mielone - 47549 przepisów (strona:1634/3170)

Pieczony łosoś, szparagi z ryżem na zielono 178

pozjadane. Składniki na 2-3 porcje: pęczek szparagów zielonych, ok. 300 g surowego filetu z łososia norweskiego, 2 łyżki musztardy Djon, ok. kopiastą łyżkę ziaren kapary, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, pieprz cytrynowy do smaku, olej rzepakowy Rapso, sól do smaku, 100 g ryżu białego, ząbek czosnku, ok. 150 g mrożonych liści szpinaku,  ok. 50 g mrożonego

Moniki Smakołyki
Paszteciki z wieprzowiną 202

łopatki wieprzowej ( grubo zmielonej lub pokrojonej w drobną kostkę) 150 g boczku (parzony, niewędzony) 1 łyżeczka świeżej posiekanej szałwi (albo inne lubiane zioło, np rozmaryn) 2 fileciki anchois szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól, pieprz CIASTO 3 i ¼ szklanki mąki ¼ łyżeczki soli 200 g smalcu 3 łyżki mleka z łyżki wody Instructions

Cooking for Emily
Domowa granola 273

siemienia lnianego w ziarnach 50 g otrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml miodu 200 ml niesłodzonego soku jabłkowego Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 160 C.  W dużym

Menu Zdrowia
Drobiowa prasowanka z żurawiną 352

Kolejny wyrób z szynkowaru tym razem drobiowy. Kurczak, indyk i żurawina to delikatne, aromatyczne połączenie. Doskonale nadaje się także na świąteczny stół. Składniki 1 pierś z kurczaka 250 g mielonej piersi z indyka 1 łyżka suszonej żurawiny żelatyna firmy Tradismak peklosmaczek firmy Tradismak sól przyprawa John firmy Tradismak 1. Mięso z indyka doprawiamy solą i przyprawą. Dodajemy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Polenta z ciecierzycą 180

Polenta jest to tradycyjne danie kuchni włoskiej przygotowane z mąki kukurydzianej z dodatkiem wody. U swoich znajomych jadłam ja pierwszy raz, podaną z mięsem mielonym w postaci bardziej płynnej. Polenta po ostygnięciu zastyga i kroi się ją nożem aby następnie podsmażyć. Ja dzisiaj przygotowałam polentę z dodatkiem ciecierzycy. Jest to trochę czasochłonne danie, ale warte wypróbowania. Składniki 2 łyżki

Delusional Trine
Makaron z mięsem mielonym i warzywami 193

Dzięki temu unikniecie wieczornego pochłaniania jedzenia, bo organizm ma cały czas paliwo, żeby funkcjonować. Składniki na 1 porcję: 70g dowolnego makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) 100-150g mięsa mielonego (u mnie z szynki) ½ cukinii Kilka pieczarek Garść świeżego szpinaku (możecie użyć poza sezonem mrożony) 1 większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

Fabryka pomysłów
ZEBERKA Z GRILLA 138

minut + 2-3 dni na marynowanie mięsa ----------------------------------------------------------------------- SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych 1/2 szklanki keczupu  1/2 szklanki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 4 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 1/2 szklanki ciemnego piwa sól pieprz dodatki: pieczone ziemniaki marynowane papryczki marynowane korniszony natka pietruszki do dekoracji

Moja Książka Kucharska
SALATKA GRECKA 128

pita i wytrawnym czerwonym winem.  Sałatka będzie bardziej sycąca jeżeli dodamy do niej usmażoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Do sałatki możemy również podać kuleczki z mielonego mięsa, doprawione tymiankiem i ewentualnie dodatkowo nadziane plasterkami oliwek. Smacznego

Moja Książka Kucharska
PIECZEN RZYMSKA 149

ziemniakami i surówką) lub po prostu do kanapek. Nawet na zimno smakuje wyśmienicie. Polecam dla całej rodziny np. na niedzielny obiad. SKŁADNIKI: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki rosołu  2 łyżki musztardy 2 jajka 2 duże cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być koperek) sól, pieprz majeranek tłuszcz do wysmarowania brytfanny plasterki

Moja Książka Kucharska
KAPUSTA SALATKOWA 130

mieszamy z olejem, solą oraz cukrem - roztwór zagotowujemy i zalewamy nim warzywa . Krok 4. Całość gotujemy przez do 10 minut - pod koniec gotowania do warzyw można dodać pół łyżeczki mielonej, czerwonej, słodkiej papryki. Krok 5. Gorącą kapustę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, zamykamy je , studzimy - przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Moja Książka Kucharska poleca inne przepisy na zdrowe

Moja Książka Kucharska
DOMOWY MAJONEZ 140

będzie bardziej płynny. Polecam przepis na domowy majonez ! SKŁADNIKI : na około 300ml 2 żółtka ze świeżych jajek 1 łyżeczka octu z białego wina 1/2 łyżeczki soli morskiej świeżo mielony biały lub czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka angielskiej musztardy w proszku 300ml oleju arachidowego lub lekkiej oliwy z oliwek (nie extra virgin) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Żółtka , ocet winny, sól

Moja Książka Kucharska
STEK CHILI W CZERWONYM WINIE 127

200g każdy 1 niewielka łodyga selera naciowego 1 cebula 1/2 szklanki bulionu wołowego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka chili mielonego 1 łyżeczka musztardy (niezbyt ostrej) PRZYGOTOWANIE:  Krok 1. Łodygę selera myjemy-kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, myjemy - drobno siekamy. Krok 2. Bulion zagotowujemy z czerwonym winem, koncentratem

Moja Książka Kucharska
SZASZLYKI EGZOTYCZNE 112

czosnku 2-3 plastry ananasa z puszki 1 owoc papai 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta) 80ml ciemnego rumu 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka mielonej chili 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mięso myjemy, osuszamy - kroimy w kostkę o boku około 3cm. Krok 2. Cebulę i czosnek obieramy

Moja Książka Kucharska
WIEPRZOWE ZEBERKA Z GRILLA 168

porcji : 4 SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych w dużych kawałkach 7 łyżek sosu sojowego 5 łyżek octu winnego 4 łyżki płynnego miodu naturalnego 1-2 łyżki brązowego cukru biały, mielony pieprz (odrobina) szczypta pieprzu Cayenne 1 łyżka mąki ziemniaczanej świeże zioła, natka pietruszki i/lub szczypiorek do posypania plasterki cytryny do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Żeberka płuczemy , osuszamy - kroimy

Moja Książka Kucharska
RYBA Z GRILLA 161

świeżą bagietką oraz ulubioną sałatką z mieszanych warzyw. * MASŁO PIEPRZOWE: 80 g miękkiego masła mieszamy z 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczką marynowanego zielonego pieprzu (ziarenka) i 1/2 łyżeczki grubo mielonego, białego pieprzu. Tak przygotowane masło pieprzowe wkładamy do lodówki pod przykryciem - ma stwardnieć, wtedy będzie gotowe do użycia. Smacznego :) *zdjęcie dzięki uprzejmości freedigitalphotos.net

Moja Książka Kucharska