Focaccia 255rozmaryn z oliwą (12 g). Wyłożyć ciasto (bardzo delikatnie) na wysmarowany oliwą papier do pieczenia. Uformować w prostokąt. Polać oliwa z ziołami i czosnkiem, można posypać dodatkowo grubo mieloną solą. Można też położyć na cieście inne dodatki (ja dałem suszone pomidory). Rozgrzać piekarnik do 210-220oC. Piec ok. 30-35 minut z parą. Po upieczeniu można dać
Przepisy na domowy ser i chleb
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 221stołu. Można je nadziać różnymi farszami. Tym razem polecam wersję z wędzonym łososiem. składniki: 6-7 jajek 100 g wędzonego łososia ok 4 łyżki jogurtu naturalnego posiekany koperek świeżo mielony kolorowy pieprz Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Z połówek wydrążyć żółtko. Wydrążone żółtka przełożyć do rozdrabniacza. Do żółtek dodać
Monia miesza i gotuje
Kapuśniak z kociołka myśliwskiego 338marchewki 1-2 pietruszki Kawałeczek selera 500 g kiszonej kapusty – ja użyłam kapusty charsznickiej Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego sól/dodatkowa porcja pieprzu mielonego do smaku 1-2 łyżeczki lubczyku 1-2 łyżeczki kminku (właściwie wg uznania – wiem, że nie wszyscy za nim przepadają) 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Dodatkowa porcja
Kate's Kitchen
Trzecia po bogu. I o przygotowaniach do Wielkanocy 214formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 jajka 200 ml mleka 350 g mąki pszennej 200 g mielonych migdałów 3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 350 g rabarbaru lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki amaretto 30 g płatków migdałowych Rabarbar pokroić na kawałki grubości
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najsmaczniejsze ciasto marchewkowe 214reszta domowników i wiem ,że już kupnego nie chce.Ps.ciasto jest lepsze jak postoi pare godzin. Składniki 2 szklanki mąki (500gr.) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki mielonego cynamonu 3 duże jajka 2 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju roślinnego 3/4 szklanki maślanki 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 szklanki startej marchewki 230 gr rozdrobnionego ananasa, osuszony-nie miałam
w mojej kuchni
PASTA Z PESTEK DYNI I MARCHEWKI 182pojemności 200 ml: 4 małe marchewki, pół szklanki pestek dyni (namoczonych na noc), 4 łyżki oliwy extra virgin, 1 łyżeczka słodkiego, orientalnego curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1/2 łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego. Wykonanie: Marchewki dokładnie szorujemy, a następnie gotujemy do miękkości. Przestudzone umieszczamy wraz z pozostałymi składnikami w kielichu blendera
Jeść, by żyć w zdrowiu
Spaghetti warzywne z grecką nutą 212swoim codziennym odżywianiu, nie zapomnieć o dużej ilości warzyw spożywaniu 💓. Składniki: 1-2 łyżeczki ziół greckich– mieszanka przypraw, 150 g szparagów białych, 1 marchew, ½ średniej cukinii, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki cukru, świeża bazylia tajska i czerwona. Przygotowanie: Szparagi płuczemy i osuszamy, obieramy obieraczką (oprócz główek). Obieramy je od góry
Moniki Smakołyki
Kotleciki z wędzonego pstrąga 283łyżki twarogu * sól, pieprz (około 1/2 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu) * pół łyżeczki suszonego koperku * 1/4 łyżeczki papryki w proszku oraz chili * 1 cebula * 1 łyżeczka ostropestu mielonego (opcjonalnie) Mięso z pstrągów dokładnie oddzielamy od ości i ręką mieszamy z przyprawami. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do ryby. Mięso mieszamy
Klasyka Gotowania
Kurczak w aksamitnym sosie z mango 285piersi z kurczaka 2 łyżki oleju kokosowego 400ml płynnego mleka kokosowego sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 2 liście kaffiru (opcjonalnie) 1 łyżeczka mąki z tapioki lub ziemniaczanej (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Cebulkę kroję w drobną kostkę. 2 Czosnek
Book of spells
Fit pasta jajeczna ze szczypiorkiem (bez majonezu) 254jajka 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki oleju lnianego (może być oliwa z oliwek) pół pęczka szczypiorku sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka wkładamy do wrzątku i gotujemy na pół-twardo (około 8 minut)- dzięki takiemu przygotowaniu jajek pasta nie będzie sucha - tylko kremowa i pyszna! Zalewamy zimną wodą, ostudzone obieramy i drobno siekamy. Mieszamy
Moje Kuchenne Rewelacje
Kokosowiec z nutą kawy 236konfiturą z porzeczki, nakładamy zimny krem kokosowy i przykrywamy drugim biszkoptem. Krem kawowy : Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix do śmietany - miksujemy kilka chwil dodając mieloną kawę. Wierzch ciasta delikatnie smarujemy kremem, dekorujemy pozostałym przy pomocy rękawa cukierniczego. Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Proste przedwiosenne chili z fasoli i pieczone bataty 225wstawić także do piekarnika. Do dzieła więc! Zapiekane chili z fasoli z pieczonymi batatami Potrzebujesz: 2 marchewki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki płatków chili puszka białej fasoli puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów 100ml sosu BBQ olej sól i pieprz Do tego: 2 bataty olej sól jogurt naturalny
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Żytnio-orkiszowe muffiny z jabłkami 247rodzynek (niesiarkowanych) 1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki mielonej wanilii szczypta nierafinowanej soli Masło/olej rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy oraz rodzynki przełożyć do miski – wymieszać. Jedno jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach (powinniśmy
Even Better Food
Ziemniaki z omastą i kefirem 127false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, gotujemy we wrzątku do miękkości. Odcedzamy. Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy ziemniaki, smażymy, do smaku doprawiamy solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Podajemy z ulubionym kefirem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G Kitchen
szpinak,ziemniaki,sadzone jajka=jarski obiad... 216Składniki: szpinak mrożony 1 opakowanie/liście, olej rzepakowy 8 łyżek, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ziemniaki ugotowane 3/4 kg, śmietana gęsta 100 ml, masło 1 łyżka, jajka - ile potrzeba "M", olej rzepakowy 1/4 szklanki, sól ziołowa - ile potrzeba, pieprz kolorowy- MŁYNEK - ile potrzeba ziemniaki obrać i gotować w osolonej
W Mojej Kuchni Lubię