szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem kawowy: 500 ml mleka łyżka suchej kawy mielonej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 150 g masła na krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzyjaciółmi. składniki na 4 porcje 500 g pieczarek 3 jajka 4-5 łyżek mąki pszennej bułka tarta do panierowana olej do smażenia szczypta czosnku granulowanego szczypta słodkiej mielonej papryki szczypta pieprzu ziołowego czarny pieprz sól przepis Z oczyszczonych pieczarek odcinamy ogonki ( ja odcinam nóżki w połowie długości ). Do miski przekładamy jajka i wsypujemy mąkę, całość doprawiamy solą
Smakowite Daniatylko. Zupa z czosnku niedźwiedziego. Składniki: - ok. 600 g liści czosnku niedźwiedziego z łodyżkami - 2,5 – 3 litry bulionu (warzywny lub drobiowy) - różowa sól himalajska - pieprz czarny grubo mielony - świeżo starta gałka muszkatołowa (do smaku) - 1 ząbek czosnku - śmietanka kokosowa (z 1 puszki mleka kokosowego) - olej kokosowy Opcjonalnie: - ziemniaki ugotowane (tzw. „z wody”) - ugotowany ryż jaśminowy - jajka ugotowane
mojewypiekiinietylkokremem pomarańczowym. Nie potrzebujecie nawet formy do pieczenia, aby przygotować jaki deser :) ciasto: 300 g mąki pszennej 130 g masła łyżka cukru pudru trzcinowego jajko 2 łyżki naturalnego, mielonego twarożku lub śmietany 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem pomarańczowy: jajko żółtko skórka starta z połowy pomarańczy sok z całej pomarańczy (małej) 30 g cukru trzcinowego 40 g masła dodatkowo
Mienta blogserową na wierzchu, która wspaniale współgra z masą czekoladową. Składniki 300 g czekolady gorzkiej 1 szklanka cukru 200 g masła 1 i 1/4 szklanki mąki 4 jajka 250 g mielonego twarogu tłustego 100 g białej czekolady 1 jajko 2 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czekoladę gorzką rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. W drugiej misce rozpuszczamy czekoladę białą
Delusional Trinekurczaka lub indyka Mix sałat lub ½ sałaty lodowej 150 g ser mozzarella (w kulce) Marynata: 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka zioła prowansalskie szczypta świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Sos: 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy szczypta pieprzu Przygotowanie: Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z misce wszystkie
KuchniaWeDwoje.plIdealne na przekąskę do pracy czy szkoły. Polecam! Składniki (na formę o wym. 21x21 cm) : 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych przez godzinę) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka cynamonu 2 jajka 100 ml mleka roślinnego, u mnie sojowe 4 łyżki oleju kokosowego
Domowa Cookierenka Agizielonych szparagów ok. 0,5 kg, 250 g makaronu rigatoni, 3-4 łyżki oleju rzepakowego Rapso, 1 szt. trawy cytrynowej, garść zielonej pietruszki, garść kiełków np. pikantnych, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka soli, wiórka twardego sera np. grana padano. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się
Moniki Smakołykiponownie zagotowuję. Zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 60 minut. W trakcie kilka razy mieszam mięso. Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu (najlepiej użyć świeżo mielonego) do momentu, aż będą złote. Dodaję do sosu. Gotuję kolejne 15-20 minut. Na koniec zagęszczam sos mąką rozmąconą w zimnej wodzie. Wlewając mieszam sos, aby nie powstały grudki
JejKuchniaSkładniki: 1 kg piersi z indyka 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego Pierś z indyka oczyszczamy, płuczemy i przekładamy do rękawa. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce i przelewamy do indyka, następnie dokładnie nacieramy "mieszamy" nią nasze mięso. Zamykamy rękaw, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy
Moje-pitraszeniemiałam pomysłów na nowy talerz. Może to będzie dla was inspiracją na niedzielny obiad czy kolację . Składniki 4-6 osób 1 opakowanie makaronu sugeruje "TAGLIATELLE" 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku przetartego na prasie 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: 2 PUSZKI WŁOSKICH POMIDORÓW W SOSIE WŁASNYM 4 świeże pomidory (gałązkowe
Viola cooks with passionciasto i za każdym razem mam wrażenie że wychodzi coraz smaczniejsze. Masa jabłkowa jest wykonana z pieczonych i zblendowanych jabłek a doprawiona jest cynamonem. Dodatkowo mieszana jest z mielonymi na drobną mączkę migdałami i ubitymi białkami. Suflet wśród jabłeczników. Całość wykończona jest bitą śmietaną wymieszaną z kremowym budyniem waniliowym. Zdecydowanie polecam. Składniki : Na spód kruchy
vaniliowoczekoladowaoliwy z oliwek. Przekładamy do miski. Ser kroimy w kostkę. Winogrona kroimy na pół. W garnuszku mieszamy majonez, mleko oraz sos sałatkowy. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, polewamy przygotowanym sosem
Smaki Na Talerzudżem, dosypujemy suche składniki i wlewamy olej, miksujemy na jednolitą masę. Ciasto na murzynek wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa twarogowa/ masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (3 x kostka twarogu półtłustego 250 g) 3 jajka ½- ¾ szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy op. 40 g 1 łyżka mąki ziemniaczanej olejek waniliowy do dekoracji : lukier i posypka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię