dipem baba ganoush tworzy idealnie dobrane połączenie. Dodatkiem do tego pieczywa może być nie tylko posypka ziołowa zwana zaatar, ale wiele innych rzeczy. Ser , ser z kurczakiem, lub mieloną jagnięciną, czy ze szpinakiem. My dziś zjedliśmuy na kolacje tak po prostu maneesh z baba ganoush. Baba ganoush - Zwany "Kawiorem dla ubogich"- to aromatyczne, mocno
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdobrej mlecznej czekolady. 50 g białej czekolady 1 łyżeczka dobrego cynamonu (możecie użyć mniej ) 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżeczka likieru kawowego dosłownie na czubku noża mielonych goździków (możecie pominąć) garść orzechów laskowych i garść suszonej żurawiny. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać cynamon, wanilię, likier kawowy, goździki. Wymieszać i przelać do formy silikonowej. Równomiernie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukserem kozim i śmietana przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Z masy serowej formujemy kulki i obtaczamy je w posiekanych ziołach. ORZECHOWE Składniki: 100 g sera topionego 50 g mielonych orzechów Sposób przygotowania: Ser topiony rozgniatamy widelcem i mieszamy z połową orzechów, aż uzyskamy jednolitą masę. Formujemy kulki i obtaczamy je wreszcie orzechów. Wszystkie kulki możemy ułożyć na liściach
Menu Zdrowiasycąca. Grillowane plastry bakłażana, nadziewane mięsem z dodatkiem sera, zapieczone w pomidorowym sosie. Podałam je z sałatką grecką. Bardzo polecam:) składniki: 3 niewielkie bakłażany łyżka soli nadzienie: 500 g mielonego mięsa 125 g mozzarelli 125 g ziołowego sera kanapkowego cebula 2 żółtka po szczypcie suszonej bazylii, cynamonu i gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku sos: 2 puszki pomidorów cebula
6niebocienkich plastrach 4 jajka L 50g miękkiego krowiego żółtego sera 50g masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki płatków chili mielony pieprz Zapisz
Karo in the Kitchenlimonki - skórka otarta z obu, sok z 1,5 limonki spory pęczek świeżej kolendry 3-4 ząbki czosnku (u mnie także marynowany w curry) 150g miękkiego masła 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka suszonych liści kolendry 120 ml likieru kokosowego (np. Malibu lub domowego z TEGO przepisu) sól i pieprz olej sezamowy Kurczaka myjemy i dokładnie
Cooking Monsterstwierdziłam, że warto zjeść spaghetti zapieczone w dużej ilości ciągnącego się sera. Spróbujcie :) Składniki: 30 dag makaronu spaghetti 50 dag mięsa ( u mnie z łopatki) + łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego duża cebula szklanka passaty pomidorowej lub puszka pomidorów bez skórki zioła (bazylia, zioła prowansalskie, po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej) sól, pieprz łyżeczka koncentratu pomidorowego 15 dag parmezanu
ChilliJemyrukola Apetina, 30 g świeżej rukoli (ok. 2 garście), 30 g łuskanego słonecznika, 15 szt. całych zielonych oliwek z papryką, 1 łyżka soku z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: 2 duże filety z kurczaka, ok. 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, pęczek młodej marchewki, ok. 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków, 1 główka czosnku, lubczyk może być
Moniki Smakołykidodajemy do garnka. Przesmażamy razem kilka minut a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i podlewamy szklanką wody. Kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką
Pyry na Gazplastrów ser żółtego 6 bułek np. Kajzerek 12 plastrów ogórków konserwowych 6 kawałków jarmużu Pieczarki lub PRZEPIS 20 dag pieczarek 1 natka pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżka papryki czerwonej sól i pieprz do smaku Sos 3 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu 2 łyżki drobno posiekanej natki PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję a nastepnie kroję
Gotowanie Patkimąki pszennej 2 łyżki kwaśnej śmietany 200 g masła 75 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Słoik kwaskowatego dżemu Masa orzechowa 250 g orzechów włoskich mielonych 200 ml mleka Masa kajmakowa Puszka masy krówkowej 1 kostka masła Ulubione bakalie Sposób przygotowania Ciasto Mąkę przesiewamy, wkrajamy masło. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto kruche. Odstawiamy
Mieszam w Garnkugdyż to on właśnie jest nośnikiem smaku, aromatu i nadaje delikatności upieczonemu mięsu. Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 1 duży por 1 kg małych pieczarek 2 - 3 łyżki mielonego kminku 1 łyżka majeranku 2 łyżki pieprzu naturalny 1 łyżeczka tymianku 50 g masła sól (u mnie 4 łyżeczki) Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w poprzek
Kuchcik gotujeCiebie zbytnią przesadą popić go filiżanką ciepłego i aromatycznego naparu, to serdecznie polecam Ci spróbować tego tortu. Czyż nie jest to idealne połączenie? Smacznego! Biszkopt: 4 jajka 200 g mielonych orzechów włoskich pół szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kaszy manny Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw
Karczma Honoriettywarzywa, pokrój je, ułóż na talerzyku i przykryj spożywczą folią. Podobnie zrób z pieczywem i wędliną, o ile trzeba je kroić. Jeśli jesteś kawoszem i pijesz rano kawę z mielonych w domu ziaren, to sprawdź, czy masz wystarczającą jej ilość. Jeśli nie - zmiel wieczorem, rano nie będziesz się denerwować. Po prostu wszystko, co możesz zrobić wcześniej, zrób przed spaniem
Codzienna kuchnia niecodzienna