mielone - 47549 przepisów (strona:1632/3170)

Ciasto migdałowe z bitą śmietaną 153

śmietaną i jagodową konfiturą. Czyż to nie idealna propozycja na Dzień Matki? Nieskomplikowane w wykonaniu, gwarantuje sukces cukierniczy i uśmiech na twarzy ukochanej Mamy. Składniki na ciasto: 150 g mielonych migdałów BlackMitt 50 g wiórków kokosowych Kresto łyżeczka pasty waniliowej 3 łyżki kakao 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 150 g cukru Dodatkowo: 400 ml śmietany

Karczma Honorietty
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem, bakłażanem, serem feta i oliwkami 220

średniej wielkości pomidor – 180 g sera typu feta – 1/2 papryczki chilli – 1 jajko rozmiar L – 2 łyżki śmietany 18% – sól himalajska, świeżo mielony pieprz – 1 łyżeczka mieszanki ziół (bazylii, oregano, rozmarynu, tymianku, pietruszki, lubczyku, szałwii) – 15 – 20 sztuk czarnych oliwek – 50 g dowolnego sera żółtego (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Bakłażana kroimy

Podwójnaporcja
Quiche Lorraine - francuska miłość podniebienia 197

zimnej wody Nadzienie: 140g wędzonego boczku 75g sera Gruyere (lub innego wyrazistego, ja użyłam długo dojrzewającej Goudy) 2 jajka 1 żółtko 280ml śmietany (18%) szczypta soli 3 szczypty czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3mm i wyłóż nim tortownicę (spód i boki) - nadmiar odetnij

Kuchnia w Słońcu Skąpana
EMPANADAS CZYLI PIECZONE PIEROŻKI Z NADZIENIEM Z KURCZAKA 192

mała marchewka 2-3 łyżki startego żółtego sera przyprawa gyros ostra papryka pieprz 2 ząbki czosnku olej Pierś kroimy drobniutko. Posypujemy przyprawami. U mnie była to przyprawa gyros, mielony pieprz, ostra papryka. Cebulę siekamy. Podsmażamy na złoty kolor na oleju, po czym dodajemy pokrojoną pierś, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na małych oczkach marchewkę. Smażymy całość do momentu

Walijskie Pichcenie
Kurczak po włosku 233

puszka pomidorów 1 cebula ½ cukinii Kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty ajwar -niekoniecznie 100 ml białego wytrawnego wina Zioła włoskie do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Szynkę parmeńską i boczek pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, przykryć, smażyć aż tłuszcz się wytopi, wyjąć podsmażoną szynkę i boczek łyżką cedzakową

Wanilia i Kardamon
zielona warzywna zupa z makaronem na skrzydełkach... 216

kurczaka 5 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, brokuły 1 opakowanie/mrożony bukiet, kapusta 1 główka/młoda, cukinia 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, śmietana gęsta - ile potrzeba, makaron świderki 150 gram umyte skrzydełka zalać małą ilością wody,zagotować i wodę wylać, teraz wlać wodę, dodać ziele

W Mojej Kuchni Lubię
Sok pomidorowy z natką piteruszki. 160

wzmacnia układ odpornościowy, wzmacnia kości i zęby. Redukuje także ilość złego cholesterolu. Warto go więc spożywać. Składniki : 300 ml naturalnego soku pomidorowego 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki szczypta mielonej papryczki chili ( opcjonalnie ) szczypta soli morskiej ( opcjonalnie ) Sposób wykonania :   Sok pomidorowy wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Od razu wypij

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z ogórka zielonego z koperkiem 130

posiekanym koperkiem i solą. Odstawić na kilka minut i gotowe. Sałatka z ogórków pasuje do dań z grilla, ale i klsycznych dań obiadowych jk np. młode ziemniaczki z kotletem mielonym. Sałatka z ogórka zielonego z koperkiem / 1 porcje Składniki: 1 ogórek zielony 1/4 koperku sól do smaku Przygotowanie: Ogórka zielonego myjemy i osuszamy. Kroimy wzdłuż na pół, a następnie

Moja smaczna kuchnia
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową 209

czyli Taj Mahal. Marynata 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/3 szklanki wody 3 łyżki oleju 2-3  łyżki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka przyprawy tandoori masala 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki Przygotowanie marynaty: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przygotowanie Mięso kroję na kawałki o wymiarach mniej więcej 2x2 cm. Wkładam do miski, zalewam marynatą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Curry z kalafiora 140

puszka ciecierzycy w zalewie 4 łyżki oleju kokosowego (stała część) 1 łyżka czerwonej pasty curry (można pominąć) 1 łyżeczka curry opcjonalnie 1 cm korzenia kurkumy, starty na tarce kolendra mielona i garam masala do smaku łyżka oleju kokosowego Na patelni lub w woku, na oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek. Kalafiora kroimy na mniejsze części, przekładamy na patelnię/woka

Kucharzyca
Tort orzechowo krówkowy 2240

goście będą zachwyceni. Smak powala 😋 Inspirowałam się tym przepisem. BISZKOPT (tortownica o średnicy 24 cm): 8 jajek szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag mąki tortowej 15 dag mielonych orzechów włoskich 15 dag cukru PONCZ: 3/4 szklanki przegotowanej wody 50 ml wódki o smaku orzecha laskowego sok z cytryny do smaku KREM: 50 dag serka mascarpone

Kuchenne zapiski Edyty
Twarożek z botwinką i rzodkiewką 130

odsączania. Przygotowuje się go poprzedniego dnia, więc na śniadanie wystarczy wyjąć z lodówki i pokroić pieczywo, jeśli będziemy jeść ten twarożek z chlebem.   Składniki:   pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik) 100 g fety pół opakowania serka mascarpone ok. 125 g pół pęczka botwinki drobno pokrojonej garść umytego i posiekanego szpinaku pęczek drobno posiekanego koperku

Ugotowane pozamiatane
PARÓWKI W CIEŚCIE PAPRYKOWYM 158

szklanki mleka 1 szklanka mąki 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki chili sól 1 szklanka oleju Wykonanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę oraz przyprawy: paprykę słodką mieloną, paprykę chili i sól. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Każdą parówkę przecinamy na 3 części. Każdą część nabijamy na patyk do szaszłyków

Kuchnia MagdaLeny
Risotto z czerwonym ryżem, indykiem i warzywami 259

wegetariańską. SKŁADNIKI 2 duże cebule 400-450 g piersi z indyka oliwa 200 g czerwonego ryżu 2 czerwone papryki 2 brokuły 250 g pieczarek 1 szklanka wody sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka WYKONANIE Cebule obrać i pokroić w małą kostkę lub piórka. Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Cebule i mięso przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny

Passions hobbies life
Zupa z zielonego groszku z miętą 124

Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku pół dużego selera 2-3 ząbki czosnku łyżka włoskich ziół 2 gałązki świeżej mięty lub łyżka suszonej  sól, świeżo mielony pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 3 gałązki posiekanej natki pietruszki  1 łyżka masła Groszek, i seler obrany, pokrojony na mniejsze kawałki seler oraz obrany i posiekany czosnek (lepszy jednak byłby

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania