ziemniaki 1 cebula 100 serka topionego śmietankowego 2 łyżki klarowanego masła 1,5 litra bulionu drobiowego-domowego sól morska do smaku gałka muszkatołowa do smaku pieprz świeżo mielony do smaku kilka plastrów parzonego boczku Jak wykonać ? Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę, tak samo cukinię, cebulę i seler naciowy. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, chwilę przesmażamy
Wanilia i Kardamonkapusty pekińskiej za którą wszyscy przepadamy. 1 średnia kapusta pekińska 1 marchew 1 cebula 1 świeży ogórek 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz szczypta cukru do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny Kapustę poszatkować,marchewkę i ogórka zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki,przyprawić do smaku
Kolorowa kuchnia Elkisuszonego berberysu (+ dodatkowo 1 łyżka do udekorowania tarty) 1/2 szklanki cukru pudru ( + dodatkowo 1 łyżeczka) 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 1 czubata łyżeczka cynamonu mielonego Kamis ¼ łyżeczki soli morskiej w młynku Kamis 1 żółtko – roztrzepane garść płatków migdałowych Wykonanie: Ciasto: Płatki migdałowe zmiel, rozkrusz lub zblenduj. Ja użyłam do tego rozdrabniacza. W misce
Moja pasja smakuzmięknie. Składniki: 4 duże jajka ugotowane na twardo 1 średni por 250 g szynki konserwowej w kawałku 1 puszka kukurydzy ok. 3-4 łyżek majonezu przyprawy: świeżo mielony pieprz, czubryca zielona Do sporej miski wrzucić: pokrojone w dużą kostkę jajka, białą i jasnozieloną część pora posiekaną na ćwierćplasterki, pokrojoną w średnią kostkę szynkę oraz odsączoną
Simply FoodSkładniki: tortilla 1 opakowanie, warzywa mrożone 1/2 opakowania, szpinak mrożony 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 6 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, twaróg 15 dag, ser żółty 15 dag, Tzatziki – pikantny sos czosnkowy 1 opakowanie, ogórek zielony 1 mały, ząbki czosnku 2 sztuki, jogurt naturalny 380 ml szpinak trochę odmrozić
W Mojej Kuchni Lubiępieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki obieramy, pozbawiamy ogonków i tniemy w kostkę. Smażymy na oleju kokosowym. W międzyczasie do mniejszej miseczki wbijamy jajka, doprawiamy je solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy szybko widelcem (rozbełtać jajka). Wlewamy na nasze podsmażone pieczarki i smażymy całość na małym ogniu pod przykryciem. Gdy jajka z góry będą w połowie ścięte posypujemy nasz
Słodkie okruszkidnia nieco się kruszył, niewiele stracił na smaku. SKŁADNIKI: 20 dag mieszanki bezglutenowej do wypieku chleba 2 dag gryczanych płatków pełnoziarnistych 1 łyżka siemienia lnianego + do posypania 1 łyżeczka mielonych nasion i łupin babki jajowatej 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju około 250 ml letniej wody WYKONANIE: W misce wymieszać wszystkie
Kuchenne zapiski Edytykafyj) kaszy bulgur- moge być tyż jakołś inkszo, yno, że ze tōm 15 je nojmani 16 roboty 3 łeżki majōnezu 1 jajco 1 łeżka czubrycy (kebyjście ji niy mieli, to mogecie tyż dać np. ziela prowansalske, bydzie smakowało inakszy, ale przeca my sie niy bojymy eksperymyntōw przi warzyniu 17 ) 1 łeżeczka pasty paprykowyj (moge być tyż łeżeczka papryki suszōnyj(...)żeby niy bōła za ôstroł 18 ) tarto bōłka sōl i pieprz ôlyj do pieczynia (a nojlepi, kebyjście mieli kokosowy, bo je nojzdrowszy i niy robi sie z niego… takoł srogo opōna ) Kasza bulgur zalyjcie 2 szolkami wrzōntku we jakim gorku, przikryjcie i za 15 minut baje fertich 19 . Miyso ze prziprawōma i jajcym wciepcie do miski, dociepcie kasza
Chop w kuchniczerwona papryka pół puszki kukurydzy pęczek szczypiorku 4 jajka około 15 sztuk oliwek zielonych nadziewanych papryką 4 łyżki zielonego pesto 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka czarnuszki świeżo mielony kolorowy pieprz sól Sposób wykonania: Ser i paprykę kroimy w drobną kostkę. Oliwki kroimy na połówki. Szczypiorek szatkujemy. Ugotowane jajka na twardo kroimy na ćwiartki. Sałatę, ser, oliwki, kukurydzę
Qchnia po prostuprzeszło tą ilością soli. Karczek pieczony po Staropolsku Składniki : 1 kg karkówki 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu czarny świeżo mielonego 1 kg soli 1 łyżeczka soli peklowej Przygotowanie : Mięso myjemy. Do miseczki przekładamy rozgnieciony czosnek, majeranek, pieprz i sól peklową - mieszamy. Następnie nacieramy mięso roztartymi przyprawami. Przekładamy karkówkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilitr bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki szczypta chili 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ziaren kolendry świeżo mielony pieprz sól 3 łyżki oleju Mięso pokroić w kostkę ok 2cm, obsmażyć z każdej strony na oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zrumienić pokrojoną w plasterki chorizo
Obiad gotowykoperkowy przygotowałam do pulpetów z mięsa mielonego. To była odmiana od sosu pomidorowego i sosu serowego. Do sosu dodałam odrobinę cukru, co sprawiło, że sos był nietypowy i bardzo smaczny – dodam też, że sos ten przygotowałam sama – nie szukałam ściągawki w przepisach książkowych czy też w internecie. Oto mój ekspryment. Składniki na:... Read More The post
Magiczny Garnekżabek czosnku sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżki smalcu własnej roboty ze skwarkami 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Wykonanie Nasze mięso mielimy w maszynce do mięsa , następnie mięso przesmażamy wraz z smalczykiem , między czasie dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę , oraz posiekany czosnek , wszystkie przyprawy i przesmażamy aż nasze mięso będzie gotowe(...)nasze mięso jest gotowe , blenderem bardzo dokładnie mielimy,aż uzyskamy gładką masę , po uzyskaniu gładkiej masy , farsz mamy gotowy do pierogów . Składniki na ciasto na pierogi 0,5 mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli 4 łyżki oleju 1 jajko Wykonanie Do miski wsypuję mąkę , jajko , olej , sól , oraz
Mój Smakmasę i słodką polewę z kajmaku. Do tego orzechy laskowe, które świetnie zrównoważyły kajmakową słodycz. Czy można chcieć czegoś więcej od sernika? Składniki: 750 g twarogu dwukrotnie mielonego 4 jajka 2 żółtka 200 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 60 ml soku z cytryny 1/2 puszki masy kajmakowej garść orzechów laskowych 300 g herbatników maślanych
Kulinarne Inspiracjelimonki Sól Przygotowanie Mięso w momencie, gdy wrzucimy je na patelnie powinno mieć temperaturę pokojową dlatego wyjmij stek z lodówki co najmniej godzinę przed smażeniem. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Kolejny etap to przygotowanie sosu do sałatki – im dłużej postoi tym lepiej. Do moździerza wrzucamy pokrojoną papryczkę chilli z pestkami, posiekany czosnek, brązowy cukier, sól i ugniatamy
ale Pysznie