Meksykański gulasz wieprzowy. 203łyżeczek płatków chilli 4 łyżki orzeszków ziemnych 4 łyżki rodzynek 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kuminu 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) 2 goździki 2 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżka mielonej papryki (najlepiej wędzonej) 1 łyżka cukru muscovado 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso pokroić w około 2 cm kostkę, oprószyć solą i pieprzem
zadanie-gotowanie
Tarta ze szparagami, pomidorkami i brokułem 278brokuła 1/2 kulki mozzarelli 3 jajka 150 ml śmietany 18 % lub w odchudzonej wersji jogurtu greckiego 2 łyżki świeżego tymianku 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo mielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE Foremkę do tarty wykładamy dokładnie ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 5 minut. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce
Moje Kuchenne Rewelacje
SERNIK STRACIATELLA BEZ PIECZENIA 742idealnym pomysłem na słodki deser do popołudniowej kawki. Sernik Straciatella robi się błyskawicznie i jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie! To mój faworyt! SKŁADNIKI: * ser biały 3 x mielony – 750 g * śmietana kremówka 36% – 200 ml * cukier puder – ok. 180-200 g * czekolada mleczna – 100 g * biszkopty okragłe – ok. 30 szt * żelatyna
Ostra na Słodko
Warzywny gulasz z soczewicą. 241Skworcu sól himalajska drobnoziarnista lub gruboziarnista , pieprz czerwony lub inny , chili Skworcu do smaku po poł łyżeczki kolendry suszonej , kminu rzymskiego , oraz imbiru mielonego Skworcu cukier do smaku (około pół łyżeczki) Przygotowanie; Soczewicę płuczemy a następnie gotujemy aż będzie miękka ale nie rozgotowana. Go garnka wrzucamy masło, szklimy cebulę pokrojoną
Radość kipiąca uśmiechem.
Kotlety z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i oliwkami 228kasza jaglana 1 woreczek, suszone pomidory 3/4 małego słoika, oliwki 10 szt, natka pietruszki posiekana 3 łyżki, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 1 łyżka, chili do smaku, papryka słodka mielona pół łyżeczki, zioła prowansalskie pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta bezglutenowa, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy prze 15 minut. Kasza
kulinarne odsłony pati
Tarta jajeczno serowa na cieście z olejem rzepakowym 249mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 60 ml oleju rzepakowego, masa: 2 jaja kurze, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, ok. 180 g sera sałatkowego z ziołami (1 opakowanie), pieprz czarny mielony do smaku, 1 łyżka posiekanego koperku, pona dto: ok. 80 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (8 plasterków), 8 jajek przepiórczych, listki świeżej bazylii, kiełki. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto
Moniki Smakołyki
Pomysł na… klopsa bardzo włoskiego 194ogóle coś chować. Ja schowałam pomidory suszone i mozzarellę. Podałam z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią i ostrą papryczką. Zabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 125 g sera mozzarella (1 kulka) ok. 6 pomidorów suszonych kilka plastrów szynki długodojrzewającej (lub cienkie plastry boczku) przyparawy: sól, czubryca czerwona, papryka wędzona Natkę
Kucharzyca
Makaron z jogurtem cukinią i suszonymi pomidorami 244suszone pomidory w zalewie olejowej Dagoma 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów 40 g startego drobno parmezanu 4 listki świeżej bazylii Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Szczypta ziół włoskich do smaku Sposób wykonania: Jogurt mieszamy z tartym drobniutko parmezanem, odstawiamy na czas gotowania makaronu w temp pokojowej. Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku, odcedzamy
Wanilia i Kardamon
Leśny Mech – szpinakowe ciasto z kremem i granatem 1018umiarkowanie słodkie, lekko nawet kwaskowe ciasto. Jeśli ciacho mają jeść dzieci, to polecam zdecydowanie krem śmietanowy. Można zrobić również wariant pośredni kremu i zamiast jogurtu lub śmietany użyć tłustego, mielonego sera białego. Mój nielubiący szpinaku mąż, podchodził do Mchu bardzo ostrożnie, ale przekonało go to, że nie smakował jak typowy, słodki tort. Przyznam się, że bałam się też wyjmować
Mieszam w Garnku
Śledzie w sosie musztardowym 236płatów śledziowych 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1,5 czubatej łyżeczki musztardy francuskiej 3 czubate łyżki majonezu 4 - 5 czubatych łyżek śmietany 18% pieprz czarny, mielony- do smaku 1 niewielka cebula Wykonanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie (minimum kilka godzin). Wodę zmieniamy kilka razy, aż śledzie będą miały odpowiednią słoność. Śledzie kroimy
Smak mojego domu
Miodowe pałki kurczaka 238łyżki kefiru 1 łyżka miodu 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżeczki musztardy 1-2 łyżki oleju 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz biały, pieprz ziołowy, szczypta mielonego kminku Każdą pałkę myjemy pod bieżącą wodą, a następnie wkładamy do miski i namaczamy w zimnej wodzie przez około 30 minut. Po tym czasie mięso osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym
Smaki Na Talerzu
szybkowar-rolada z boczku do pieczywa... 233Składniki: boczek surowy 1,5 kg, przyprawa do ziemniaków 1 opakowanie, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, woda 2 szklanki mało tłusty kawał boczku bez kości posypać całą przyprawą do ziemniaków rozłożyć pokrojone cebule z czosnkiem, papryką ostrą posypać, kucharkiem zawinąć ciasno roladę, obwiązać grubszą nitką
W Mojej Kuchni Lubię
czosnkowe kotlety z piersi na obiad... 273Składniki: pierś z kurczaka podwójna 2 sztuki, jajka 2 sztuki "L", kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, ząbki czosnku 8 sztuk, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg, kalafior 1 średni podwójne piersi rozciąć na 8 kotletów, lekko je rozbić w woreczku jajka, kucharek
W Mojej Kuchni Lubię
Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle 358tylko do zarumienienia, następnie dodajemy pory z grzybami i winem, później tylko śmietanka, przyprawy i danie praktycznie gotowe. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, polecam też szybki makaron z mięsem mielonym i oliwkami w pikantnym sosie pomidorowym , pycha! Zapraszam! Scroll down for recipe in English Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami (4 porcje) Składniki : 300 g steka wołowego (u mnie
karmelowy
Kurczak Caprese zapiekany z mozzarellą, bazylią i pomidorami 336porcje 2 piersi z kurczaka 1 kulka mozzarelli 1 pomidor garść świeżych listków bazylii 100 ml passaty (lub pomidorów w kawałkach) 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczak umyj, osusz i oczyść. Natnij w kilku miejscach. Posól i popieprz. Pomidory oraz mozzarellą pokrój w cienkie plasterki. Powkładaj w nacięcia wraz z listkami
Food Square