gotujemy by warzywa zmiękły. Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, odrobinę solę. Wątróbkę podsmażamy pod koniec odrobinę solimy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, wykładam je kolejno na sito. Mielę 2 razy w maszynce do mielenia. Do masy dodaję jajka i przyprawy. Mieszam. Przekładam do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch pasztety posypuję bułkę tartą- żeby
MojaQchnia.plżurawiną. Wyszły bardzo smaczne, myślałam, że będę miała obiad na dwa dni, ale niestety - zostało 5 sztuk. Widocznie smakowały. Do tego sos pomidorowy. Miłego dzionka :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej w 1 szklance wody 2 łyżeczki czarnuszki 2 kopiate łyżeczki chrzanu z żurawiną 2 łyżki ketchupu sól pieprz kurkuma olej kokosowy
kruche babeczkiłyżki oliwy 1 por, biała część, drobno pokrojony 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego na plasterki 2 marchewki, obrane i pokrojone na plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 3 łyżeczki harissy (domowej lub ze sklepu) 1 łyżeczka miodu 1 puszka białej fasoli, odsączona z zalewy 1 puszka krojonych pomidorów 750 ml bulionu warzywnego, domowego
Chilli Czosnek i Oliwatosty, 1 tost - 160 kcal) 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 1 dojrzałe awokado 60 g łososia wędzonego na zimno 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Chleb opiekamy w tosterze/opiekaczu. Smarujemy awokado, dodajemy plastry łososia i pokrojone jajko, Oprószamy pieprzem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy podać na liściach sałaty. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeugotowanej lub upieczonej pietruszki lub pasternaku 2 łyżki oleju słonecznikowego kilka suszonych grzybków ( suszone przeze mnie osobiście) 1/2 pęczka natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz mielony ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy zatar 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 jagody jałowca, liść laurowy Przygotowanie : Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc, tak samo zrobić z grzybami Następnego dnia ugotować fasolę
Proste Potrawyksiążka Wypieki z różnych stron świata Składniki Ciasto 70 g roztopionego masła 300 ml letniego mleka 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kardamonu mielonego 500 g mąki pszennej Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, kardamon, sól cukier i wymieszać. Wlać mleko, roztopione masło i wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto ręcznie. Uformować
O kuchni z uczuciemNADZIENIE : 300 g twarożku trzykrotnie mielonego 1 łyżka proszku z młodego jęczmienia Plenus 2 łyżki płynnego miodu PRZYGOTOWANIE : Mleko i jaka
Kulinarne Fantazje Mariolimusicie spróbować ;-) SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 1 brokuł 1 czerwona papryka oliwa 400 g śmietany 30% 300 g makaronu fusilli (u mnie mieszany zwykły i razowy) sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiej patelni, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę
Passions hobbies lifegram pomidorków koktajlowych, 50 gram sera pacorino romano, 3 filetów z sardeli, 100 ml białego wytrawnego wina, 3 ząbków czosnku, pęczka natki pietruszki, 4 łyżek oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Najważniejsze w przygotowaniu dobrego makaronu jest użycie do tego dobrego makaronu :) Do dzisiejszego dania polecam użycie makaronu o grubej strukturze - ja użyłem makaronu maccheroni, ale równie dobrze może
Wyprawy kulinarnekremowego Apetina "Miód i musztarda" 250 g 1 cebula 500 g polędwiczki wieprzowej 1,5 łyżki musztardy sarepskiej 7 łyżek oliwy 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól 300 g fasolki szparagowej Polędwiczkę kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm, Przekładamy do worka. Oliwę, musztardę i przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy i przelewamy
Moje-pitraszenieminuty (prosto z zamrażalnika smaż 5-6). Wyłóż wszystkie składniki na talerze według własnej inwencji – polej sosem lub podaj go obok. Posyp wiórkami parmezanu i świeżo mielonym czarnym pieprzem. I rozkoszuj się zestawieniem smaków Składniki SAŁATKI dla 2 osób 100 g makaronu 2 garście świeżego szpinaku baby 100 g pomidorków koktajlowych 125 g krewetek (mogą być mrożone
Eat me! Fit me!Deliktanta, puszysta pianka serowa. Sernik jak ptasie mleczko :) Czekoladowo-waniliowy sernik z jagodami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Składniki 1 kg twaróg mielony 6 szt jajka 125 g masło klarowane 150 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżka mąka ziemniaczana 2 łyżeczka proszek do pieczenia 1/2 szklanka jagody świeże lub wekowane lub mrożone 3 łyżki kakao
Kucharzycamiękkości i odparowania. Przekładamy do blendera, dodajemy śmietanę i koniak - miksujemy na gładki pasztet. Kokilki do zapiekania smarujemy masłem, uzupełniamy pasztetem, oprószamy majerankiem i papryką mieloną. Naczynka ustawiamy w dużym naczyniu do zapiekania, uzupełniamy wodą i pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. całość przykrywamy folią aluminiową odkrywając
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczosnku, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 duże łyżki jasnego sosu sojowego, 500 -600 ml gorącej wody, 2 – 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, ½ łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego, sól do smaku, ponadto: mieszanka przyprawowa suszony pomidor z rukolą i sezamem . P rzygotowanie: Selera, marchew, pietruszką kroimy w dowolnej grubości plastry. Cebulę, cukinię (jak miękka skórka
Moniki Smakołykikuchni chorwackiej nazywają się - sarma, w polskiej kiszeniaki. Składniki 1 duża główka kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g surowego wędzonego boczku 500 g mielonej karkówki 500 g lekko podgotowanego i dokładnie odcedzonego ryżu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku kilka kawałków wędzonego mięsa ( żeberka, podgardle ) cząber majeranek tymianek sól pieprz Przygotowanie Na patelni
R'n'G Kitchen