osoby) - porcja spaghetti - 6 kawałków suszonych pomidorów - 75 g sera pleśniowego typu rokpol - 0,5 papryczki chili - 1 łyżka oliwy - 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu - 0,5 łyżeczki soli - kilka gałązek bazylii S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: makaron gotujemy al dente
Gocha gotuje!łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki cukru - 2 łyżki oleju - 1 kg bobu - 200 g sera pleśniowego typu rokpol - 0,5 pęczka natki - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 1 białko do posmarowania pierogów S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: gotujemy bób. drożdże
Gocha gotuje!osób) - 100 g grzybów - 1 łyżka masła - 1 łyżki oliwy z oliwek - 1 gałązka rozmarynu - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 250 ml bulionu - 3 łyżki śmietany 18% S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Grzyby myjemy, kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle
Gocha gotuje!osób) - 0,5 kg fasolki szparagowej - 50 ml oliwy z oliwek - 3 łyżki bułki tartej - 0,5 pęczka natki pietruszki - 0,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 2 garści niesolonych orzechów ziemnych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Fasolkę gotujemy i odcedzamy. Na suchej patelni prażymy orzechy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy bułkę tartą, czekamy aż się zrumieni
Gocha gotuje!łyżeczki cukru - 2 łyżki oleju - 3 szklanki ugotowanej cieciorki - 15 kawałków suszonych pomidorów - 3 łyżki oleju od suszonych pomidorów - 3 łyżki wody - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 1 krążek sera camembert - bazylia do dekoracji
Gocha gotuje!cukinie - 6 ziemniaków - 250 g białego sera - 1 czerwona cebula - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 100 g sera owczego (lub innego topliwego) S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cukinie
Gocha gotuje!Składniki: ∙ twaróg śmietankowy (u mnie ze Strzałkowa) ∙ śmietana 18% ∙ świeża kolendra ∙ sól morska ∙ świeżo mielony pieprz ∙ świeży ogórek, rzodkiewka (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Twaróg rozgniatamy ze śmietaną, dodajemy posiekaną kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Można go jeść solo lub np ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką. Smacznego
Gocha gotuje!Składniki: (na zdjęciu jest połowa porcji) ∙ 4 jajka ∙ 0,5 dużego awokado ∙ 1 łyżeczka majonezu ∙ kilka gałązek szczypiorku ∙ 1 łyżka soku z cytryny ∙ sól morska, świeżo mielony pieprz ∙ kiełki (u mnie brokuła) do dekoracji Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka. Rozgniatamy widelcem awokado z sokiem z cytryny, aby nie straciło koloru, żółtkami i majonezem
Gocha gotuje!cebula 4 kulki ziela angielskiego 3 listki laurowe 5 kulek czarnego pieprzu 5 kulek czerwonego pieprzu 2 łyżeczki soli 1 czerstwa bułka 2 jajka Przyprawy: 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli
Ala piecze i gotujemasła 2 żółtka 2 szklanki mąki (u mnie krupczatka) 1 szklanka cukru pudru 1-2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę orzechową: 2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki gęstej śmietany 18% 1 kieliszek rumu Na lukier: 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem
Kulinarne InspiracjeSkładniki: matiasy 5 sztuk, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, cebula 1 mniejsza, szczypiorek 1 pęczek, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, twaróg 25 dag, śmietana gęsta 200 ml matiasy trzy razy wymoczyć po 30 minut zmieniając wodę, po wymoczeniu odsączyć wodę ręcznikiem papierowym, pokroić na 1 cm kawałki cebulę pokroić, wsypać do miski, posypać cukrem, pieprzem, wlać ocet
W Mojej Kuchni Lubięząbek pokrojonego drobno czosnku. Zagotowujemy. Jogurt lub śmietanę przekładamy do garnuszka, wlewamy po 1 łyżce zupy (około 8 łyżek), mieszamy i wlewamy do żurku. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Gotujemy 1 minutę. Na talerze nakładamy puree ziemniaczane, okraszamy cebulką i pozostałym koperkiem, wlewamy żurek. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama GotujeSpody do mazurków można upiec nawet kulka dni wcześniej. Pierwszą część smarujemy dżemem, przykrywamy drugim ciastem z ozdobnym wałkiem. Na wierzch rozkładamy masę kajmakową utartą z masłem i mielonymi orzechami. Wierzch mazurka dekorujemy według własnych inwencji. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypodgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona nie jodowana 17-18 g/kg -gorczyca biała ziarno 3 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -pieprz kolorowy gnieciony w moździerzu 1 g/kg -czosnek świeży polski dobrej jakości 8-10 g/kg -majeranek 0,3 g/kg -woda zimna 100 mil -woda wrząca 900 mil -jelita wieprzowe
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 25 dkg mąki 2 jajka 12 dkg masła szczypta soli 10 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka mielonego imbiru 2-3 łyżki cukru kryształu Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać do niej masło, imbir, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Posiekać a następnie dodać jedno jajko. Wyrobić ciasto
mecooks