ciężkie, sycące potrawy. Skusicie się? Składniki: 2 długie cukinie (mogą być kolorowe) 100 g łososia garść pietruszki kilka pomidorków koktajlowych 1 limonka 3 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz do smaku Cukinię umyć i za pomocą obieraczki pokroić na cienkie wstążki. W garnku zagotować wodę z solą, wrzucić wstążki, gotować 1-2 minuty, aż będą jędrne
Magda Kucharzycebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka lubczyku suszonego pęczek koperku drobno posiekanego 2 łyżeczki płaskie soli 3/4 łyżeczki płaskiej pieprzu czarnego mielonego 1 jajko 1 główka młodej kapusty 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki masła klarowanego WYKONANIE: zmielone mięso połączyć z ryżem, jajkiem, wszystkimi przyprawami, cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić
Kuchnia BeatyILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 40-50 dag pieczarek, mała cebula, około 100 ml śmietany 30%, ząbek czosnku, łyżka oleju, łyżka masła, 1/3 pęczku natki pietruszki, sól, pieprz świeżo mielony. Przygotowanie: Pieczarki kroję w półplasterki, cebulę w kostkę, czosnek oraz natkę siekam. Na oleju szklę cebulę. Dodaję czosnek i pieczarki, smażę często mieszając do momentu, aż woda z pieczarek
JejKuchniaMiksujemy do uzyskania jednolitej masy. Opcjonalnie możemy użyć gotowego peto. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem a następnie mieszamy z pesto. Zostawiamy w szczelnie zamkniętym pudełku w lodówce na 24h. Przygotowujemy na rozgrzanym grillu do uzyskania złotego koloru. Serwujemy z podpieczoną bagietką
Pyry na Gazwidać na zdjęciu) lub z całego kurczaka pokrojonego na kilka części. 2 łyżeczki mieszanki garam masala 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala 1 łyżeczka kashmiri chilli (można zastąpić zwykłą mieloną papryką chili) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju ok. 150 do 200 ml gęstego jogurtu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadobrej jakości tuńczykiem z puszki, świeżymi pomidorami, oliwą, czosnkiem i cebulką dymką. Doprawiony suszoną natką pietruszki i szczyptą lubczyku. Przed podaniem skropiony sokiem z cytryny i oprószony świeżo mielonym czarnym pieprzem. SKŁADNIKI / 2 porcje 150 g makaronu spaghetti 3 łyżki oliwy (np ze słoiczka z tuńczykiem) 3 ząbki czosnku 2 cebulki dymki duża garść pomidorków koktajlowych
cool and mintyszklanki wody 5 pieczarek 1/4 żółtej papryki 1 kiełbasa jałowcowa Duda 3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 czerwona cebula około 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miękkiego masła czarny mielony pieprz sól Przygotowanie: Kapustę szatkujemy lub kroimy (ja robię to niedbale, wolę większe kawałki). Przekładamy do garnka, lekko ugniatamy i zalewamy wodą do wysokości kapusty (u mnie
Słodkie okruszkiszkl * kakao – 2 łyżki * kisiel – 1 op * mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki KULKI KOKOSOWE: * żółtko – 1 szt * 3 x mielony biały ser -200 g * cukier puder – 3 łyżki * wiórki kokosowe – 10 łyżek * skrobia ziemniaczana – 1 łyżka * kasza manna – 1 łyżka * cukier waniliowy – 1 lyżka * masło
Ostra na Słodkokolację lub do pracy. Składniki: Pęczek rzodkiewek 3 pomidory 2 ogórki zielone 1 cebula Pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju lnianego 1 łyżka ziół prowansalskich Galeo Pieprz czarny mielony Galeo Sól himalajska Sposób przygotowania: Rzodkiewki oczyszczamy z ogonków, myjemy, ogórki obieramy ze skóry, pomidory myjemy, wszystko kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie
Bajeczna KuchniaSKŁADNIKI: 1 kg fileta z kurczaka lub indyka Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki czosnku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka papryki mielona 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka lubczyku PRZYGOTOWANIE: Mięso dokładnie myję. Rozkrajam w poprzech. Lekko rozbijam tłuczkiem. W miseczce łącze ze sobą wszystkie składniki marynaty. Nacieram mięso dokładnie a następnie zawijam
Gotowanie Patkikupiłam do sałatki, to wyszło tak właśnie :-) Miłego piątku :-) Składniki: 2 filety z kurczaka kilka suszonych pomidorów rukola suszone oregano 2 garście słonecznika mini kulki mozzarelli 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 1/3 szklanki śmietany 30% szczypta kurkumy sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego makaron spaghetti razowe Lubella 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Filety
kruche babeczkiszklanki śmietanki 30% około łyżki oleju do podsmażenia cebuli około 1/2 opakowania wstążki szerokiej z kurkumą Makaron 12 jajeczny z jaj przepiórczych EkoMak sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku (większa ilość) około 1 i 1/2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Cebule drobniutko kroimy (ja poszatkowałam ją krótką chwilę w misie blendera), pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki
Słodkie okruszkikurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu - główka młodej kapusty - 2 średnie cebule - pęczek koperku - olej rzepakowy - przyprawy: shorama czerwona, papryka wędzona słodka i ostra, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz Sos: - 1/2 litra dobrego bulionu - 2 do 3 łyżek mąki pszennej lub z ciecierzycy Dodatkowo: - 2 duże pomidory, jeśli będziecie przekładać każdą wersje to 6 sztuk - liście
Apetyczna babeczkajajka 1/2 szkl. cukru 1 cukier o smaku cytrynowym (można zastąpić waniliowym lub dodać skórkę otartą z cytryny) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 150 g wiśni w syropie (lub konfitury wiśniowej) Dodatkowo: biszkopty (lub herbatniki/kruchy spód) Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba cukry i krótko miksujemy (około minutę
Kolorowy Przepisownikorzechów włoskich sos beszamelowy: czubata łyżka rafinowanego oleju kokosowego (około 30 g)/ewentualnie 50 ml oleju słonecznikowego 40 g mąki pszennej 500 ml mleka sojowego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zacznij od przycięcia końcówek szparagów i ich obrania. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem . W garnku rozgrzej olej
greenscarf