też dostałam oryginalne, wysuszone i palone ziarna kakaowca od siostry Anyi. Ta nalewka to krewna mojej Czekoladnicy. Składniki: • 100 g kakao • 50 g kawy mielonej • 5 migdałów • 1 laska wanilii • 500 g cukru • 2 szklanki wody • 500 ml spirytusu Wykonanie: • Wanilię pokroić na małe kawałeczki, migdały posiekać, dodać kakao, kawę i zalać spirytusem
To co kochamkonkursem w nowej edycji BlogerChefa. Pulpeciki są bardzo delikatne, wręcz dietetyczne, a sos aromatyczny. Danie w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Pulpety • 500 g mielonej cielęciny • 1 kajzerka • 1 cebula • 1 łyżka masła • starta skórka z 1 cytryny • 1 jajko • gałka muszkatałowa, sól, biały pieprz Sos śmietanowo-kokosowy • 1 puszka mleczka kokosowego
To co kochamprezentów pod choinką i miłego kolędowania życzą Gosia i Sławek. Nasza choinka jest mała i skromna, ale podzielimy się! Smacznego! Składniki: • 250 g sera mielonego • 250 g mąki pszennej • 2 żółtka • 2 łyżki śmietany • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka spirytusu • 1/2 łyżeczka sody • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • olej do głębokiego smażenia
To co kochampierniczków świątecznych lub ze sklepu • 250 g sera mascarpone • 500 ml śmietanki 30% • 5 łyżek cukru pudru • 1 łyżeczka kakao • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka kawy mielonej • 80 ml mocnego espresso • kakao do posypania Wykonanie: • Na dno pucharków wsypać pokruszone pierniczki. Część odłożyć do dekoracji. • Polać pierniczki kawą espresso. • Śmietanę ubić na sztywno
To co kochamsernikożerców to podwójna gratka. Sernik ten ma mocno wyczywalny aromat i smak czekolady. Po prostu „niebo w gębie”. Składniki: • 500 g sera białego mielonego • 250 g sera mascarpone • 4 jajka • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka kakao • 1 czekolada gorzka • 1/3 szklanki mleka Spód
To co kochamsmażę również wycięte środki i wychodzą minipączki, idealne na jeden kęs. Na Boże Narodzenie z tych kulek serowych robiłam świąteczną choinkę. Składniki: • 500 g sera mielonego • 500 g mąki pszennej • 3 żółtka • 1 jajko • 4 łyżki śmietany • 3 łyżki cukru • 1 łyżka spirytusu lub octu • 1 łyżeczka sody • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • olej
To co kochamtylko w wersji już porcjowanej. Można również upiec w tortownicy i udekorować w ten sam sposób. Składniki na 15 sztuk: • 500 g sera białego mielonego • 200 g gotowej masy marcepanowej • 3 jajka • 3 łyżki cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/4 tabliczki mlecznej czekolady • słupki z migdałów do posypania Wykonanie: • Marcepan utrzeć
To co kochamzakupionego w USA i owczym pędem użyłam go w mojej kuchni. Barwnik nie zmienia smaku sernika, więc przynajmniej był jeden pozytyw. Składniki: • 500 g sera białego mielonego • 4 jajka • 3/4 szklanki cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/3 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżeczka Red Velvet Spód • 100 g herbatników kakaowych petit beure • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
To co kochamdietetycznym, na dodatek bezglutenowym. Dekorację można dostosować do każdej okolicznośći, a i bez niczego na wierzchu wygląda też pięknie. Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 1 szklanka likieru Adwokat • 5 jajek • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • skórka starta z 1 cytryny • 3 łyżki soku z cytryny • 3/4 szklanki cukru Polewa śmietanowa • 1 duża
To co kochampowodu awersji mojej rodziny do czarnej porzeczki. Delektowałam się nim długi czas, a smakuje wybornie i ma niezwykły kolor. Składniki: • 500 g sera mielonego • 3 jajka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki dżemu z czernej porzeczki • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Ser utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku
To co kochamłatwo. Polecam na grilla! Składniki na 10 sztuk: • 2 polędwiczki wieprzowe • 1 duża papryka czerwona • 1/2 świeżego ananasa • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz grubo mielony • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, majeranku, rozmarynu • 1 ząbek czosnku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Polędwiczki pokroić w kostkę ok. 2 x 2 cm. Wymieszać z oliwą, sosem sojowym
To co kochamZieloną sałatę obiadową urozmaiciłam owocami kiwi i winogronem, zyskała więc nową jakość i smak. Taka sałatka idealnie pasuje do kotletów schabowych, mielonych i puree ziemniaczanego. Składniki: • sałata lodowa • kiść zielonych winogron bezpestkowych • 4 sztuki kiwi Sos • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka cukru Wykonanie
To co kochamdrzwi. Wystarczy gruszka, ser niekoniecznie kozi, garść orzechów i pieprz zielony. Tego ostatniego może akurat nie być w domu, więc może zastąpić go gruboziarnisty pieprz mielony. Natomiast sos balsamiczny można zastąpić płynnym miodem, co spowoduje, że gruszka nabierze francuskiego charakteru. Przekąska jest bardzo smaczna, bo nawet chłopakom smakowała, ale pewnie tylko dlatego
To co kochamłyżeczki nasion chia (opcjonalnie) • 1 i 1/2 łyżeczki soli Mokre • 2 szklanki wody • 3 łyżki miodu Wykonanie: • Wymieszać w misce wszystkie składniki suche. Jeśli nie macie mielonych nasion lnu, to należy je zmielić w młynku do kawy, bo to one sklejają ze sobą wszystkie składniki. • Miód rozpuścić w wodzie
To co kochamcelowo upiekłam właśnie takie. Składniki: • 1 szklanka kaszy jaglanej • 5 małych gruszek • 2 łyżki jagód goja (można użyć rodzynek lub żurawiny) • 2 łyżki orzechów włoskich • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki miodu Wykonanie: • Kaszę jaglaną zalać wrzącą wodą , odstawić na 5 minut, po czym odcedzić. • Gruszki obrać ze skórki
To co kocham