mielone - 47549 przepisów (strona:1671/3170)

Sałatka warstwowa z soczewicą i tuńczykiem 190

żeby pobawić się jedzeniem.   Składniki: szklanka zielonej, ugotowanej soczewicy sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu puszka kukurydzy z puszki, odsączona puszka tuńczyka, odsączona pół małej czerwonej cebuli,drobno pokrojone pół czerwonej papryki, pokrojone na kawałki miękkie awokado, pokrojone na kawałki i skropione odrobną cytryny

Ugotowane pozamiatane
Sałatka warstwowa z ciecierzycą i tuńczykiem 194

Składniki: puszka tuńczyka – odsączona pół czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej puszka kukurydzy – odsączona połówka czerwonej papryki pokrojona w kostkę pół ogórka szklarniowego, obranego i pokrojonego w kostkę 1 marchewka starta na tarce

Ugotowane pozamiatane
MIGDAŁOWE CIASTECZKA AMARETTINI 158

Składniki 200 g mielonych migdałów (mąki migdałowej) 200 g cukru pudru 2 białka 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka miodu cukier puder do obtoczenia Przygotowanie Migdały, cukier, białka, likier i miód wymieszajcie dokładnie. Utworzoną masę wstawcie do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzejcie do 170 st. Z masy migdałowej formujcie kuleczki wielkości czereśni, każdą obtoczcie mocno w cukrze pudrze

OliveandThyme
SOS ŻURAWINOWY (z suszonej żurawiny) 171

mięs , kanapek, sałatek... Przygotowuje się go niejako "przy okazji", nie zabiera naszej uwagi, a efekt… Zadowala.  Bardzo ;) Składniki 100 g suszonej żurawiny 150 ml porto 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3-4 goździki opcjonalnie 1/2 łyżeczki miodu 1-2 łyżki wody Przygotowanie Żurawinę wsypcie do rondla i zalejcie porto, dodajcie imbir i goździki i wstawcie na palnik. Doprowadźcie

OliveandThyme
CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI, SEREM I KRUSZONKĄ 156

szczypta soli masa twarogowa: 200 g twarogu 3 łyżki cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 50 g mąki 50 g mielonych migdałów truskawki Przygotowanie: Lekko podgrzejcie mleko, rozpuśćcie w nim pokruszone drożdże, dodajcie 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszajcie, odstawcie na kilka minut. Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z solą

OliveandThyme
SMAŻONA KALAREPA Z PARMEZANEM 138

Składniki 2 kalarepy 1 jajo 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, chili Przygotowanie Kalarepę obierzcie, pokrójcie w talarki i gotujcie w osolonej wodzie około 3 minut. Następnie rozbełtajcie jajko w misce, na talerzyku wymieszajcie bułkę tartą z siemieniem lnianym. Przyprawione krążki maczajcie w jajku i panierce. Smażcie na rozgrzanym maśle

OliveandThyme
CYNAMONOWE CIASTKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ (albo bez) 190

Składniki 200 g zimnego masła 250 g mąki owsianej 150 g płatków owsianych 2 jaja 100 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka (lub mniej/więcej) mielonego cynamonu (opcjonalnie) posiekane ulubione orzechy (opcjonalnie) ok 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie Mąkę połączcie z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajcie posiekane masło, wymieszajcie

OliveandThyme
ZAKRĘCONE BUŁECZKI SEROWO-CEBULOWE 244

czekać ;) Składniki ciasto opakowanie drożdży suszonych 375 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 235 ml mleka 55 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru świeżo mielony pieprz nadzienie  ok pół szklanki startej cebuli  ok 2 szklanego startego cheddara 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki dobra sól świeżo zmielony pieprz roztopione masło do posmarowania Przygotowanie Drożdże rozpuśćcie

OliveandThyme
BABECZKI KAWOWE 127

wystarczy tylko chwilka. Podczas pieczenia w całym domu unosi się aromatyczny zapach kawy. Smakują rewelacyjnie posypane cukrem pudrem.  Wyrazisty smak kawy w swoich babeczkach zawdzięczam  kolumbijskiej kawie mielonej , którą otrzymałam od  Przyjaciele kawy . Składniki: * 220 g mąki * 250 g masła w temperaturze pokojowej * 1 szklanka cukru * 4 jajka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka kawy

Zrób to smacznie
Kotlety z tuńczyka i czerwonej fasoli (w drodze wyjątku) 219

pokroić w cząstki, szalotkę posiekać na drobne półplasterki. Olej dobrze wymieszać z octem i szczyptą soli. Na sałacie rozłożyć cząstki pomidorów, plasterki cebulki, całość polać winegretem i posypać świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! Zapisz

Even Better Food
Ryż smażony z marchewką, kukurydzą, papryką i ananasem 209

czerwona papryka 1/2 świeżego ananasa 2-3 cebule dymki wraz z szczypiorem plaster świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki czarnego lub białego sezamu sól, pieprz, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, szczypta ostrej papryki olej kokosowy do smażenia Ryż ugotować na sypko. W garnku zagotować 3/4 szklanki wody z połową łyżeczki soli, ryż przepłukać na sicie i wsypać

Even Better Food