mielone - 47549 przepisów (strona:1713/3170)

Sernik z orzechami w miodzie 154

warstwą orzechów w miodzie. Sernik pachnie miodem, chrupie orzechami i powala swoją aksamitnością, a do tego wszystkiego jest bezglutenowy! Mniam! Składniki: • 1 kg sera mielonego • 6 jajek • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 cukier wanilinowy Warstwa orzechowa • 1,5 szklanki orzechów włoskich • 1/3 szklanki miodu • 1 cukier waniliowy • 1/2 szklanki śmietanki

To co kocham
Sernik z marcepanem 180

skondensowanego i marcepana. Mam jeszcze jeden sernik w zanadrzu i niedługo go przedstawię, a jest to sernik… chałwowy! Składniki: • 1 kg białego sera mielonego • 5 jajek • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego • 2 łyżki gęstej śmietany • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki kokosu • 200 g gotowego marcepanu • 3 łyżki kakao Wykonanie: • Ser, mleko skondensowane

To co kocham
Chleb ryżowy bezglutenowy 179

dodatkiem ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej. Składniki: • 300 g mąki ryżowej • 150 g mąki gryczanej • 50 g mąki kukurydzianej • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej • 1 łyżka soli • 3 łyżki mielonych nasion lnu/1 szklanka wody • 8 g suszonych drożdży • 1 łyżeczka cukru • 2 szklanki ciepłej wody Wykonanie: • Siemię lniane zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. • Suche składniki

To co kocham
Pasztet z królika 203

lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła, a wątróbka odpowiada za konsystencję. Praktycznie robi się sam, bo w kuchni powoli gotuje się królik, a następnego dnia mieli się wystudzone składniki, miesza z jajkami i bułką, i piecze. Mój pasztet zawsze zbiera dużo  komplementów od każdego, kto go skosztuje. Mam nadzieję(...)wolnym ogniu. • Pod koniec gotowania dodać wątróbki, zagotować, wyłączyć ogień i wystudzić całość. • Wystudzone mięso królika oddzielić od kości. • Zmielić w maszynce do mielenia mięso królika, boczek, wątróbki i warzywa oraz namoczone wcześniej i odciśnięte z wody kajzerki. • Do masy mięsno-warzynej wlać bulion z gotowania, oliwę, dodać jajka

To co kocham
Sernik pastelowa zebra 197

sernik, najlepiej Piątnica • 8 jajek • 3/4 szklanki cukru pudru • 250 g masła • 1 szklanka śmietany 18% – 250 g • 3 łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki szafranu • 1 łyżeczka mielonej zielonej herbaty Matcha Polewa • 1/2 puszki masy kajmakowej gotowej • 1/2 szklanki śmietanki 36% • 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: • Szafran zalać 1 łyżką wrzątku. • Herbatę Matcha zalać również 1 łyżką wrzątku

To co kocham
Minihamburgery 227

Składniki na ok. 30 sztuk: • minibułeczki z tego przepisu Miniburgery • 700 g wołowiny dobrej jakości • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej • 1 szklanka zimnej wody • 4 łyżki oliwy Dodatki • sałata zielona pierzasta • minipomidorki • plastry ogórków konserwowych Sos • 3 łyżki keczupu pikantnego • 3 łyżki majonezu • 3 łyżeczki musztardy Wykonanie

To co kocham
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 193

Rolada z mielonej masy mięsnej z kurczaka i farszu z dodatkiem szpinaku może być podawana na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąska. Mnie osobiście bardziej smakuje na zimno z dowolnym sosem albo z żurawiną. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, wyśmienicie smakuje i delikatnie pachnie

To co kocham
Zdrowe ciastka Najeżone 170

sztuk: • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej • 1/2 mleka kokosowego – gęsta część • garść rodzynek • garść jagód goji • 3 łyżki wiórek kokosowych • 3 łyżki płatków migdałowych • 1 czubata łyżka mielonych nasion lnu • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: • Kaszę ugotowaną zmiksować z gęstym mlekiem kokosowym. • Dodać rodzynki, jagody, wiórki, płatki migdałowe i siemię lniane. Dokładnie wymieszać. • Czekoladę drobno posiekać

To co kocham
Sernik o smaku lata 191

keks, bez cukru, słodzony tylko białą czekoladą, a więc kwaskowy i orzeźwiający. Idealny na lato do mrożonej kawy. Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 2 białe czekolady • 5 jajek • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% • 1 szklanka pokrojonych moreli • 1 szklanka borówki amerykańskiej • 1 szklanka czerwonej porzeczki Wykonanie: • Czekoladę rozpuścić

To co kocham
Placki cukiniowe z koperkiem 177

koperkowo-bazyliowe. Pachnące i zdrowe, idealne na letni obiad. Składniki: • 2 szklanki startej cukinii • 1 mała cebula • 3 łyżki mąki kukurydzianej • 1 łyżka skrobi kukurydzianej • 1 łyżka mielonego siemnienia lnianego • 1/2 szklanki wody • 1/2 szklanki jogurtu • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki posiekanego koperku i liści bazylii Wykonanie: • Cebulę zetrzeć na drobnej tarce. • Połączyć

To co kocham
Sernik z morelami 215

postanowiłam maliny zamienić na morele. Wyszedł tak samo pyszny jak pierwowzór, czyli rozpływający się w ustach, mięciutki i bardzo, bardzo delikatny. Składniki: • 1/2 kg sera białego mielonego • 1/2 kg sera mascarpone • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 6 jajek • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Mus morelowy • 10 miękkich moreli • 3 łyżki cukru Wykonanie: Morele

To co kocham
Sernik śliwkowy 216

delikatnym śliwkowym smaku. Uwielbiam takie… bez spodu, bez polewy, lekko słodkie. Ciasto numer jeden na mojej Top Liście to zdecydoanie sernik! Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 6 jajek • 2 opakowania cukru wanilinowego • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Mus śliwkowy • 1 szklanka wydrylowanych śliwek • 3 łyżki cukru Wykonanie

To co kocham
Pumpkin pie 232

pudru • 2 żółtka • szczypta soli Masa dyniowa • 2 szklanki puree z dyni • 250 g serka mascarpone • 3/4 szklanki cukru • 2 żółtka • 1 jajko • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i zagnieść jak najszybciej z masłem i żółtkami. • Kulę ciasta wstawić do lodówki

To co kocham
Świąteczna żurawina z pomarańczami i cynamonem 220

pasztet z kaczki już upiekłam. Składniki: • 1 kg żurawiny • 300 g cukru • skórka z 2 pomarańczy • sok z 3 pomarańczy • 1 łyżeczka cynamonu • 1/4 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: • Żurawinę przed smażeniem zamrozić na co najmniej 24 godziny, aby straciła goryczkę. • Owoce żurawiny przepłukać wodą i przebrać z szypułek i listków. • Pomarańcze

To co kocham
Orzechowiec z masą serową 231

zaś dekoracja z odbitej w serze folii bąbelkowej. Składniki: Ciasto orzechowe • 1 i 1/2 szklanki białek (ok. 8 szt) • 2 jajka • 3/4 szklanki cukru • 250 g mielonych orzechów włoskich • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa gotowana • 1 kg sera białego zmielonego • 1/2 szklanki cukru • 400 g masy kajmakowej

To co kocham