mielone - 47549 przepisów (strona:1641/3170)

Roladki drobiowe z mozzarellą w sosie śliwkowym 351

kulce” w zalewie) 450g śliwek mrożonych Hortex 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu po 1 łyżeczce świeżych posiekanych ziół: tymianek, rozmaryn, oregano (można zamienić na suszone) 1/3 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju lub oliwy 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Filety

Pociąg Do Kuchni
Chrupiąca pieczona ciecierzyca 189

nieźle chrupie! Składniki: 1 puszka ciecierzycy lub słoik ciecierzycy w zalewie (ok. 400 g) 3 łyżki oliwy lub oleju ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki (lub mielonego chili) Przygotowanie: Ciecierzycę odsączamy z zalewy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.  W misce mieszamy olej lub oliwę z przyprawami.  Osuszoną ciecierzycę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy

bistro mama
Kotlety z dorsza. 392

dorsza! ;) Bardzo delikatne i soczyste dzięki dodatkowi jabłka oraz majonezu. Ze smakiem lekko podkręconym ostrą musztardą. Z koperkiem jako klasycznym dopełnieniem zestawu aromatów. Smaczna i zdrowa alternatywa dla klasycznych mielonych. Oczywiście, rybę można usmażyć tak po prostu, ale w ten sposób jest znacznie ciekawiej! Prawda? ;) Składniki: 500 g filetów z dorsza bez skóry (świeżych lub mrożonych) 3 kromki chleba

zadanie-gotowanie
Curry warzywne z kurczakiem na parze i cytrynowym ryżem 304

szklanki mleka kokosowego  1 cebula  1 ząbek czosnku  2 łyżki oleju z sezamu  3 łyżki zielonej pasty curry  sok z cytryny, szczypta soli, szczypta mielonej kolendry  1/2 papryczki chili - opcjonalnie, jeśli ktoś lubi pikantniejsze potrawy  300 gram piersi kurczaka  marynata do kurczaka: szczypta soli, szczypta curry, kurkumy, chili i kminu rzymskiego

Mango Papaja
Fasolowa na żołądkach indyczych 201

wody niepełna szklanka ,suszonej, drobnej, fasolki białej 1 duża marchewka kawałek pora kawałek korzenia pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 50 ml słodkiej śmietanki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 1 łyżka pasty z pieczonej papryki ( lub po prostu pieczona papryka ) sól do smaku 2 kostki bulionowe drobiowe natka pietruszki Warzywa obieramy i kroimy

Ogrodnik w podróży
Gulasz wieprzowy z soczewicą i frytkami 233

kości 1 łyżka kurkumy 2 łyżki olej 1 cebula 1 czosnek solo 3 suszone limonki 1 czubata łyżka pomidorowego przecieru 100 g żółtej soczewicy 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1 łyżeczka garam masala ¼ łyżeczki sól do smaku 4 ziemniaki olej do smażenia 1 l bulionu z kurczaka Pozbaw mięso błon i pokrój na kawałki. Rozgrzej olej i zrumień

codojedzenia
NUGATOWE PRALINKI (WITARIAŃSKIE, WEGAŃSKIE, BEZ CUKRU) 235

łyżki masła z orzechów laskowych (W wersji RAW - nieprażone orzechy. Lepiej sprawdzą się jednak prażone), 1 - 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych, 1 łyżeczka mielonej wanilii.  Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Wkładamy do zamrażalnika na 30-40 minut. Wyciągamy masę i formujemy ciepłymi dłońmi kuleczki. Obtaczamy w kakao. Przechowujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ekspresowe tacos z kurczakiem 212

piersi z kurczaka 1 awokado 1 puszka czerwonej fasoli 1 limonka 1 papryczka chili kilka listków pietruszki lub kolendry kilka łyżek jogurtu Na marynatę: ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki soli szczypta płatków chili 1 łyżeczka oleju * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Kurczaka obsmaż

Food Square
Pieczarki z kaszą gryczaną 214

selera naciowego 500 g małych pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory lub puszka krojonych 150 g sera feta 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 4 łyżki oliwy do smażenia sól do smaku   Przygotowanie: Kaszę zalać szklanką zimnej wody, dodać 1/2 łyżeczki soli

Kuchcik gotuje
Zupa krem cebulowa 467

dużych cebuli (ok. 900g) – 2 łodygi selera naciowego – 1 mały por – 2 łyżki masła – 250 ml wody – 1/4 łyżeczki imbiru – 1/4 łyżeczki mielonego kminku – sól – pieprz

Kuchenne Wariacje
Roladki ze szpinakiem, serem camembert, boczkiem w sosie pomidorowym 206

mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 3 ząbki czosnku 120 g sera camembert z ziołami 10 plastrów wędzonego boczku 1 puszka krojonych pomidorów 1 duża cebula Suszona bazylia Sól Pieprz świeżo mielony Czerwony pieprz w ziarnach Suszona natka pietruszki Śwież natka pietruszki do dekoracji Jak zrobić? W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty

VioletoweKucharzenie
SCHAB -DOMOWA WĘDLINA 436

dużego. Dziś proponuję pieczony schab.Polecam i smacznego.   SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki wegety 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka majeranku Folia aluminiowa Dodatkowo np. chrzan czy żurawina PRZYGOTOWANIE: Schab myję. Za pomocą papierowego ręcznika suszę mięso. Następnie mięso dokładnie nacieram przyprawami. Polewam sosem sojowym. Mięso zakręcam

Gotowanie Patki
Koktajl jogurtowy truskawka banan siemię lniane 190

Dzień 14 Bardzo przyjemny w smaku truskawkowo-bananowy koktajl  na bazie jogurtu naturalnego.  400 ml jogurtu naturalnego 200 g mrożonych truskawek 1 banan  1 łyżka mielonego siemienia lnianego Banana obrać,zmiksować z truskawkami i jogurtem. Dodać siemię,wymieszać i przelać do szklanek

Kolorowa kuchnia Elki
Pasta z wędzonej makreli 231

Kolejne smaczne domowe smarowidło do pieczywa.   1 wędzona makrela 2 ugotowane na twardo jajka  1 średnia czerwona cebula 1 ogórek kiszony 2 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Makrelę starannie obrać z ości i rozdrobnić. Jajka rozgnieść widelcem,cebulę i ogórka drobniutko pokroić. Wymieszać razem rybę,jajka,cebulę,ogórek, majonez i przyprawić do smaku solą i pieprzem

Kolorowa kuchnia Elki