anyżowe,więc kiedy się piekły w całym domu unosił się niesamowity anyżowy zapach. 250 g mąki tortowej 100 g masła 1 żółtko 50 g cukru pudru 2 łyżeczki mielonego anyżu 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Mąkę przesiać na stolnicę , wymieszać z cuk rem . Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtko,śmietanę,anyż i szczyptę soli
Kolorowa kuchnia Elkipietruszka kawałek selera; 30-50 dkg kapusty kiszonej 3-5 ziemniaków cebula 2 łyżeczki masła; łyżka mąki przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi. Mięso i kapustę gotujemy w dwóch osobnych garnkach. Kapustę, jeżeli jest zbyt kwaśna przepłukujemy i kroimy, następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Do tego
Aromatyczne Podróżepęczak. Składniki: 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 1 cebula 1 filet z kurczaka 4 łyżki pęczaku natka pietruszki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz mielony oraz w ziarenkach Wykonanie: Warzywa obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę, natomiast selera, pietruszkę i cebulę pozostawiamy w całości. Warzywa zalewamy
Kuchnia MagdaLenypomarańczowego ½ szklanki cukru pudru 2 całe jajka 30 g rozpuszczonego masła * PRZYGOTOWANIE Masa makowa Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do maku dodajemy bakalie, cukier oraz miód i wszystkie przyprawy. Mieszamy i próbujemy. Następnie wlewamy masło i wbijamy jajka. Masę dokładnie mieszamy
Food Squarektórzy lubią kalarepkę. Jeśli odpowiedź brzmi tak - zajrzyj do przepisu. Surówka lodowa z kalarepką 1 duża kalarepka 1 sałata lodowa 200 ml jogurtu 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki mielonych orzechów włoskich orzechy włoskie do dekoracji sól, pieprz biały i miód do smaku Oczyść warzywa. Obierz kalarepkę po czym zetrzyj w łezkę. Pokrój sałatę lodową. Włóż warzywa do miski
Gotuj Sam!szklanki wody lub rosołu 2 łyżki tłuszczu 15 dag wędzonej ryby 5 łyżek startego żółtego sera 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól do smaku papryka ostra mielona do smaku bułka tarta do panierki tłuszcz do smażenia Wykonanie: Kaszę wymieszać i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu (lub na rosole). Do przestudzonej kaszy dodać starty ser, posiekaną
Tradycyjna Kuchniasamej patelni prażymy czarny sezam. Tu sprawa trochę trudniejsza ze względu na kolor. Ja brałam odrobinę na rękę i sprawdzałam, czy ziarna są dobrze rozgrzane. Gdy sezam wystygnie mielimy go (również porcjami i to lepiej mniejszymi) w młynku. Zaczynamy od białego, potem mielimy czarny sezam. Zmielone ziarna przesypujemy do dwóch miseczek (osobno białe i osobno czarne). Do białego sezamu dodajemy
mojewypiekiinietylkoMikołaj, poczęstowany tak pysznym napojem, na pewno nie zapomni o Nas i w święta ;) Składniki: 1 litr mleka 6-8 łyżek kakao 3 łyżki cukru Cynamon- szczypta ew. kardamon mielony -szczypta Wykonanie: Z podanego mleka odlewam ok szklanki, dodaje kakao, dobrze mieszam, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotowuję, dodaje cukier, kiedy mleko zacznie wrzeć, dolewam mleko z kakao
Z Majeczką w kuchniwarzywnego (może być to przecedzony rosół) 1 puszka pomidorów 200 ml przecieru lub pasaty pomidorowej (ewentualnie 1 łyżka koncentratu) 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku oliwa 1/2 łyżeczki mielonego chilli bazylia oregano sól pieprz DODATKI: Śmietanka lub jogurt Makaron orzo lub inny drobny Bulion zagotować. Dodać do niego pomidory w puszcze i pasatę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy
Kuchnia od dwojgażółtka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g roztopionego masła farsz: 500 g kiszonej kapusty 300g pieczarek listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 1 cebula sól świeżo mielony pieprz ponadto: 1 białko 1 łyżka mleka biały i czarny sezam do posypania farsz: Kapustę kiszoną opłukać,włoży ć do garnka ,zalać wodą,dodać przyprawy i ugotować
Kolorowa kuchnia Elkizrobić dowolny np. koperkowy. ostry czy też inny, Wasz ulubiony. Przepis: kliknij po przepis Pulpeciki w zalewie octowej. Przepis: kliknij po przepis Naleśniki z mięsem mielonym. To jeden z przepisów, do którego naprawdę często zaglądacie od kiedy tylko pojawił się na blogu. Przepis: kliknij po przepis Mini pieczarki w cieście naleśnikowym. Przepis: kliknij
W kuchni u Monikisuszonych pomidorów (odsączonych z zalewy) 200 g cebuli 4 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 100 ml oleju 3 łyżki octu winnego (jabłkowego) 1 łyżeczka cukru duża szczypta imbiru mielonego 1 łyżka rodzynek 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 większy lub 2 mniejsze słoiki Link do filmu z przygotowania: Śledzie z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety
Uwaga Babcia Gotujekawałek świeżego imbiru (po obraniu i starciu na drobnej tarce około 1 łyżeczka) 3-4 łyżki oleju rzepakowego 1 średnia cebula 5-7 większych ząbków czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól do smaku ½ twardej gruszki na 1 porcję zupy Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki ze środka i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obrać
Codzienna kuchnia niecodziennacebule 3 jabłka 3 duże pieczarki portobello 1 garść suszonych żurawin 1 garść suszonych prawdziwków 2 bulionetki do duszenia warzyw 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu sól i mielony pieprz 2 łyżki octu cydrowego lub jabłkowego olej Wykonanie: Kapustę przekroić wzdłuż na pół i posiekać drobno. Prawdziwki zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 1 godzinę. Pieczarki pokroić
zadanie-gotowanieprzepis żeby powtarzać go jak najczęściej Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem (4-6 porcji) Składniki na mięsny sos: 500 mielonej wołowiny 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego 2x400g
karmelowy