mielone - 47549 przepisów (strona:1646/3170)

Zupa krem cebulowa 425

dużych cebuli (ok. 900g) – 2 łodygi selera naciowego – 1 mały por – 2 łyżki masła – 250 ml wody – 1/4 łyżeczki imbiru – 1/4 łyżeczki mielonego kminku – sól – pieprz

Kuchenne Wariacje
Roladki ze szpinakiem, serem camembert, boczkiem w sosie pomidorowym 177

mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 3 ząbki czosnku 120 g sera camembert z ziołami 10 plastrów wędzonego boczku 1 puszka krojonych pomidorów 1 duża cebula Suszona bazylia Sól Pieprz świeżo mielony Czerwony pieprz w ziarnach Suszona natka pietruszki Śwież natka pietruszki do dekoracji Jak zrobić? W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty

VioletoweKucharzenie
SCHAB -DOMOWA WĘDLINA 405

dużego. Dziś proponuję pieczony schab.Polecam i smacznego.   SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki wegety 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka majeranku Folia aluminiowa Dodatkowo np. chrzan czy żurawina PRZYGOTOWANIE: Schab myję. Za pomocą papierowego ręcznika suszę mięso. Następnie mięso dokładnie nacieram przyprawami. Polewam sosem sojowym. Mięso zakręcam

Gotowanie Patki
Koktajl jogurtowy truskawka banan siemię lniane 165

Dzień 14 Bardzo przyjemny w smaku truskawkowo-bananowy koktajl  na bazie jogurtu naturalnego.  400 ml jogurtu naturalnego 200 g mrożonych truskawek 1 banan  1 łyżka mielonego siemienia lnianego Banana obrać,zmiksować z truskawkami i jogurtem. Dodać siemię,wymieszać i przelać do szklanek

Kolorowa kuchnia Elki
Pasta z wędzonej makreli 194

Kolejne smaczne domowe smarowidło do pieczywa.   1 wędzona makrela 2 ugotowane na twardo jajka  1 średnia czerwona cebula 1 ogórek kiszony 2 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Makrelę starannie obrać z ości i rozdrobnić. Jajka rozgnieść widelcem,cebulę i ogórka drobniutko pokroić. Wymieszać razem rybę,jajka,cebulę,ogórek, majonez i przyprawić do smaku solą i pieprzem

Kolorowa kuchnia Elki
Focaccia 220

rozmaryn z oliwą (12 g). Wyłożyć ciasto (bardzo delikatnie) na wysmarowany oliwą papier do pieczenia. Uformować w prostokąt.  Polać oliwa z ziołami i czosnkiem, można posypać dodatkowo grubo mieloną solą. Można też położyć na cieście inne dodatki (ja dałem suszone pomidory). Rozgrzać piekarnik do 210-220oC. Piec ok. 30-35 minut z parą. Po upieczeniu można dać

Przepisy na domowy ser i chleb
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 186

stołu. Można je nadziać różnymi farszami. Tym razem polecam wersję z wędzonym łososiem. składniki: 6-7 jajek 100 g wędzonego łososia ok 4 łyżki jogurtu naturalnego posiekany koperek świeżo mielony kolorowy pieprz Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Z połówek wydrążyć żółtko. Wydrążone żółtka przełożyć do rozdrabniacza. Do żółtek dodać

Monia miesza i gotuje
Kapuśniak z kociołka myśliwskiego 288

marchewki 1-2 pietruszki Kawałeczek selera 500 g kiszonej kapusty – ja użyłam kapusty charsznickiej Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego sól/dodatkowa porcja pieprzu mielonego do smaku 1-2 łyżeczki lubczyku 1-2 łyżeczki kminku (właściwie wg uznania – wiem, że nie wszyscy za nim przepadają) 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Dodatkowa porcja

Kate's Kitchen
Trzecia po bogu. I o przygotowaniach do Wielkanocy 183

formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 jajka 200 ml mleka 350 g mąki pszennej 200 g mielonych migdałów 3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 350 g rabarbaru lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki amaretto 30 g płatków migdałowych Rabarbar pokroić na kawałki grubości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najsmaczniejsze ciasto marchewkowe 183

reszta domowników i wiem ,że już kupnego nie chce.Ps.ciasto jest lepsze jak postoi pare godzin. Składniki 2 szklanki mąki (500gr.) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki mielonego cynamonu 3 duże jajka 2 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju roślinnego 3/4 szklanki maślanki 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 szklanki startej marchewki 230 gr rozdrobnionego ananasa, osuszony-nie miałam

w mojej kuchni
PASTA Z PESTEK DYNI I MARCHEWKI 144

pojemności 200 ml: 4 małe marchewki, pół szklanki pestek dyni (namoczonych na noc), 4 łyżki oliwy extra virgin, 1 łyżeczka słodkiego, orientalnego curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1/2 łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego. Wykonanie: Marchewki dokładnie szorujemy, a następnie gotujemy do miękkości. Przestudzone umieszczamy wraz z pozostałymi składnikami w kielichu blendera

Jeść, by żyć w zdrowiu
Spaghetti warzywne z grecką nutą 162

swoim codziennym odżywianiu, nie zapomnieć o dużej ilości warzyw spożywaniu 💓. Składniki: 1-2 łyżeczki ziół greckich– mieszanka przypraw, 150 g szparagów białych, 1 marchew, ½ średniej cukinii, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki cukru, świeża bazylia tajska i czerwona. Przygotowanie: Szparagi płuczemy i osuszamy, obieramy obieraczką (oprócz główek). Obieramy je od góry

Moniki Smakołyki
Kotleciki z wędzonego pstrąga 256

łyżki twarogu * sól, pieprz (około 1/2 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu) * pół łyżeczki suszonego koperku * 1/4 łyżeczki papryki w proszku oraz chili * 1 cebula * 1 łyżeczka ostropestu mielonego (opcjonalnie) Mięso z pstrągów dokładnie oddzielamy od ości i ręką mieszamy z przyprawami. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do ryby. Mięso mieszamy

Klasyka Gotowania
Kurczak w aksamitnym sosie z mango 257

piersi z kurczaka 2 łyżki oleju kokosowego 400ml płynnego mleka kokosowego sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 2 liście kaffiru (opcjonalnie) 1 łyżeczka mąki z tapioki lub ziemniaczanej (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Cebulkę kroję w drobną kostkę. 2 Czosnek

Book of spells
Fit pasta jajeczna ze szczypiorkiem (bez majonezu) 229

jajka 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki oleju lnianego (może być oliwa z oliwek) pół pęczka szczypiorku sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka wkładamy do wrzątku i gotujemy na pół-twardo (około 8 minut)- dzięki takiemu przygotowaniu jajek pasta nie będzie sucha - tylko kremowa i pyszna! Zalewamy zimną wodą, ostudzone obieramy i drobno siekamy. Mieszamy

Moje Kuchenne Rewelacje