późnego wieczora ok. 14 godzin Zaparka 8:00-13:00 mąka żytnia razowa 60 g słód ciemny żytni fermentowany 20 g woda 100°C 200 g kolendra mielona 1,2 wymieszać i zostawić na 5 godzin w 63-65°C Zakwas 70% 3,5-4 godziny w tym czasie co zaparka
Przepisy na domowy ser i chlebpuszka pomidorów krojonych bez skóry 100 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano pieprz świeżo mielony sól garść listków świeżej bazylii (opcjonalnie) Przygotowanie: Boczek pokroić w słupki i podsmażyć do uzyskania brązowego koloru. Makaron podgotować w osolonej wodzie około 5 minut
Kuchcik gotujewątróbkę i szparagi. Posypać solą. Do salaterki wrzucić pomidorki koktajlowe, dymkę, rukolę i porwane liście bazylii. Całość polać sokiem z malin, octem jabłkowym i oliwą/olejem oraz oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Podawać po wymieszaniu. Okładka najnowszej książki Magdaleny Witkiewicz pt. "Czereśnie zawsze muszą być dwie" sprawia, że koło książki nie można przejść obojętnie. Główną postacią "Czereśni..." jest opowiadająca
Weekendy w domu i ogrodziemogę rzec, że stały się one moją ulubioną alternatywą klasycznych frytasów :) Frytki z dyni Składniki : 1 dynia piżmowa sól himalajska do smaku zioła prowansalski do smaku papryka słodka mielona do smaku Przygotowanie : Dynię przekrawamy na ćwiartki, usuwamy pestki, obieramy ze skórki i kroimy w słupki al'a frytki. Przekładamy do miski, oprószamy do smaku solą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipęczak 2 jajka 0,5 ogórka 4 rzodkiewki 0,5 awokado 50 g sera feta 2 łyżki oleju rzepakowego 0,5 pęczka szczypiorku 1-2 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. 2) Jajka ugotować na twardo. 2) Na rozgrzanej patelni z olejem delikatnie podsmażytć czosnek przeciśniety przez
Fitsweet.meniesamowite, że połączenie kilku banalnych składników daje nam świetny rezultat. Tak też było tym razem, kiedy do mielonego mięsa dodałam dużo zieleniny. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieupały najlepiej zrobić coś bez pieczenia dlatego dziś przepis na pyszny truskawkowy sernik.Sezon truskawkowy rozpoczęty. Składniki: 700 g mielonego tłustego twarogu 250 ml śmietany 30% bądź 36% 350 - 400 g truskawek ( zmiksować na mus) 150 g cukru pudru 2 truskawkowe galaretki 3 łyżki żelatyny truskawki do dekoracji na górę ( ok 500 - 600 g) duża paczka biszkoptów Przygotować okrągłą
Niespełnione zdolności kulinarneoliwy 150 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami 1 cukinia 1 czerwona papryka 250 g pomidorków koktajlowych 6 jajek 200 g śmietany 30% 1 kulka mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Cukinię umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe umyć
Passions hobbies lifeporcje): Sałatka: 1 biała rzodkiew 1 jabłko 2 garści mieszanki sałat kilka orzechów laskowych kawałeczek parmezanu Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Sałatę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 2) Obrać rzodkiew, cieniutko pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie. 3) Następnie umyć jabłko, usunąć gniazda nasienne
Fitsweet.mefety 12 oliwek 2 łyżki listków świeżej mięty Sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka posiekanych listków mięty sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Sałatę umyć, delikatnie osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzach. 2) Truskawki umyć, obrać szypułki, pokroić w ćwiartki i ułożyć na sałacie. 3) Dodać
Fitsweet.medobrze dojrzała pomarańcza 60 g sera pleśniowego typu Lazur kilka orzechów włoskich 2 łyżki miodu Sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 2) Pomarańczę obrać, wyfiletować z białych błonek, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na rukoli. 3) Dodać
Fitsweet.mesoli Kruszonka: 1 szklanka (150 g) mąki 0,5 kostki (100 g) masła 0,5 szklanki (60 g) cukru pudru Jabłka: 5 średnich jabłek Szara Reneta 2 łyżki cukru mielony kardamon 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier puder, cukier z wanilią oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki posiekać nożem
Fitsweet.mejarmużu wg przepisu na „Pikantne chipsy z jarmużu” Sos: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka soku z cytryny 1/2 małego ząbka czosnku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Przygotować buraczki: małe buraczki dokładnie umyć, pojedynczo zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę (czas w razie
Fitsweet.metuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki oliwy z oliwek 0,5 cebuli 1 duży ząbek czosnku 1 garść liści świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 200 g makaronu spaghetti parmezan do podania Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 2) Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę
Fitsweet.mepęczak 6 pomidorków papryczkowych lub innych 2 łyżki oleju 2 całe cebulki dymki 0,5 papryczki chili 0,5 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku sól ziołowa pieprz świeżo mielony 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki kurkumy 30 g sera Camembert Przygotowanie: 1) Bakłażana umyć, osuszyć, przekroić na połowę, ponacinać delikatnie miąższ nożem (uważać, żeby nie uszkodzić
Fitsweet.me