mielone - 47549 przepisów (strona:1636/3170)

Sos twarogowo-jogurtowy do pieczonych warzyw 197

twarogowy może mieć wiele wariantów smakowych. Ja do mojego sosu dodałam czosnek i natkę pietruszki, ale możecie przygotować go również z innymi dodatkami, np z koperkiem, oliwkami, kaparami, mieloną papryką wędzoną. PRZEPIS NA SOS TWAROGOWO-JOGURTOWY Składniki na sos twarogowo-jogurtowy: 150 g twarogu półtłustego 100 g jogurtu naturalnego 1-2  ząbki czosnku 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki

kolorowotorcikowo
BURGERY Z INDYKA I KONFITURĄ Z CEBULI 183

domowym zaciszu. Polecam każdemu małemu i dużemu. Dziś chcę Wam przedstawić Burgery z kotletami z indyka i konfiturą z czerwoną. Smacznego. SKŁADNIKI: 6 bułek do burgerów 6 kotletów mielonych 6 łyżek konfitury z czerwonej cebuli 6 plastrów świeżego ogorka 6 plastrów sera żółtego Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE:    Bułkę rozkrawam na pół, kładę plaster sera żółtego. Wkładam do piekarnika

Gotowanie Patki
Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew 199

ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki wędzonej papryki 1 małe czerwone chilli, bez pestek i drobno posiekane 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 duże pomidory, z grubsza posiekane 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka czerwonego octu

karmelowy
kotlety z piersi z serem w panierce z mlekiem... 174

Składniki: pierś z kurczaka podwójna 2 sztuki, ser żółty 20 dag, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, czosnek niedźwiedzi  2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, mleko 3,2% 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, marchewka z groszkiem 1 opakowanie/w opisie piersi rozciąć na porcje, lekko je rozbić

W Mojej Kuchni Lubię
Nalewka cynamonowa 139

likierów. Nalewka cynamonowa jest intensywna w smaku, świetnie rozgrzewa i poprawia nastrój. Idealna na zimne, jesiennie i zimowe wieczory.   Nalewka cynamonowa   Składniki:   laska cynamonu lub łyżeczka mielonego cynamonu 160g brązowego cukru 1l wódki   Wykonanie: Cynamon i cukier umieszczamy w słoju, zalewamy wódką. Zakręcamy i potrząsamy do rozpuszczenia cukru. Nalewkę odstawiamy na 4 tygodnie

Smak mojej kuchni
Łódki z farszem mięsnym 158

ciasto: 200g mąki pszennej 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) pół łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli 125ml letniej wody łyżka oliwy   Na farsz: 250g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 cebula ząbek czosnku mała papryka czerwona puszka pomidorów krojonych, odsączonych z zalewy przyprawy: sól, pieprz, oregano posiekana natka pietruszki   Wykonanie: Ciasto: drożdże mieszamy z mąką

Smak mojej kuchni
Patisony faszerowane mięsem i soczewicą 166

dwudaniowy obiad. Przy tym pięknie prezentują się na talerzu. Polecam!     Patisony faszerowane mięsem i soczewicą   Składniki na 4 sztuki:   4 średniej wielkości patisony 300g mięsa mielonego (dowolnego) pół szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu i wystudzonej 1 cebula, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno posiekany 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka po łyżce

Smak mojej kuchni
Quinoa z grzybami pioppino i kasztanami 169

obficie natka pietruszki.  Składniki: 3 szklanki ugotowanej białej quinoy 4 garście grzybów pioppino 8 kasztanów jadalnych 4 - 5 łyżek siekanej natki pietruszki 3 -4 łyżki klarowanego masła świeżo mielony czarny pieprz sól Wykonanie: Kasztany nacinamy i obgotowujemy w posolonej wodzie od 20 do 40 minut (w międzyczasie trzeba sprawdzić miękkość, ponieważ czas gotowania zależy od "kondycji" kasztanów, niestety

Quinoa Raz!
Bakłażany z orzechami 125

odsłona kuchni gruzińskiej: dziś bakłażany z orzechami. SKŁADNIKI: 3 bakłażany oliwa do smażenia pasta: 3/4 zmielonych orzechów włoskich 3-4 ząbki czosnku 1 mały strączek papryki chili 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki szafrany imerytyńskiego 2-3 łyżki octu winnego sól do smaku garść posiekanych ziół:kolendra, pietruszka WYKONANIE: najpierw trzeba bakłażany odgoryczyć, kroimy

Kuchnia Beaty
Pieczone ziemniaki z boczkiem 285

samodzielnym daniem np na podwieczorek lub kolację. 7 sztuk ziemniaków 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 łyżki śmietany 18 % sól pieprz czarny mielony świeży szczypiorek olej rzepakowy 100 g sera żółtego Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować skórkę. Przekroić wzdłuż na pół, skropić delikatnie olejem, oprószyć solą i zawinąć po parę połówek

https:KKuchniaMniam
Ekspresowy krem z zielonego groszku 159

się świeży i słodziutki :) A zupę z niego robi się w tempie ekspresowym. Składniki (na 4 - 5 porcji): ok. 600 g mrożonego groszku łyżka suszonego  czosnku niedźwiedziego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ostrej papryki w proszku pół łyżeczki białego pieprzu sól rzeżucha Groszek przesypać do garnka i wlać ok. pół litra wody.  Dosypać czosnek niedźwiedzi, kminek, ostrą paprykę

Weekendy w domu i ogrodzie
Jaja faszerowne sardynkami 200

bogactwo kwasów omega-3, ale skarbnica jodu, wapnia i witaminy B 12. Prosto, szybko, zdrowo i bardzo smacznie! Składniki: 4 jajka 1 puszka sardynek sok z cytryny sól, papryka mielona majonez/jogurt rzeżucha Wykonanie: jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić wzdłuż i ostrożnie wybrać żółtka z sardynek wybrać grubsze ości i przetrzeć przez sito razem z żółtkami lub zblendować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Duszona marchewka z cynamonem 248

się cukru. Następnie całość zalewamy około 150 ml wody i dusimy do miękkości. Mieszamy co jakiś czas, by marchewki nie przypalić. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec posypujemy szczyptą mielonego cynamonu

Smaki Na Talerzu
Marysieńka 414

wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 175  C, czas pieczenia ok. 35- 40 minut. Masa budyniowa: - 5 żółtek - 25 dag masła - 1/2 litra mleka - 3/4 szklanki cukru - mielona wanilia lub esencja waniliowa ewentualnie cukier wanilowy - 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru i wanilią na kogel mogel, następnie wlewamy 1 szklankę mleka

Apetyczna babeczka
Schab nadziewany śliwką wędzoną 261

Składniki: 1 kg świeżego schabu 1 opakowanie wędzonych śliwek bez pestki 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 rękaw do pieczenia (może być naczynie żaroodporne ) Wykonanie: S chab umyjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym, nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Zwijamy w folię spożywczą odstawiamy

kgwjanczewo