winogron - 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki ziaren kolendry - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżki świeżej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki chili w proszku - sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku Przygotowanie: Marokańska zupa z soczewicą i ciecierzycą to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Pikantna i gęsta. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy cynamon, chili, posiekany
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 1 średnia główka młodej kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej ok. 200-250 ml wody ok. 1 łyżeczki soli 1/2 pęczka koperku do smaku - pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Kapustę oczyszczamy z wierzchnich, twardych liści, myjemy. Szatkujemy - grubość zależy od naszych upodobań. Ja swoją poszatkowałam w moim magicznym urządzeniu wielofunkcyjnym. Poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka, podlewamy
Życie zaczyna się w kuchniwszystko razem i wykładamy sałatę na bagietki. Zapiekamy w piekarniku ok. 5 minut aż grzanki się podpieką a ser roztopi. Posypujemy jeszcze świeżymi listkami bazylii, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem
Życie zaczyna się w kuchniMłody groszek cukrowy z powodzeniem może zastąpić groszek konserwowy w sałatce, ale można podawać go jako dodatek do drugiego dania, np. z ziemniaczkiem i kotletami mielonymi. U mnie tym razem w postaci kremu z zielonego groszku ale z dodatkiem cukinii. Składniki na 4 duże porcje: 1 cukinia, waga do 1 kg (u mnie mrożona ale z mojego ogrodu
Życie zaczyna się w kuchnigarnkiem cały czas mieszając, dalej do sosu dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy do momentu, aż sos zacznie się błyszczeć i gęstnieć. Dodajemy 1 łyżkę musztardy chrzanowej, odrobinę soli i mielonego białego pieprzu, mieszamy aż do momentu powstania kremowego sosu
Życie zaczyna się w kuchnikurczak w słodkim sosie śmietanowym, a swoją słodycz zawdzięcza ananasowi;) Składniki dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś kurczaka 1 puszka ananasa 300 ml śmietanki sól pieprz mielony olej z pestek winogron do smażenia kurczaka Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Ananasa odsączamy z soku. Na rozgrzany olej wrzucamy kawałki kurczaka
Życie zaczyna się w kuchniewentualnie otwieracz do puszek. Przygotuj składniki: 1 słoik selera marynowanego, 1 puszkę kukurydzy, 20 dag chudej szynki, 1 puszkę ananasa, 3 jajka, 1 mały słoik majonezu, sól, biały pieprz mielony. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Wszystkie puszki i słoik otwórz. Selera i kukurydzę przełóż na sitko. Na osobne sitko przełóż ananasa – syrop zachowaj i wykorzystaj
blog.moje-pasje.infowięc muszę znaleźć inny, „szybszy” przepis na makowiec. Dziś więc poprzestanę na przytoczeniu receptury na mój zwijany makowiec. Zawijany makowiec z ciasta drożdżowego Przygotuj duże miski, garnek, maszynkę do mielenia mięsa, tłuczek do ciasta 1 , szklankę, miarkę kuchenną lub wagę, wałek do ciasta, płaską blachę do pieczenia, kuchenną ściereczkę, ewentualnie stolnicę. Przygotuj składniki: Ciasto drożdżowe: 30 dag margaryny(...)najlepiej kamionkowej lub szklanej) przełóż mak zalej go wrzątkiem lub bardzo gorącym mlekiem i odstaw do całkowitego wystygnięcia – najlepiej na całą noc. Sparzony mak zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel. Rodzynki namocz w płynnym miodzie (może być podgrzany) lub w alkoholu. Pozostałe bakalie można delikatnie posiekać. Zmielony mak wymieszaj z bakaliami, koglem
blog.moje-pasje.infopomidorami, czosnkiem i bazylią, • 25 g świeżych drożdży, • 2 płaskie łyżeczki cukru, • 1 czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego 30%, • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku, • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, Dodatkowo: • ok. 100 g gęstej śmietany 18 %, • ok. 150 g wędliny – np. kiełbasy drobiowej. Mąkę przesiej do miski. Kiełbasę obierz z osłonek i pokrój
blog.moje-pasje.infobrytfannę, łyżkę, ręczny młynek do kawy lub moździerz, ewentualnie praskę do czosnku. Przygotuj składniki: ok. 1,5 żeberek wieprzowych, 1 średnią cebulę, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz czarny mielony, słodką paprykę w proszku, ostrą paprykę w proszku, cukier trzcinowy, gorczycę, kminek, majeranek, ewentualnie trochę wody. Żeberka oczyść z nadmiaru tłuszczu i ewentualnych pozostałości krwi. Następnie mięso umyj
blog.moje-pasje.infomięsa gulaszowego, ok. ¼ pęta kiełbasy chorizo, 1-2 marchewki, 1-2 cukinie, 1-2 cebule, 2-3 łyżeczki łagodnego ketchupu, 2-3 łyżeczki mąki pszennej, sól, pieprz czarny mielony, cukier, trochę przegotowanej wody, trochę tłuszczu na patelnię. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w piórka. Marchewki obierz, umyj i pokrój w talarki. Cukinię umyj, obierz (młodej cukinii nie trzeba
blog.moje-pasje.infopółmisek lub dekoracyjną miskę, kubek. Przygotuj składniki: 5 solonych filetów śledziowych, 2 cebule, białą część dużego pora, marynowane pieczarki (po pokrojeniu powinno ich być ok. ½ szklanki), sól, pieprz czarny mielony, parę łyżek zalewy z pieczarek, wodę lub mleko do wymoczenia śledzi, wrzątek do sparzenia cebuli i pora. Śledzie opłucz, przełóż do miski i zalej wodą lub mlekiem. Odstaw
blog.moje-pasje.infopółmisek lub dekoracyjną miskę, kubek. Przygotuj składniki: 5 solonych filetów śledziowych, 2 cebule, białą część dużego pora, marynowane pieczarki (po pokrojeniu powinno ich być ok. ½ szklanki), sól, pieprz czarny mielony, parę łyżek zalewy z pieczarek, wodę lub mleko do wymoczenia śledzi, wrzątek do sparzenia cebuli i pora. Śledzie opłucz, przełóż do miski i zalej wodą lub mlekiem. Odstaw
blog.moje-pasje.infołyżkę, naczynie żaroodporne, miarę kuchenną, łopatki. Przygotuj składniki: 1 kg polędwicy wołowej, 1 większą marchewkę, 1 korzeń pietruszki, 1 dużą cebulę, kawałek pora, 150-250 ml wywaru wołowego, pieprz mielony, ulubione zioła, masło. Polędwicę oczyść z błon i ścięgien. Umyj ją pod bieżącą wodą i osusz. Marchew i pietruszkę obierz, umy i pokrój w talarki. Cebulę obierz z łupinek
blog.moje-pasje.infoksiężyce Przygotuj mikser, dużą miskę, płaską blachę do pieczenia, papier do pieczenia, sitko. Przygotuj składniki: 420 g miękkiego masła, 150 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200 g mielonych migdałów, 560 g mąki tortowej, cukier puder do posypania ciastek. Do miski przełóż masło i oba rodzaje cukru. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Do powstałej masy przesiej mąkę i dodaj
blog.moje-pasje.info