Hummus w trzech smakach 244łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pomidorów – zimna woda – 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego – 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej – szczypta świeżo mielonego pieprzu Dopraw do smaku: – 10 suszonych pomidorów ze słoika – 2 łyżki oleju z pomidorów – pęczek szczypiorku – papryka czerwona oraz przyprawy: papryka ostra i słodka Przygotowanie
Podwójnaporcja
Szakszuka z ciecierzycą 228przygotowanie sosu zajmuje tylko chwilkę :) 3 porcje: 2 łyżki oleju rzepakowego pół czerwonej cebuli czerwona papryka mały por (biała część) ząbek czosnku 200 g ugotowanej ciecierzycy spora szczypta wędzonej mielonej papryki spora szczypta cayenne szczypta cynamonu szczypta soli i kolorowego pieprzu pół łyżeczki lubczyku 2 liście laurowe kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g) 3 jajka szczypiorek Piekarnik nagrzewamy
Mienta blog
Gulasz mięsny z pak choi 258marchewka 10 cm pora 1 rozetka pak choi 150 g groszku cukrowego 200 g pieczarek ½ łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka mąki ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego 2 łyżki masła 500 ml wrzątku lub bulionu mięsnego Podziel mięso na małe kawałki, oprósz mąką i pieprzem. Rozgrzej masło i wrzuć mięso. Smaż aż mięso lekko się zrumieni
codojedzenia
Schab z ziemniakami z piekarnika 377750g schabu lub chudej karkówki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego czerwona papryka 3 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 6 ziemniaków 3 duże marchewki 2 łyżki oliwy tymianek sól pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki Mięso pokroić na 6-7 plastrów o grubości ok 1,5cm, posypać pieprzem ziołowym, solą, czerwoną papryką, listkami rozmarynu
Obiad gotowy
POLĘDWICZKI W SOSIE POROWYM 211polędwiczki wieprzowej, średni por, 80-100 ml śmietanki 30% 1/2 łyżki masła, 1/2 łyżki oleju z papryką ostrą, pomidorami i bazylią (lub zwykłego), 1/2 łyżeczki tymianku, sól, świeżo mielony pieprz, 1/2 łyżeczki musztardy (u mnie z chili ciętym), 1/4 szklanki wody, garść posiekanego szczypiorku. Przygotowanie: Jasną część pora przekrawam wzdłuż na połowę, następnie kroję w cienkie plasterki. Rozgrzewam
JejKuchnia
Omlet ze szparagami, fetą i pomidorkami 202osoby - 316 kcal) 2 jajka 4-5 sztuk zielonych szparagów 40 g sera feta 100 g pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek Sól, świeżo mielony pieprz zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Najpierw przygotowujemy szparagi - odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy na kilka części - odkładamy na bok główki i podsmażamy na małej patelni na oliwie. Po kilku minutach zalewamy rozbełtanymi
Moje Kuchenne Rewelacje
Lody z pieczonymi w porto truskawkami 228można oprzeć się kolejnej kulce. Takiej małej, malutkiej, maciupeńkiej ... Lody z pieczonymi w porto truskawkami Składniki: (na 1 l lodów) 750 g truskawek 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonej laski wanilii 100 ml porto 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Ułożyć w formie, posypać cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody z pieczonymi w porto truskawkami 228można oprzeć się kolejnej kulce. Takiej małej, malutkiej, maciupeńkiej ... Lody z pieczonymi w porto truskawkami Składniki: (na 1 l lodów) 750 g truskawek 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonej laski wanilii 100 ml porto 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Ułożyć w formie, posypać cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Filety z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami w szynce dojrzewającej 244kurczaka 6-8 plasterków szynki dojrzewającej garść suszonych pomidorów (suchych, nie z olejnu) 6-8 łyżeczek pesto, ja użyłam Pesto Genovese Agnesi gałązka pomidorów koktajlowych sól pieprz czarny grubo mielony Przygotowanie: Piersi kurczaka oczyścić z błonek i nakroić wzdłuż, tak aby powstała kieszonka. Wnętrze każdej piersi posmarować pesto , ułożyć na nim suszone pomidory i zamknąć dociskając. Oprószyć
Kulinarne Inspiracje
ROLADA A'LA PIZZA 186łyżek oliwy z oliwek Farsz: 1 cebula 1 papryka ok. 200 g kiełbasy 1/2 puszki kukurydzy ok. 100 g sera żółtego 1 jajko sól, pieprz papryka słodka mielona zioła prowansalskie natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce
Kuchnia MagdaLeny
Tarta z rabarbarem 160Oficjalnie ogłaszam rozpoczęcie sezonu rabarbarowego! Składniki: 100 g mielonych migdałów 200 g mąki pszennej żółtko 150 g zimnego masła łyżka śmietany 18% 50 g cukru trzcinowego 5 - 6 łodyg rabarbaru opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 150 ml śmietany kremówki 250 g ricotty 50 g cukru tapioka i bułka tarta Przygotowanie: Składniki na ciasto (migdały
Karczma Honorietty
Mizeria 162wyobrażam sobie wiosny bez obiadów z mizerią. Bardzo szybka w przygotowaniu, najsmaczniejsza jako dodatek do kotlecików mielonych. Wspomnienie smaków z dzieciństwa. Praktycznie mizerię można przygotować ścierając obrane ogórki na tarce na dużych oczkach lub pokroić warzywo na plasterki. Każda opcja jest dobra i smaczna. Lubię mizerię bez koperku, ale z niewielką ilością cukru. Zawsze wcześniej ogórki posypuję solą
Moja smaczna kuchnia
Makaron z kapustą kiszoną i kurczakiem 197makaronu ( u mnie razowy) 500 g kapusty kiszonej 500 g filetu z kurczaka 2 średnie cebule 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego kminek olej do smażenia słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Kapustę przepłukać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę
magiczna kuchnia Kasi
Tacos – pszenno- kukurydziane muszle do nadziewania 379kluski. Jest najbardziej naproteinowaną (bogatą w gluten) mąką pośród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią też zagęszczać zupy i sosy. Na rynku dostępna jest też mąka kukurydziana biała – pozbawiona żółtych osłonek ziarna kukurydzy – skrobia kukurydziana
Karo in the Kitchen
Wołowe burgery z guacamole w brioszce 308Wołowe burgery Składniki: na 4 burgery. 500 g wołowego mięsa, antrykot lub karczek 1 łyżka startej cebuli 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki przyprawy do grilla 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1 łyżka oleju Guacamole 3 awokado 3 łyżki szczypiorku 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki płatków suszonej chili sól do smaku Dodatkowo 4 sezamowe brioszki, tutaj przepis sałata lodowa czerwona cebula
codojedzenia