koniakiem i smażymy do odparowania alkoholu. Koniak na patelni zacznie się palić więc bądźcie ostrożni, płomień może być naprawdę wysoki. 5. Na koniec doprawiamy wątróbkę tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. 6. Przekładamy zawartość patelni do naczynia blendera i miksujemy na gładką masę. 7. Przekładamy gotowy pasztet do kokilek i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 8. Przed podaniem
W kuchni Katieoczkach, a ja starłam na grubych oczkach,ale mimo to zjedzona była i tak.Taką zupkę można podać z kleksem śmietany. 600 g kiszonej kapusty 1 łyżka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka kminku listek, ziele sól i pieprz do smaku bulion mięsny 2 -3 ziemniaki Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z bulionem,dodać przyprawy. Gotować około
Moje domowe kucharzenieTaka papryka może być daniem obiadowym, ale również smaczną kolacją. Smakuje naprawdę wyśmienicie, ale najlepiej sprawdźcie sami :) Polecam! Składniki: 4 duże papryki lub 6 małych 500g mielonego mięsa 150g ryżu 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 duża marchew lub 2 małe 150g żółtego sera 400 ml śmietany 18% płaska łyżeczka majeranku płaska łyżeczka bazylii płaska łyżeczka oregano sól pieprz
kuchnia doskibakłażan 1 szt, czosnek 2 ząbki, pomidory z puszki 1 opakowanie, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, sos sojowy 2 łyżki, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra do smaku, sól i pieprz do smaku, koperek posiekany świeży lub mrożony 3 łyżki, natka pietruszki posiekana świeża lub mrożona 3 łyżki, olej do smażenia
kulinarne odsłony patiprzez Panią Ewę. 10 jajek, 125 ml mleka, 20 g cebuli, 30 g suchej bułki, 20 g masła, 40 g musztardy francuskiej, 3 łyżki kaparów, sól, pieprz czarny świeżo mielony, Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać, poddusić na maśle. Jajka ugotować . Zalać zimną wodą, odstawić do ostudzenia. Obrać ze skorupki. Każde jajko przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka. Odciśnięta
królestwo garówWariacji na temat pierogów ruskich jest tyle ilu gotujących. U mnie wprosił się jarmuż i mięso z piersi kurczaka (można je zastąpić czym tylko chcecie - boczusiem, mielonym, rybą i co tam w kotle komu zagra). Te moje naprawdę zasmakowały nawet czterolatce - następnym razem zrobię podwójną porcję bo i już studentka się dopytuje ;). Składniki: Farsz: 300 - 350 g liści
Nie tylko w kuchnismakuje śródziemnomorskimi pomidorami. Składniki: 200 g ugotowanej białej fasoli Jaś 100 g pieczonych batatów 100 g upieczonej marchewki 3 cebule obrane i posiekane w piórka pół szklanki mielonych migdałów lub zmielonych płatków owsianych 3 jajka po łyżeczce słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki, kuminu, pieprzu po pół łyżeczki utartej skórki z limonki, suszonego tymianku i rozmarynu pół słoika
Ugotowane pozamiataneMongolii. W tym przepisie wracam więc do korzeni i zamiast kawy będzie przepyszna herbata. Składniki: 2 łyżeczki masła klarowanego łyżeczka oleju kokosowego szklanka gorącej zielonej herbaty szczypta mielonego cynamonu i szczypta kardamonu Jak przygotować herbatę z pianką? Wszystkie składniki blendujemy aż wytworzy się pianka. Przelewamy do ładnej szklanki i gotowe. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco
Ugotowane pozamiatanekokosową kruszonką, mleczną czekoladą, chrupiącymi prażynkami … i wszystkim tym, na co Wam tylko przyjdzie ochota! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20-24 cm ) MASA SEROWA: * ser biały 3-krotnie mielony – 600 g * masło min. 82% – 80 g * cukier drobny – 150 g * jajko – 2 szt * budyń śmietankowy – 1 op / 60 g * herbatniki – ok. 25 szt MUS: * truskawki
Ostra na Słodkołyżki * papryka słodka Galeo- 2 łyżeczki * sól- 1 łyżeczka z lekką górką * majeranek Galeo- 1 łyżeczka * papryka ostra Galeo- 1/2 łyżeczki * czosnek granulowany Galeo- 1/2 łyżeczki * pieprz czarny mielony Galeo- 1/2 łyżeczki Przygotować mięso: 400 g zmielić, a pozostałe 200 g pokroić w kostkę. Do mięsa wlać wodę, wsypać żelatynę oraz dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wyrobić (najlepiej
Kraina Miodem Płynącapozjadane. Składniki na 2-3 porcje: pęczek szparagów zielonych, ok. 300 g surowego filetu z łososia norweskiego, 2 łyżki musztardy Djon, ok. kopiastą łyżkę ziaren kapary, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, pieprz cytrynowy do smaku, olej rzepakowy Rapso, sól do smaku, 100 g ryżu białego, ząbek czosnku, ok. 150 g mrożonych liści szpinaku, ok. 50 g mrożonego
Moniki Smakołykiłopatki wieprzowej ( grubo zmielonej lub pokrojonej w drobną kostkę) 150 g boczku (parzony, niewędzony) 1 łyżeczka świeżej posiekanej szałwi (albo inne lubiane zioło, np rozmaryn) 2 fileciki anchois szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól, pieprz CIASTO 3 i ¼ szklanki mąki ¼ łyżeczki soli 200 g smalcu 3 łyżki mleka z łyżki wody Instructions
Cooking for Emilysiemienia lnianego w ziarnach 50 g otrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml miodu 200 ml niesłodzonego soku jabłkowego Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 160 C. W dużym
Menu ZdrowiaKolejny wyrób z szynkowaru tym razem drobiowy. Kurczak, indyk i żurawina to delikatne, aromatyczne połączenie. Doskonale nadaje się także na świąteczny stół. Składniki 1 pierś z kurczaka 250 g mielonej piersi z indyka 1 łyżka suszonej żurawiny żelatyna firmy Tradismak peklosmaczek firmy Tradismak sól przyprawa John firmy Tradismak 1. Mięso z indyka doprawiamy solą i przyprawą. Dodajemy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPolenta jest to tradycyjne danie kuchni włoskiej przygotowane z mąki kukurydzianej z dodatkiem wody. U swoich znajomych jadłam ja pierwszy raz, podaną z mięsem mielonym w postaci bardziej płynnej. Polenta po ostygnięciu zastyga i kroi się ją nożem aby następnie podsmażyć. Ja dzisiaj przygotowałam polentę z dodatkiem ciecierzycy. Jest to trochę czasochłonne danie, ale warte wypróbowania. Składniki 2 łyżki
Delusional Trine