wyśmienite a ciecierzyca jest bardzo zdrowa. SKŁADNIKI • 400 g ciecierzycy • 3 cebule • 5 ząbków czosnku • 2 garście poszatkowanej pietruszki oraz koperku • 1 łyżeczka czarnego lub kolorowego pieprzu mielonego • 2-3 łyżeczki soli • ½ łyżeczki ostrej papryki • 1 łyżeczka słodkiej papryki • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 1 łyżeczka kuminu • sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta • 4 czubate łyżki mąki
Mała w garnku mieszajadłam,nie jest za słodkie a dla tych co lubią kawę i gorzka czekoladę będzie bardzo smaczne :).Spróbujcie koniecznie na pewno Wam posmakuje. SKŁADNIKI 1 kg mielonego sera (najlepsze te z wiaderka) 300 ml śmietanki 30 % 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 4 łyżki żelatyny 4 kostki gorzkiej czekolady herbatniki
Mała w garnku mieszaszparagi po gotowaniu stają się gorzkie i tych unikajmy. Dzisiaj proponuję łososia w szparagach. Pycha. Składniki: Łosoś świeży Szparagi białe Masło Sól Cukier Olej Śmietana 18% Mąka Pieprz biały mielony Wykonanie: Łososia kroimy na kawałki ( 1 kawałek na „głowę”). Przyprawiamy solą. Szparagi białe obieramy i odłamujemy końcówkę. Szparagi gotujemy w wodzie w pozycji pionowej – główkami do góry. Do wody
Smaki EwyBiszkopt: : -6 jajek -1 szklanka cukru -1,5 szklanki mąki -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: -7 białek -3/4 szklanki cukru -100g orzechów mielonych -100 g wiórków kokosowych -4 duże wafelki Prince Polo xxl (pokrojone w kostkę) -1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: -0,5 litra mleka -3 łyżki mąki ziemniaczanej
Marta Gotujepiecze razem ze mną ? Składniki: 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao masa serowa: 1,5kg sera dwukrotnie mielonego 3łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 150 g masła Wykonanie: *Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao. Z każdej części odłożyć
Z Majeczką w kuchniszynki ,schabu ,karkówki ,boczku) 3 klasa – 2,3 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -czosnek 4-5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -majeranek 0,5 g/kg -gorczyca mielona 2 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -jelita wieprzowe do parzonej 26/28 mm -jelita wieprzowe do podpiekanej 30/32 mm -woda 400 mil dodana podczas mieszania z przyprawami -woda
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.szparagami ( dla 4 osób ) 6 udek z kurczaka 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki białego wina wytrawnego 1 łyżka miodu rzepakowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz cukinia kilka szparagów zielonych patyczki do szaszłyków gałązki rozmarynu ( nie koniecznie ) Patyczki do szaszłyków wkładamy do wysokiej szklanki napełnionej zimną wodą. Namaczamy patyczki żeby
Kuchnia na wzgórzuDzisiaj przedstawiam kolejny przepis na płatki owsiane, z których zrobiłam owsiankę z jabłkiem. Bardzo proste, orzeźwiające, owocowe śniadanie na początek tygodnia. Całość posypałam cukrem kokosowym, można oczywiście użyć np. mielonego cynamonu, który jabłko bardzo lubi. Staram się planować śniadania dzień wcześnie, zdecydowanie ułatwia to codzienne przygotowanie tego najważniejszego posiłku! Owsianka z jabłkiem / 2 porcje Składniki: 5 łyżek płatków owsianych
Moja smaczna kuchniaświeżych 120 g młodego szpinaku 6-8 plasterków wędzonego boczku 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju roślinnego 1-2 ząbki czosnku sól pieprz grubo mielony parmezan Przygotowanie: Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, smażyć na oleju przez 5-7 minut, dosolić. Na patelnię dodać masło, kiedy się roztopi, dodać szpinak i starty
Kulinarne Inspiracjeposiekanej 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 szklanka bulionu drobiowego 2 duże piersi kurczaka, ugotowane lub usmażone, pokrojone w kostkę 1 czerwona papryka, pokorojona w drobną kosteczkę 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki chilli cayenne, lub więcej jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy 1 szklanka ulubionego sosu pomidorowego, gotowego lub domowej roboty 1 czerwone chilli, bez nasion i drobno
karmelowyprzystępnej cenie. Korzystajmy więc,bo sezon na nie trwa krótko. porcja na 2 osoby: 4- 5 jajek 6 zielonych szparagów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz Szparagi umyć,odłamać twarde końce i wrzucić na 2 minuty do wrzątku. Wyjąć,przelać zimną wodą,odcedzić i pokroić na kawałki. Szparagi powinny być jędrne i al dente
Kolorowa kuchnia Elkiktóry idealnie nadaje się do zrobienia świetnych miksów. Dlatego pokroiłam na kawałki upieczonego buraka, wrzuciłam do blendera, dolałam 50 ml przegotowanej wody, wsypałam łyżeczkę kminku całego, ale może być mielony, dolałam łyżkę oliwy i dodałam kilka kropel soku z cytryny. Wszystko zmiksowałam na gęstą masę. Co rano, na czczo, zjadam taki buraczany mix, pół godziny przed siadaniem. Chociaż muszę
Kulinarne przemysleniaSkładniki: 1/2 awokado 2 garści szpinaku 1 jabłko 1 kiwi 1/2 mielonego siemienia lnianego sok wyciśnięty z cytryny (do smaku) 1,5 łyżki migdałów lub płatków migdałowych woda Awokado pozbawić pestki. Jabłko oraz kiwi obrać ze skórki. Umieścić wszystko w blenderze i zblendować. Ilość wody zależy od pożądanej konsystencji. Ja dałam 1/2 szklanki i wyszła mi musowa konsystencja
Moja Galeria Smakuduże cebule, 250 małych pieczarek, 200 g kaszy pęczak Cenos, ok. 300 g boczku surowego wędzonego (chudego), 1 płaska łyżeczka curry, świeży tymianek, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, olej rzepakowy, 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, 2 łyżki mieszanki przypraw suszone pomidory z chili, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy z nich końcówki
Moniki SmakołykiChatka Puchatka <3 kto nie zna? a chce poznać? Albo znał, ale o nim zapomniał? Zapraszam :) Składniki: - 4 opakowania herbatników - 15 dag masła lub margaryny - 70 dag mielonego twarogu - 1/2 szkl. cukru pudru - 2 łyżki kakao Polewa czekoladowa 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 3 łyżki
Różne smaki w kuchni