gołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje je z sosem pomidorowym i ziemniakami, ale wybór należy tutaj do was :) Składniki: * 2 duże kapusty * 1.5kg mięsa mielonego (750g wołowego i 750g wieprzowego) * woda * wegeta, pieprz * cebula * 2 szklanki ryżu Kapustę myjemy, zdejmujemy pierwsze brzydkie liście i odkrajamy jej głąb. Staramy się tak wykroić aby nie ponacinać
Klasyka GotowaniaTortellini w sosie szpinakowym – szybki obiad! Wypróbujcie koniecznie! Z takich szybkich propozycji obiadowych może przypadnie Wam również do gustu: Tortellini z mięsem mielonym w sosie pomidorowym lub Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut Tortellini w sosie szpinakowym – Składniki: 450g mrożonego szpinaku (liście) 1 łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku […] The post Tortellini
Kulinarne Przebojecydru 500 ml mleka 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta cukru 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta przyprawy chili 1 szczypta kurkumy 1 szczypta mielonej kolendry 1 szczypta przyprawy Garam Masala 2 liście laurowe kilka suszonych ziaren czerwonego pieprzu 1 łyżka wysokiej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki masła
Wino Francja KuchniaSkładniki: słonina 1 kg, kolendra cała 1 łyżka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 1 sztuka, owoc jałowca 6 sztuk, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki słoninę świeżą zmielić na sitku drobne oczka lub kupić już zmieloną, włożyć do gorącego garnka, wymieszać i na średnim ogniu wytapiać smalec
W Mojej Kuchni Lubiępuszek wylać na sito, przepłukać letnią wodą i odcedzić z wody, wsypać do miski, dodać jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, pokrojone bardzo dojrzałe banany, użyłam skórki cytrynowej mielonej suszonej, można dać swieżo startą pałką blendera wszystko dokładnie zmiksować na dość lejące ciasto forma silikonowa keksówka 25x15 cm, wlać ciasto do formy, jeśli pieczemy w innej formie
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI: 3 pomarańcze 2 grejpfruty 150 ml wody 2 łyżki siemienia lnianego mielonego 2 plastry imbiru PRZYGOTOWANIE: Owoce obieram a następnie wkładam do kubka blendera. Grejpfruta obieram tylko ze skórki pozostawiam biały nalot. Następnie dodaję siemię lniane oraz drobno posiekany świeży imbir ok 2 plastry. Oraz wlewam ok 150 ml wody. Blenduję dokładnie na gładkie smoothie. Piję odrazu
Gotowanie Patkigram orzechów nerkowca 50 gram siemienia lnianego 150 gram nasion słonecznika 50 gram nasion chia 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 4 łyżki miodu Mieszanka suszonych owoców: 50 g owoców goji 50 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek
Mango PapajaSkładniki: - 0,5kg mielonego mięsa - 1 duże jajko - pół cebuli - 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia - olej - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek (opcjonalnie), ząbek czosnku Sposób przygotowania: 1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. 2.Dokładnie wyrabiamy, formujemy i obtaczamy w bułce. 3. Smażymy na małym ogniu. SMACZNEGO
Od łyżki do widelcawysuszonych), 1 szklanka surowych migdałów (najlepiej moczonych i wysuszonych), 1 szklanka surowych płatków kokosowych, 20 sztuk suszonych owoców (u mnie: 8 daktyli, 6 moreli, 6 fig), 2 łyżeczki mielonej wanilii, 4 słodkie i bardzo miękkie jabłka, 2 łyżki cynamonu, 1 łyżka rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego (opcjonalnie). Wykonanie: Orzechy, migdały, płatki kokosowe, suszone owoce i wanilię umieszczamy w kielichu blendera
Jeść, by żyć w zdrowiukoktajlach z dodatkiem czerwonego buraczka. Oto mój ulubiony jogurtowy,z dodatkiem banana i siemienia lnianego. 200 ml jogurtu naturalnego 1 banan pół surowego czerwonego buraczka 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego Do kielicha blendera wlać jogurt,dodać pokrojonego banana i buraczka. Zmiksować,dodać siemię,wymieszać i przelać do szklanki. Smacznego! RADA Jeśli macie słaby blender,może nie dać
Kolorowa kuchnia Elkiłyżeczka soku z cytryny 150 g mrożonego szpinaku 1 żabek czosnku 1 łyżeczka masła sos beszamel: 50 g masła 50 g mąki 500 ml mleka sól świeżo mielony pieprz Mąki wymieszać razem,dodać sól i posiekać z zimnym masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Łososia skropić sokiem
Kolorowa kuchnia Elkimarynata: 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kuminu 1 kopiasta łyżeczka wędzonej słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu sok z 1 pomarańczy Mięso umyć i osuszyć. Jeśli kawałek jest gruby, należy go przekroić, żeby otrzymać płaskie
Obiad gotowymigdałowe do dekoracji Wykonanie: 1. Mak płuczemy i gotujemy przez 20 minut, po ugotowaniu trzymamy w gorącej wodzie do wystygnięcia, po tym czasie odcedzamy dokładnie mak z wody, i mielimy. 2. Płatki migdałowe mielimy na proszek 3. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Masło ucieramy razem z cukrem brązowym, dodajemy żółtka i całość miksujemy, dodajemy zmielony mak i migdały
Mój pomysł naziemniaki - 250 g czerwonej soczewicy ( u mnie od SKWORCU ) - 2 ząbki czosnku - cebula - 2,5-3 litry wody - sól - 2 liście laurowe, - 3 kulki ziele angielskie - kminek mielony - majeranek - domowa wegeta Wykonanie Kiełbasę i boczek wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaje pół łyżki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy woda się zagotuje do wywaru dodaje pokrojone
Kuchnia z widokiem na ogródsosem śmietanowym oraz klopsikami to dość ciekawa kombinacja, która idealnie ze sobą komponuje tworząc smaczne i pożywne danie. Makaron z Sosem Śmietanowym i Klopsikami - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa
Słodka Strona