dużych cebuli (ok. 900g) – 2 łodygi selera naciowego – 1 mały por – 2 łyżki masła – 250 ml wody – 1/4 łyżeczki imbiru – 1/4 łyżeczki mielonego kminku – sól – pieprz
Kuchenne Wariacjemrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 3 ząbki czosnku 120 g sera camembert z ziołami 10 plastrów wędzonego boczku 1 puszka krojonych pomidorów 1 duża cebula Suszona bazylia Sól Pieprz świeżo mielony Czerwony pieprz w ziarnach Suszona natka pietruszki Śwież natka pietruszki do dekoracji Jak zrobić? W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty
VioletoweKucharzeniedużego. Dziś proponuję pieczony schab.Polecam i smacznego. SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki wegety 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka majeranku Folia aluminiowa Dodatkowo np. chrzan czy żurawina PRZYGOTOWANIE: Schab myję. Za pomocą papierowego ręcznika suszę mięso. Następnie mięso dokładnie nacieram przyprawami. Polewam sosem sojowym. Mięso zakręcam
Gotowanie PatkiDzień 14 Bardzo przyjemny w smaku truskawkowo-bananowy koktajl na bazie jogurtu naturalnego. 400 ml jogurtu naturalnego 200 g mrożonych truskawek 1 banan 1 łyżka mielonego siemienia lnianego Banana obrać,zmiksować z truskawkami i jogurtem. Dodać siemię,wymieszać i przelać do szklanek
Kolorowa kuchnia ElkiKolejne smaczne domowe smarowidło do pieczywa. 1 wędzona makrela 2 ugotowane na twardo jajka 1 średnia czerwona cebula 1 ogórek kiszony 2 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Makrelę starannie obrać z ości i rozdrobnić. Jajka rozgnieść widelcem,cebulę i ogórka drobniutko pokroić. Wymieszać razem rybę,jajka,cebulę,ogórek, majonez i przyprawić do smaku solą i pieprzem
Kolorowa kuchnia Elkirozmaryn z oliwą (12 g). Wyłożyć ciasto (bardzo delikatnie) na wysmarowany oliwą papier do pieczenia. Uformować w prostokąt. Polać oliwa z ziołami i czosnkiem, można posypać dodatkowo grubo mieloną solą. Można też położyć na cieście inne dodatki (ja dałem suszone pomidory). Rozgrzać piekarnik do 210-220oC. Piec ok. 30-35 minut z parą. Po upieczeniu można dać
Przepisy na domowy ser i chlebstołu. Można je nadziać różnymi farszami. Tym razem polecam wersję z wędzonym łososiem. składniki: 6-7 jajek 100 g wędzonego łososia ok 4 łyżki jogurtu naturalnego posiekany koperek świeżo mielony kolorowy pieprz Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Z połówek wydrążyć żółtko. Wydrążone żółtka przełożyć do rozdrabniacza. Do żółtek dodać
Monia miesza i gotujemarchewki 1-2 pietruszki Kawałeczek selera 500 g kiszonej kapusty – ja użyłam kapusty charsznickiej Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego sól/dodatkowa porcja pieprzu mielonego do smaku 1-2 łyżeczki lubczyku 1-2 łyżeczki kminku (właściwie wg uznania – wiem, że nie wszyscy za nim przepadają) 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Dodatkowa porcja
Kate's Kitchenformę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 jajka 200 ml mleka 350 g mąki pszennej 200 g mielonych migdałów 3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 350 g rabarbaru lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki amaretto 30 g płatków migdałowych Rabarbar pokroić na kawałki grubości
Pożeraczka, czyli raz adobrzereszta domowników i wiem ,że już kupnego nie chce.Ps.ciasto jest lepsze jak postoi pare godzin. Składniki 2 szklanki mąki (500gr.) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki mielonego cynamonu 3 duże jajka 2 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju roślinnego 3/4 szklanki maślanki 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 szklanki startej marchewki 230 gr rozdrobnionego ananasa, osuszony-nie miałam
w mojej kuchnipojemności 200 ml: 4 małe marchewki, pół szklanki pestek dyni (namoczonych na noc), 4 łyżki oliwy extra virgin, 1 łyżeczka słodkiego, orientalnego curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1/2 łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego. Wykonanie: Marchewki dokładnie szorujemy, a następnie gotujemy do miękkości. Przestudzone umieszczamy wraz z pozostałymi składnikami w kielichu blendera
Jeść, by żyć w zdrowiuswoim codziennym odżywianiu, nie zapomnieć o dużej ilości warzyw spożywaniu 💓. Składniki: 1-2 łyżeczki ziół greckich– mieszanka przypraw, 150 g szparagów białych, 1 marchew, ½ średniej cukinii, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki cukru, świeża bazylia tajska i czerwona. Przygotowanie: Szparagi płuczemy i osuszamy, obieramy obieraczką (oprócz główek). Obieramy je od góry
Moniki Smakołykiłyżki twarogu * sól, pieprz (około 1/2 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu) * pół łyżeczki suszonego koperku * 1/4 łyżeczki papryki w proszku oraz chili * 1 cebula * 1 łyżeczka ostropestu mielonego (opcjonalnie) Mięso z pstrągów dokładnie oddzielamy od ości i ręką mieszamy z przyprawami. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do ryby. Mięso mieszamy
Klasyka Gotowaniapiersi z kurczaka 2 łyżki oleju kokosowego 400ml płynnego mleka kokosowego sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 2 liście kaffiru (opcjonalnie) 1 łyżeczka mąki z tapioki lub ziemniaczanej (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Cebulkę kroję w drobną kostkę. 2 Czosnek
Book of spellsjajka 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki oleju lnianego (może być oliwa z oliwek) pół pęczka szczypiorku sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka wkładamy do wrzątku i gotujemy na pół-twardo (około 8 minut)- dzięki takiemu przygotowaniu jajek pasta nie będzie sucha - tylko kremowa i pyszna! Zalewamy zimną wodą, ostudzone obieramy i drobno siekamy. Mieszamy
Moje Kuchenne Rewelacje