Warkoczyki z ciasta francuskiego Składniki na 6 warkoczyków: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka kilka pieczarek 4 łyżki kukurydzy ser żółty przyprawy do kurczaka: świeżo mielony pieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka sos czosnkowy (przepis już na blogu;) sałatka: zielona sałata, pomidor malinowy, ogórek, zielone winogrono, ser feta Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w dłuższe paski
Lawendowe Niebozielonych oliwek bez pestek, całych lub w plasterkach, ok. 200 g makaronu rigatoni, świeże listki mięty, świeże listki mięty pieprzowej, olej rzepakowy do smażenia, ząbek czosnku, pieprz czarny mielony, 125 g mozzarelli. Przygotowanie: Ziemia oliwkowa: Oliwki przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180°C i w tej temperaturze suszymy oliwki do momentu
Moniki Smakołykikapusta ma swój nie powtarzalny smak. Dlatego wykorzystujmy ją bo czas nowalijek szybko ucieka :) Składniki na około 12-14 gołąbków: 1 średnia główka młodej kapusty około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki
Gotowanie...to proste !Składniki (na 2 porcje): 1 bakłażan (ok 300g) 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy 4 jajka oliwa sól pieprz czarny świeżo mielony słodka wędzona papryka oregano natka pietruszki lub rukola Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w 1cm plastry, posypać solą i odstawić na kilkanaście minut (pozwoli to pozbyć się goryczki). Następnie plastry
Obiad gotowydodatek do pieczywa, życzę smacznego! 😊 Składniki: kasza jaglana 1 szklanka, woda 2 szklanki, pomidory 2 szt, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, pieprz ziołowy pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, zioła prowansalskie pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek lub olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kaszę zalewamy gorącą wodą i gotujemy do momentu
kulinarne odsłony patiugotować(do wody dodać vegety), wystudzić, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać mięso, przesmażyć z dodatkiem soli i pieprzu na oliwie, wystudzony ryż połączyć z mięsem mielonym, cebulą i czosnkiem i rozkłóconym jajkiem, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać, na dno naczynia wlać 1/2 szkl soku pomidorowego, wyłożyć część liści kapusty(te twardsze), położyć grubą warstwę masy
Kuchnia Beatycukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą pianę, cały czas miksując wbijać po jednym jajku, miksując po każdym około 2 minut. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami oraz mąką ziemniaczaną, po łyżce dodawać stopniowo do masy jajecznej cały czas ucierając , aż do skończenia. ¾ gotowego ciasta wykładamy do wyłożonej wcześniej pergaminem blaszki, do reszty dodać
Wanilia i Kardamonszklanki drobno startej marchewki 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody oczyszczonej łyżka stołowa Inki z magnezem 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pół szklanki mielonych płatków owsianych polewa: 100 g białej czekolady 100 ml śmietany 30 % Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wykonanie: Do misy miksera wbić jajka (całe, z żółtkami) i roztrzepać na jednolitą masę
Poezja Smaków - blog kulinarnybędziecie chcieli zjeść :) Ale pewna jestem, że Wam posmakuje :) SKŁADNIKI pełnoziarnista bagietka (ewentualnie chleb) oliwa z oliwek dobrej jakości oregano truskawki listki mięty otarta skórka z cytryny świeżo mielony pieprz, sól morska PRZYGOTOWANIE Bagietkę kroimy wzdłuż polewamy oliwą, oprószamy oregano i zapiekamy w piekarniku - najlepiej w temp. 100-120 stopni - tak by skórka była chrupiąca, a środek dość
Moje Kuchenne RewelacjePulpeciki w sosie pomidorowym z marchewką, pod koniec gotowania można dodać śmietanę [ja akurat nie miałam]. 50 dkg mielonego mięsa 2 cebule 2 marchewki 1 jajko 4 łyżki tartej bułki 1 szkl.bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól , pieprz listek ,ziele vegeta Zagotować bulion ,dodać do niego pokrojoną 1 cebulkę, obrane i starte na tarce marchewki oraz przyprawy
Moje domowe kucharzenieowsianych górskich 1 dojrzały banan 1 łyżeczka siemienia lnianego Banan obrać i pokroić, razem z płatkami, siemieniem i jogurtem wrzucić do blendera, zmiksować na koktajl. Przed podaniem można udekorować mielonym siemieniem, plastrem banana, miętą. Gotowe
Obiad gotowyszklanki zielonego groszku 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki kolendry (rozgniecionej w moździerzu) sól pieprz czarny świeżo mielony mały pęczek koperku opcjonalnie - 2 łyżki tartego parmezanu Mięso pokroić w 1cm kostkę, wymieszać z pieprzem ziołowym. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Kapustę poszatkować. W głębokiej patelni
Obiad gotowypęczek liści botwinki – umytej i drobno pokrojonej pęczek rzodkiewki startej na tarce jajko na twardo pokrojone na plasterki szklanka pęczaku – przepłukana i ugotowana szczypta soli, świeżo mielony pieprz sok z połowy cytryny garść posiekanego koperku garstka orzechów włoskich bez skorupek kukurydza z puszki – odsączona pestki granatu do dekoracji – opcjonalnie – można zastąpić buraczkami od botwinki
Ugotowane pozamiatanemała główka młodej kapustyok 2 L bulionu drobiowego 2 marchewki 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 pęczek koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego masło do smażenia kminek mielony sól, pieprz Wykonanie: Warzywa umyć, obrać. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w półplasterki, a ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło wrzucić cebulę razem z marchewką, podsmażyć
magiczna kuchnia Kasisztuk: 500 g mąki orkiszowej jasnej 240 ml mleka 50 g masła 4 łyżki miodu 30 g drożdży 1 jajko+1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szczypta kardamonu 1 laska wanilii Syrop do pasków rabarbarowych: 6 łodyg rabarbaru 300 g ksylitolu/cukru 300 ml wody kawałek wielkości orzecha włoskiego imbiru dodatkowo: 2 łyżki masła 2 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!