porcji : 4 SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych w dużych kawałkach 7 łyżek sosu sojowego 5 łyżek octu winnego 4 łyżki płynnego miodu naturalnego 1-2 łyżki brązowego cukru biały, mielony pieprz (odrobina) szczypta pieprzu Cayenne 1 łyżka mąki ziemniaczanej świeże zioła, natka pietruszki i/lub szczypiorek do posypania plasterki cytryny do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Żeberka płuczemy , osuszamy - kroimy
Moja Książka Kucharskaświeżą bagietką oraz ulubioną sałatką z mieszanych warzyw. * MASŁO PIEPRZOWE: 80 g miękkiego masła mieszamy z 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczką marynowanego zielonego pieprzu (ziarenka) i 1/2 łyżeczki grubo mielonego, białego pieprzu. Tak przygotowane masło pieprzowe wkładamy do lodówki pod przykryciem - ma stwardnieć, wtedy będzie gotowe do użycia. Smacznego :) *zdjęcie dzięki uprzejmości freedigitalphotos.net
Moja Książka Kucharskakolejny przepis z serii 'domowe przetwory na zimę' - tym razem ogórki w zalewie keczupowej z kurkumą. Tak przygotowane ogórki świetnie smakują jako dodatek do obiadu (np. kotletów mielonych z ziemniakami), idealne na kanapki lub jako samodzielna przekąska. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych 1 duża cebula 1 łyżka soli niejodowanej ZALEWA: 1/2 szklanki octu
Moja Książka KucharskaPRZECIER POMIDOROWY Sezon na przetwory domowe w pełni. Dzisiaj przepis na przecier pomidorowy własnej produkcji. Możemy go wykorzystać jako baza do zupy pomidorowej, sosu pomidorowego, jako dodatek do kotletów mielonych - właściwie w każdej kuchni niezastąpiony, zwłaszcza ten przygotowany w domu. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 1kg pomidorów 10-20g soli 10-20g cukru PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiczki
Moja Książka Kucharskaogórków gruntowych 1/2 kg czerwonej papryki 1/2kg marchwi 1/2kg cebuli 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 3 płaskie łyżki soli niejodowanej 2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 małe główki czosnku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ogórki myjemy, obieramy - kroimy w plastry. Krok 2. Cebulę obieramy - kroimy w drobną kostkę. Krok 3. Marchewkę obieramy - ścieramy na tarce o grubych
Moja Książka Kucharskawzbogacić dodając ulubione zioła i przyprawy. Polecam! SKŁADNIKI: 3kg pomidorów 3 duże cebule po kilkanaście ziaren gorczycy oraz goździków po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub słodkiej) 2 łyżki cukru sól do smaku ulubione zioła (bazylia, rozmaryn lub tymianek) - ewentualnie zmiażdżony czosnek - ewentualnie PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie
Moja Książka Kucharskacebuli 1 kg czerwonej papryki około 800g koncentratu pomidorowego 1 kg cukru 1 i 1/2 szklanki octu 10% 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa (ewentualnie) sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą
Moja Książka Kucharskaniego sok z cytryny. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 250g mleka 35g masła, pokrojonego na kawałki kopiasta łyżka mąki pszennej około 1/2 pęczka koperku (bez łodyżek) sól i pieprz biały, mielony do smaku odrobina cukru 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka' 130g śmietany 18% PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Do rondla z grubym dnem wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, przyprawę 'jarzynkę', sól, pieprz
Moja Książka KucharskaZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABŁKAMI SKŁADNIKI : 1/2 filiżanki ziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni 1 cebula 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka posiekanego imbiru 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 2 ząbki czosnku 2 jabłka 700g dojrzałych pomidorów ok. 1,7 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z koncentratu) około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy
Moja Książka Kucharskaobłędne śledzie po grecku. Po prostu idealne na przyjęcie. Polecam! SKŁADNIKI: 6 średnich cebul 5 marchewek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 180g przyprawy: szczypta cukru, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól, opakowanie ziół toskańskich około 500g filetów śledziowych w oleju (osączonych z marynaty) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Posiekaną w piórka cebulę posypujemy szczyptą cukru i solą, szklimy na oliwie, dodajemy
Moja Książka Kucharskażycie :) Wypróbujcie przepis - będziecie zadowoleni. Liczba porcji : 2-3 SKŁADNIKI: 6 dużych jaj 25g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę 1 łyżka śmietany kremówki sól morska, mielony pieprz do smaku posiekany szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na zimną patelnię, z grubym dnem, rozbijamy jajka, stawiamy na najmniejszym ogniu i dodajemy połowę masła - drewnianą łyżką mieszamy zawartość
Moja Książka Kucharskacórkę. Charakterystyczną cechą gołąbków pilzneńskich jest opiekanie ich w piekarniku tuż przed podaniem. U mnie przepis odrobinę wzbogacony. Polecam :) SKŁADNIKI: 1kg ryżu białego - ugotowanego na 'półmiękko' 1 kg mięsa mielonego mieszanego 1 mielonka najlepszej jakości 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 duża cebula, podsmażona na złoty kolor na smalcu przyprawy: sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, odrobina maggy
Moja Książka Kucharskapodania : sos grzybowy lub skwarki z cebulką PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Grzyby oczyszczamy, zalewamy zimną wodą - odstawiamy do namoczenia. Krok 2. Namoczone grzyby gotujemy około 30 minut, odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu. Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy. Krok 3. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków gotujemy, studzimy(...)mielimy, żeby nie było grudek, resztę ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy - odciśnięty sok pozostawiamy, aby się ustał, a osiadłą skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy. Krok 4. Nabieramy łyżką porcje ziemniaczanej masy, rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie. Formujemy pyzy o okrągłym lub wrzecionowatym kształcie. Wrzucamy od razu na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy
Moja Książka Kucharskamożna przygotować ciasto kruche, jak kto woli. Sernik z chałwą, słodziutki i przepyszny, spróbujcie bo warto, od święta i bez okazji, polecam !!! herbatniki 1 kg sera białego ( mielony) 15 dag masła 15 dag cukru pudru 7 jajek (L) 2 budynie waniliowe 15 dag chałwy waniliowej 15 dag chałwy czekoladowej masa krówkowa ozdoby cukiernicze Na blaszkę wyłożoną papierem (23x28
Takie tam pichcenieboczku wędzonego na gorąco, w kawałku ½ solidnego pęczka szczypioru z dymki ½ szklanki mąki pszennej typ 500-550-650 + mąka do obtoczenia i posypania deski ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu olej rzepakowy do smażenia
Karo in the Kitchen