mielone - 47549 przepisów (strona:1621/3170)

Sałatka z pieczonego buraka, sera feta, na miksie sałat i z prażonymi orzechami 242

średniej wielkości burak 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich 50-70 g sera feta  sos (ilość przybliżona) : 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli szczypta grubo mielonego pieprzu Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut. Wystudzić, obrać i pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marchewkowa pieczona owsianka 296

grubych oczkach łyżka cynamonu 2 łyżki suszonej żurawiny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta mielonj gałki muszkatołowej 2 łyżki ksylitolu 180 ml mleczka kokosowego 100 ml gorącej wody 2 łyżki mielonego siemienia lnianego szczypta soli orzechowy top: 25 g orzrchów włoskich 25 g nerkowców łyżka roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki syropu klonowego dodatkowo: 3 łyżki naturalnego twarożku 2 pomarańcze Wszystkie

Mienta blog
Kurczak tikka masala 157

obrany i drobno posiekany 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżka brązowego cukru ½ łyżeczki kolendry mielonej w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 -6 dużych łyżek jogurtu naturalnego Opcjonalnie Garść świeżej kolendry do podania olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Rozgrzej 2 łyżki oleju w dużej

Fabryka pomysłów
Sernik kremowy ze skórką pomarańczową. 207

podałam na przepięknym talerzyku z  Galerii Cuda Świata ( antyki ) , zapraszam Was również do obejrzenia cudeniek jakie tam mają :) 1kg i 20 dag sera białego  chudego 3 krotnie mielonego 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 8  jajek 2 budynie waniliowe 500 ml kremówki 30 % 1 duży wagonik herbatników Petit Bure kakaowych 100 g miękkiego masła

Sama słodycz i szczypta chili
Waniliowy sernik gotowany 223

konsystencji, na warstwie maślanych herbatników, choć ma w sobie białą czekoladę nie jest przesłodzony. Idealny. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, wyjdzie każdemu. Składniki: Kwadratowa tortownica 24/24 cm 1 kg mielonego twarogu z wiaderka używam Piątnica 5 jajek 20 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią ½ tabliczki białej czekolady 2  budynie waniliowe Dr.Oetker 1 łyżka mąki

Wanilia i Kardamon
Czarno-biały sernik wielkanocny 220

Cóż to by były za Święta bez sernika? Chociaż mały ale musi być, tym razem czarno-biały specjalnie na życzenie córki.  masa serowa: 600 g twarogu trzykrotnie mielonego 100 g masła 3 duże jajka 3/4 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy na 3/4 l aromat migdałowy ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki

Kolorowa kuchnia Elki
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 258

Waszych upodobań smakowych.   5 jajek ugotowanych na twardo 100 g wędzonego łososia 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól świeżo mielony pieprz Ugotowane jajka obrać ze skorupek,przeciąć każde na połowę i wyjąć żółtka. Żółtka rozdrobnić,dodać majonez,jogurt i pokrojonego na drobno łososia. Kawałek plastra łososia odłożyć do dekoracji. Farsz dokładnie wymieszać

Kolorowa kuchnia Elki
Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami 209

maślą”. Są takie jak trzeba. Idealne na kęs lub dwa, pełne bakalii, takie jak lubicie. Ja dodałam do środka amaretto, żeby podkręcić smak. Gotowe kulki możemy obtaczać w mielonych orzechach, herbatnikach czy kakao. Trufle przechowujemy w lodówce do 3 dni. Składniki na te małe cuda macie zapewne w lodówce. Więc nie pozostaje nic jak zabrać się do roboty

Mieszam w Garnku
Kiełbasa Jałowcowa Mix 300

boczek 1 kg -wołowina ścinki 1 kg -łopatka 1 kg -podgardle 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 17-19 g/kg -sól 17-19 g/kg – do podgardla -jałowiec mielony 1 g/kg -pieprz ziołowy 1 g/kg -przyprawa jałowcowa 7 g/kg(mieszanka przypraw) -czosnek świeży 8 g/kg -jelita wieprzowe 28-30 -woda 150 mil dodana podczas mieszania razem z przyprawami -woda

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bambuczi - surowe banany z kakao :) 195

mniej więcej możecie wyobrazić sobie smak Bambuczi. Długie kawałki ususzonego banana zostały po jednej stronie obtoczone surowym ziarnem kakaowca, które wydaje się, że występuje tu w dwóch odsłonach - mielonej i kruszonej. Dlatego, że połowa banan jest ciemna, jakby oprószona kakaowym proszkiem, a dodatkowo obsypana jeszcze drobniutkimi, chrupiącymi okruszkami ziaren kakao. Banan smakuje genialnie! Ma lekko gumowatą/żelkowatą konsystencję

Zdrowie na języku :P
Pieczone ziemniaki z cytrynowym tymiankiem 135

osób)   - 1 kg ziemniaków - 3-4 ząbki czosnku - 3-4 łyżki oliwy - 1 garść cytrynowego tymianku - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 1 łyżeczka soli (dodajemy przed lub po upieczeniu) S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, mieszamy z oliwą

Gocha gotuje!
Cukinie nadziewane kuskusem z suszonymi pomidorami 165

osób)   - 3 okrągłe cukinie - 0,5 szklanki kaszy kuskus - 10 kawałków suszonych pomidorów - 1 pęczek natki pietruszki - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 0,5 łyżeczki soli - 2 łyżki oliwy z oliwek S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: cukinie myjemy, ścinamy "kapelusze", wydrążamy łyżeczką

Gocha gotuje!
Sałatka z rukoli, gruszek, daktyli i sera typu rokpol 192

osób) - 3 garści rukoli - 4 małe gruszki - 150 g sera typu rokpol - 10 daktyli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - winegret - 3 łyżki oliwy, - 1 łyżeczka musztardy, - sok z ćwiartki cytryny, - 1 łyżeczka płynnego miodu S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: rukolę wsypujemy do miski

Gocha gotuje!
Zupa krem z czosnku z grzankami 121

osób) - 6 średnich ziemniaków - 1,5 główki czosnku - 3 łyżki oliwy - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 6 kromek ciabatty - 4 łyżki masła - 0,5 pęczka pietruszki S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy przekrojone na pół ząbki

Gocha gotuje!
Tagliatelle z brokułem i orzechami włoskimi 135

osób) - 4 gniazdka makaronu tagliatelle - 1 brokuł - 2 garści orzechów - 3 łyżki śmietany 18% - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy al dente w osolonym wrzątku, makaron również. brokuła podsmażamy, dodajemy śmietanę

Gocha gotuje!