygnięcia lukru. Przechowywać w szczelnej puszce lub słoiku. Smacznego! A tak w ogóle to chyba czas na śniadanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowa chałka - żeby było inaczej 154

złotego koloru. Wybornie smakuje na przykład z dżemem truskawkowym, albo nutellą. A z żółtym serem stanowi połączenie niezwykle ciekawe - nam smakowało. Taka chałka to idealna propozycja na rodzinne, weekendowe śniadanie. Myślę, że dzieci byłyby zachwycone! Chałka kokosowa Składniki: (na dużą chałkę) 650 g mąki pszennej 400 ml mleka kokosowego 25 g świeżych drożdży 50 g cukru 2 łyżki wody

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki parzone. Z wanilią 173

inne tłuściutkie pyszności... Mniam! Za faworkami nigdy specjalnie nie przepadałam. Owszem, jadłam, kiedy Mama smażyła, ale to pączusie były moją miłością. Jako dzieciak uwielbiałam zjeść sobie pączka na śniadanie, a odkąd Mama zaczęła przygotowywać domowe, tylko te dla mnie istniały. Na blogu możecie znaleźć przepis na te jedyne, najlepsze, i to je co roku smażę, już sama. Ale lubię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nie dla mnie, czyli sernik lukrecjowy 171

czwarte sernika zniknęło nie wiadomo kiedy, były dokładki i pomlaskiwania. Ciasto okazało się ogromnym sukcesem, a gospodarza wprawiłam w euforię odmawiając wzięcia reszty do domu. Podobno zjadł całość na śniadanie następnego dnia, ale nie jestem pewna, czy to możliwe... Jeśli lubicie lukrecję, ten sernik z pewnością Wam przypadnie do gustu. Jeśli jej nie lubicie, nie zawracajcie sobie głowy. Jeżeli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Flapjacks po raz pierwszy 165

Ciepłe bowiem się pokruszy. Moje flapjacki są kokosowe, słodkie, lepkie i lekko ciągnące. Z jagodami, które wręcz eksplodują między zębami, ożywiając całość. Wyszły pyszne i sycące, idealne na drugie śniadanie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - jak najszybciej naprawcie ten błąd. Flapjacks miałam przyjemność przygotować wspólnie z Panną Malwinną  oraz Siaśką , a inspirowałam się przepisem z bloga Frugalfeeding . Kokosowe flapjacki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 135

sobie coś specyficznego, jak brukselka. Nie każdemu to przypadnie do gustu, ja takie smaki uwielbiam, więc się w jarmużu zakochałam. Chlebek wyszedł boski - mięciutki, pachnący, sycący. Idealny na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek. Ser bosko się ciągnie, i zjadałam kromki jedna za drugą (szczególnie, kiedy był jeszcze ciepły).  Jeśli nie znacie jarmużu, koniecznie spróbujcie go kupić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy: chlebek bananowy 155

ślicznie pachnie bananami. Orzechy chrupią i nadają tego charakterystycznego smaku, który bardzo lubię, szczególnie w połączeniu z bananami. Całość idealnie nadaje się do kawy, ale też na drugie śniadanie na przykład. Koniecznie spróbujcie. Chlebek bananowy z orzechami włoskimi Składniki: (na keskówkę 27x8 cm) 2 jajka 100 g cukru 150 ml oleju z orzechów włoskich 3 dojrzałe banany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb bez drożdży i zakwasu 221

dobrze. Lekko się kruszy, wyraźnie czuć w nim dymkę i parmezan. Chrupiąca skórka i mięciutki środek, do tego masło i plasterek pomidora - dla mnie było to naprawdę pyszne drugie śniadanie. C. też zjadał z apetytem. Polecam eksperymentatorom i tym, którzy chleba na drożdżach jeść nie mogą. Chlebek z mąką kukurydzianą, dymką i parmezanem Składniki: (na formę 25x25

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb ze słonecznikiem i sokiem jabłkowym 169

chleba? Tak! Jego smak nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje wypiekowi bardzo ciekawego posmaku. Do tego mnóstwo chrupiących ziaren słonecznika, i wystarczy masło i pomidor do pysznego śniadania. Nam smakował bardzo - spróbujcie koniecznie. Twist ze słonecznikiem Składniki: (na 1 spory bochenek) 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka drożdżowa po sezonie 145

cztery dni później była jak najbardziej zjadliwa. Z pewnością powtórzę ten wypiek jeszcze nie raz - przy kolejnej okazji z lukrem bądź polewą czekoladową (tym razem służyła mi za drugie śniadanie, darowałam więc sobie wszystkie lepkie szczegóły; i tak była pyszna). Cytrusowa babka drożdżowa Składniki: (na formę do babki o pojemności 1,5 l) 380 g mąki pszennej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Letni tort - nie tylko na urodziny 398

domem. Nie mogłam się z tym wszystkim ogarnąć, chodziłam niewyspana i taka jakaś... Niedorobiona . Dlatego perspektywa dłuższego weekendu była zachwycająca. Dzisiaj wreszcie udało mi się dłużej pospać, zjedliśmy pyszne śniadanie (nie ma jak domowy chlebek, który przygotowałam wczoraj wieczorem resztką sił) i teraz pełna energii i zapału mogę popisać. Nie za dużo, bo trzeba skorzystać z pięknego, słonecznego dnia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Burza. I bułki z pokrzywą 134

kolor. Do tego ciągnąca się mozzarella (w wersji na ciepło) i chrupiące ziarna słonecznika. Mimo, że bułeczek wyszło aż szesnaście, zjedliśmy je w kilka dni! Na pierwsze i drugie śniadanie, w sam raz do szkoły. Jeśli macie gdzieś w pobliżu możliwość zebrania pokrzyw - spróbujcie koniecznie. Może od razu uda Wam się przynieść do domu większą ilość - mam bowiem jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na niedzielę. Choć i na sobotę się nada 147

żółtym serem też bardzo smakował. A nawet z szynką nie jest zły. Jeśli więc nie macie nic przeciwko słodkawemu pieczywu - spróbujcie upiec sobie właśnie ten chleb na sobotnie śniadanie. Albo niedzielne - wedle odgórnych zaleceń. Chleb z miodem i rodzynkami Składniki: (na 1 duży bochenek) 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 25 g świeżych drożdży

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O brunchu i obłędnych finansjerkach. I koncercie, na który wybieram się wieczorem 150

babeczek (a i tak zmniejszyłam ilość cukru o połowę). Biała czekolada w połączeniu z palonym masłem nadała babeczkom orzechowo-karmelowego smaku - coś pysznego. Zabrałam jedną do szkoły na drugie śniadanie, podzieliłam się z koleżanką, która natychmiast zażądała przepisu - tak jej zasmakowały. Na brunch przygotowałam je w formie na muffiny (bardziej podzielna - wyszło 12 sztuk) i z jagodami zamiast rabarbaru

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania