ciasto: 200g mąki pszennej 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) pół łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli 125ml letniej wody łyżka oliwy Na farsz: 250g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 cebula ząbek czosnku mała papryka czerwona puszka pomidorów krojonych, odsączonych z zalewy przyprawy: sól, pieprz, oregano posiekana natka pietruszki Wykonanie: Ciasto: drożdże mieszamy z mąką
Smak mojej kuchnidwudaniowy obiad. Przy tym pięknie prezentują się na talerzu. Polecam! Patisony faszerowane mięsem i soczewicą Składniki na 4 sztuki: 4 średniej wielkości patisony 300g mięsa mielonego (dowolnego) pół szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu i wystudzonej 1 cebula, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno posiekany 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka po łyżce
Smak mojej kuchniobficie natka pietruszki. Składniki: 3 szklanki ugotowanej białej quinoy 4 garście grzybów pioppino 8 kasztanów jadalnych 4 - 5 łyżek siekanej natki pietruszki 3 -4 łyżki klarowanego masła świeżo mielony czarny pieprz sól Wykonanie: Kasztany nacinamy i obgotowujemy w posolonej wodzie od 20 do 40 minut (w międzyczasie trzeba sprawdzić miękkość, ponieważ czas gotowania zależy od "kondycji" kasztanów, niestety
Quinoa Raz!odsłona kuchni gruzińskiej: dziś bakłażany z orzechami. SKŁADNIKI: 3 bakłażany oliwa do smażenia pasta: 3/4 zmielonych orzechów włoskich 3-4 ząbki czosnku 1 mały strączek papryki chili 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki szafrany imerytyńskiego 2-3 łyżki octu winnego sól do smaku garść posiekanych ziół:kolendra, pietruszka WYKONANIE: najpierw trzeba bakłażany odgoryczyć, kroimy
Kuchnia Beatysamodzielnym daniem np na podwieczorek lub kolację. 7 sztuk ziemniaków 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 łyżki śmietany 18 % sól pieprz czarny mielony świeży szczypiorek olej rzepakowy 100 g sera żółtego Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować skórkę. Przekroić wzdłuż na pół, skropić delikatnie olejem, oprószyć solą i zawinąć po parę połówek
https:KKuchniaMniamsię świeży i słodziutki :) A zupę z niego robi się w tempie ekspresowym. Składniki (na 4 - 5 porcji): ok. 600 g mrożonego groszku łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ostrej papryki w proszku pół łyżeczki białego pieprzu sól rzeżucha Groszek przesypać do garnka i wlać ok. pół litra wody. Dosypać czosnek niedźwiedzi, kminek, ostrą paprykę
Weekendy w domu i ogrodziebogactwo kwasów omega-3, ale skarbnica jodu, wapnia i witaminy B 12. Prosto, szybko, zdrowo i bardzo smacznie! Składniki: 4 jajka 1 puszka sardynek sok z cytryny sól, papryka mielona majonez/jogurt rzeżucha Wykonanie: jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić wzdłuż i ostrożnie wybrać żółtka z sardynek wybrać grubsze ości i przetrzeć przez sito razem z żółtkami lub zblendować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się cukru. Następnie całość zalewamy około 150 ml wody i dusimy do miękkości. Mieszamy co jakiś czas, by marchewki nie przypalić. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec posypujemy szczyptą mielonego cynamonu
Smaki Na Talerzuwyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok. 35- 40 minut. Masa budyniowa: - 5 żółtek - 25 dag masła - 1/2 litra mleka - 3/4 szklanki cukru - mielona wanilia lub esencja waniliowa ewentualnie cukier wanilowy - 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru i wanilią na kogel mogel, następnie wlewamy 1 szklankę mleka
Apetyczna babeczkaSkładniki: 1 kg świeżego schabu 1 opakowanie wędzonych śliwek bez pestki 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 rękaw do pieczenia (może być naczynie żaroodporne ) Wykonanie: S chab umyjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym, nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Zwijamy w folię spożywczą odstawiamy
kgwjanczewowody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego kminku Sos z ciecierzycy: 100 g ugotowanej ciecierzycy 1 awokado 3 łyżki oliwy z oliwek 200 – 300 ml wody do smaku sól, pieprz, curry Sposób przygotowania znajdziecie
Via GustoGdyby ktoś kiedyś powiedział mi, że będę miała w domu sprzęt, który będzie siekał, mielił, mieszał, blendował, miksował, rozdrabniał, robił mąkę, kremy, przeciery, majonezy, pasty, gotował zupy, a nawet sam po sobie zmywał – to bym go wyśmiała, powiedziała, żeby nie pierniczył głupot albo przestał pić ;) A dziś cholera mam taki sprzęt – jest nim BLENDER WYSOKOOBROTOWY. Blender zwykły(...)kremy, masła, mleka , drinki i inne napoje. System obiegu chłodzenia zabezpiecza Blender wysokoobrotowy Happycall przeciwko przegrzaniu się silnika podczas pracy urządzenia na maksymalnych parametrach. Z ryżu robi mąkę: Groch mieli na pył: Z owoców robi gładką pulpę: Z orzechów robi masło: i bez problemu miksuje nawet mocno zamrożone owoce! To nie jest tak, że chwalę bez powodu
Ostra na Słodkosmaku. Dodatek migdałów, płatków owsianych i mąki kokosowej dodaje zdrowych tłuszczów i protein. Bananowe batony energetyczne Składniki: 160 g daktyli 2 średnie banany (ok. 180 g) 30 g mielonych migdałów 60 g mąki owsianej* 60 g mąki kokosowej szczypta soli himalajskiej * Mąkę owsianą można zrobić w blenderze lub młynku do kawy z płatków owsianych. Przygotowanie: Zalej daktyle
wegujemychleba ze skiełkowanych ziaren. Posiadam dobrej jakości ziarna orkiszu ze sprawdzonego źródła. Zawsze je kiełkuje dla maksymalnego wykorzystania zdrowotnych wartości w nich zawartych oraz lepszego trawienia. Skiełkowane, mokre ziarna mielę na chleb lub suszę, a następnie mielę na mąkę. Jeśli pragniemy mieć prawdziwie razową mąkę orkiszową, to najlepiej zmielić całe ziarna w domu. Do wykonania tego chleba potrzebny jest
Jeść, by żyć w zdrowiubudyń do ciast i kremów WINIARY ( czekoladowy ) – 2 szt * mleko – 0,5 l * cukier – 4 łyżki MASA SEROWA: * masło – 60 g * ser biały 3 x mielony – 300 g * cukier – 1/3 szkl * jajko – 2 szt * budyń do ciast i kremów WINIARY waniliowy – 1 op POLEWA KARMELOWA: * cukier – 3 łyżki * masło
Ostra na Słodko