zimnego masła olej do wysmarowania formy oliwa marynata: 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta curry pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki tymianku Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami i natrzeć kurczaka. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 godzin. Warzywa obrać, ziemniaki i szalotki
Obiad gotowymakowce): 2/3 szklanki mleka 25g drożdży 50g masła 1 małe jajko 2 żółtka 2 + 1/3 szklanki mąki 3 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka oleju Nadzienie: 200g maku mielonego 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej 2 białka łyżeczka esencji migdałowej Przygotować rozczyn
Obiad gotowygłębokiego rondla, zalać wrzątkiem, żeby woda przykryła mak, odstawić na kilka godzin. Następnie odcisnąć w lnianej ściereczce i zmielić na maszynce 3 razy. Można również przygotować nadzienie z mielonego maku: zagotować mleko, zalać mak, wymieszać, przykryć i pozostawić do napęcznienia i ostudzenia. Proporcje mleka i maku 1:1 (na 200g maku - 200ml mleka). Do maku dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione
Obiad gotowyłyżki orzechów (mogą być dowolne: fistaszki, pistacje, włoskie; ja dałam macadamia) 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (można użyć też oliwy) ząbek czosnku sok z limonki sól morska świeżo mielony pieprz 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 0,5 łyżeczki kuminu Soczewicę opłukać, wsypać do gotującej się wody (2 szklanki wody), gotować do miękkości ok 10 minut, odcedzić, ostudzić
Obiad gotowygęsiny z rosołu) 1 cebula 100g suszonych śliwek 2 wędzone śliwki 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól 1 łyżka masła listki szałwii Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło
Obiad gotowyczęsto pojawia się u mnie obiad z piekarnika. Tym razem zapiekłam zgrillowane plastry bakłażana z sosem bolońskim, mozzarellą i pomidorem. Składniki: 1 średni bakłażan ok. 300 g chudego mięsa mielonego (użyłam szynki wieprzowej) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1,5 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku, słodka papryka, suszony czosnek olej do smażenia
Czerwień i błękitcebula 360 g pieczarek 450 g mrożonego zielonego groszku 80 g masła 200 g śmietany 30% 50 g żółtego sera 300 g makaronu gnocchi (można zastąpić muszelkami) sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Groszek odmrozić. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę lub piórka. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i chwilę
Passions hobbies lifejajka 3 średnie pieczarki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oliwie - przyprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajka, jeszcze trochę doprawiamy i smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji - pod koniec dorzucamy szczypiorek. Podajemy z pieczywem. Smacznego :) P.S. Pamiętajcie - jajka jedzone na śniadanie podkręcają metabolizm
Moje Kuchenne Rewelacjeszklanki mąki pszennej (ja dałam 2,5) - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżka spirytusu lub octu - 16g cukru wanilinowego Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ser mielimy w maszynce do mielenia. Pozostałe składniki mieszamy z serem, wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie dość mocno klejące i takie właśnie ma być. Jeżeli po zmoczeniu palcy w zimnej wodzie nie będzie dało się
Kulinarne życieskładniki: - ok 10 makaronów cannelloni - ok 300 g łososia wędzonego (ja użyłam brzuszków) - 1 por - 1 serek topiony w bloczku - pieprz grubo mielony - łyżka masła sos: - 250 g mascarpone - 3 szalotki - 3 ząbki czosnku - 2-3 łyżeczki pieprzu cytrynowego - sól morska do smaku - łyżka masła - łyżka soku z cytryny parmezan i szczypiorek do posypania Makaron gotujemy (ta dosyć twarde
Cook&LoveInspiracja: " Pyszne Kaprysy ") 125 g margaryny (1/2 kostki) 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka kakao 1 duża łyżka dżemu (u mnie domowy truskawkowy) 1 jajko w rozm. "L" cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Do garnuszka o grubym dnie
Simply Foodpieczenia : 60-65 minut Składniki: 600 g marchewki 7 jajek 75 g masła 4 łyżki ksylitolu + łyżka do piany cukier wanilinowy szczypta soli 6 łyżek soku cytrynowego 130 g mielonych migdałów 120 g zmielonych orzechów pekan 100 g wiórków kokosowych 1 łyżka cynamonu skórka starta z cytryny 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa 1 łyżka oleju
Słodkości i nie tylkodowolnych) 500 ml białego półsłodkiego wina 50 g masła natka pietruszki 4 ząbki czosnku pół cytryny 4 łyżki oliwy woda łyżeczka papryki mielonej ostrej Sposób przyrządzenia: Krewetki odmrozić, sparzyć wrzątkiem. Odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozgniecione ząbki czosnku. Podsmażyć i zalać winem. Do całości dodać krewetki następnie oliwę
pieprzny smaczekgruszki • 150 g sera z niebieską pleśnią • 3 garści liści szpinaku • 350 g twarogu półtłustego (wiaderko) • 250 g sera mascarpone • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 4 jajka • sól himalajska • świeżo mielony pieprz • 4 łyżki płatków migdałowych Sposób przygotowania: 1. Krakersy wraz z masłem wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy
W mojej kuchniwieprzowego (10 plastrów karkówki wieprzowej) 10 plastrów boczku wędzonego 5 ogórków kiszonych musztarda dobrej jakości (patrz na skład!) smalec do smażenia czosnek granulowany papryka w proszku sól himalajska pieprz mielony Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm a następnie rozbić tłuczkiem na cienkie plastry uważając by ich nie rozerwać. Ogórki kiszone
Ola la LCHF