makaronu trzy kolory, 1 filet z kurczaka, 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 3 łyżki zielonych oliwek, 2 łyżki kapary, pieprz cytrynowy do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, ser camembert, świeży koperek. sól do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, suszmy papierowym ręcznikiem i kroimy po długości na cienkie paski. Posypujemy solą
Moniki SmakołykiMożemy również użyć świeżych pomidorów, podgotowanych i przetartych przez sitko. To proste danie jednogarnkowe można zjeść na obiad lub kolację. Polecam! Kociołek po meksykańsku Składniki: Na pulpety; 300g mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub mieszanego 1 jajko 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, oregano Na gulasz warzywny: 2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku
Smak mojej kuchnidopisaliśmy też krótką instrukcję ;) Porcje: 10 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 5 ząbków czosnku 1 pęczek kolendry 1 awokado 1 łyżka octu z białego wina 100 ml oliwy ½ łyżeczki mielonego kminku lub madras curry 1/2 papryczki chili (opcjonalnie) Sól i pieprz do smaku 10 jajek Przygotowanie: Sos mojo verd do jajek: Wszystkie składniki sosu zmiksuj
SzczyptaSmaQłyżek miodu z mniszka lekarskiego - 3 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżki cynamonu W dużym naczyniu dokładnie łączę ze sobą wszystkie składniki. Płatki owsiane, siemię lniane i słonecznik mielę na drobno w młynku (można tego nie robić - ja mielę ze względu na dzieci, które nie przepadają za rozgryzaniem tych składników). Formuję płaskie ciasteczka o średnicy ok. 3 cm. Piekę
Wielopokoleniowowszystkim zasmakuje. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem (4 porcje) Składniki: 3 jajka, rozbełtane rózgą 4 łyżki mleka 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki drobno zmielonego cukru lub cukru pudru 4 grube kromki chleba masło do smażenia cukier puder do posypania Składniki na jabłka: 400 g jabłek, obranych, bez gniazd
karmelowyłyżki oliwy z oliwek lub oleju z pomidorów – zimna woda – 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego – 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej – szczypta świeżo mielonego pieprzu Dopraw do smaku: – 10 suszonych pomidorów ze słoika – 2 łyżki oleju z pomidorów – pęczek szczypiorku – papryka czerwona oraz przyprawy: papryka ostra i słodka Przygotowanie
Podwójnaporcjaprzygotowanie sosu zajmuje tylko chwilkę :) 3 porcje: 2 łyżki oleju rzepakowego pół czerwonej cebuli czerwona papryka mały por (biała część) ząbek czosnku 200 g ugotowanej ciecierzycy spora szczypta wędzonej mielonej papryki spora szczypta cayenne szczypta cynamonu szczypta soli i kolorowego pieprzu pół łyżeczki lubczyku 2 liście laurowe kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g) 3 jajka szczypiorek Piekarnik nagrzewamy
Mienta blogmarchewka 10 cm pora 1 rozetka pak choi 150 g groszku cukrowego 200 g pieczarek ½ łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka mąki ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego 2 łyżki masła 500 ml wrzątku lub bulionu mięsnego Podziel mięso na małe kawałki, oprósz mąką i pieprzem. Rozgrzej masło i wrzuć mięso. Smaż aż mięso lekko się zrumieni
codojedzenia750g schabu lub chudej karkówki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego czerwona papryka 3 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 6 ziemniaków 3 duże marchewki 2 łyżki oliwy tymianek sól pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki Mięso pokroić na 6-7 plastrów o grubości ok 1,5cm, posypać pieprzem ziołowym, solą, czerwoną papryką, listkami rozmarynu
Obiad gotowypolędwiczki wieprzowej, średni por, 80-100 ml śmietanki 30% 1/2 łyżki masła, 1/2 łyżki oleju z papryką ostrą, pomidorami i bazylią (lub zwykłego), 1/2 łyżeczki tymianku, sól, świeżo mielony pieprz, 1/2 łyżeczki musztardy (u mnie z chili ciętym), 1/4 szklanki wody, garść posiekanego szczypiorku. Przygotowanie: Jasną część pora przekrawam wzdłuż na połowę, następnie kroję w cienkie plasterki. Rozgrzewam
JejKuchniaosoby - 316 kcal) 2 jajka 4-5 sztuk zielonych szparagów 40 g sera feta 100 g pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek Sól, świeżo mielony pieprz zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Najpierw przygotowujemy szparagi - odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy na kilka części - odkładamy na bok główki i podsmażamy na małej patelni na oliwie. Po kilku minutach zalewamy rozbełtanymi
Moje Kuchenne Rewelacjemożna oprzeć się kolejnej kulce. Takiej małej, malutkiej, maciupeńkiej ... Lody z pieczonymi w porto truskawkami Składniki: (na 1 l lodów) 750 g truskawek 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonej laski wanilii 100 ml porto 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Ułożyć w formie, posypać cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna oprzeć się kolejnej kulce. Takiej małej, malutkiej, maciupeńkiej ... Lody z pieczonymi w porto truskawkami Składniki: (na 1 l lodów) 750 g truskawek 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonej laski wanilii 100 ml porto 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Ułożyć w formie, posypać cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzekurczaka 6-8 plasterków szynki dojrzewającej garść suszonych pomidorów (suchych, nie z olejnu) 6-8 łyżeczek pesto, ja użyłam Pesto Genovese Agnesi gałązka pomidorów koktajlowych sól pieprz czarny grubo mielony Przygotowanie: Piersi kurczaka oczyścić z błonek i nakroić wzdłuż, tak aby powstała kieszonka. Wnętrze każdej piersi posmarować pesto , ułożyć na nim suszone pomidory i zamknąć dociskając. Oprószyć
Kulinarne Inspiracjełyżek oliwy z oliwek Farsz: 1 cebula 1 papryka ok. 200 g kiełbasy 1/2 puszki kukurydzy ok. 100 g sera żółtego 1 jajko sól, pieprz papryka słodka mielona zioła prowansalskie natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce
Kuchnia MagdaLeny