około 350 gram) 3 szklanki wody 2 szklanki mleka roślinnego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 6 łyżek syropu z agawy (lub innego słodzidła do smaku) zamiennik jajka: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody truskawki (na wierzch) Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, wrzucamy do garnka razem z wodą i mlekiem roślinnym, zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu
Lamarida.plmniejsze kawałki. Dodajemy do niej obrane i pokrojone w niewielkie kawałki pomarańcze. Całość polewamy sokiem z cytryny i dosładzamy syropem klonowym. Delikatnie mieszamy i gotowe Podajemy solo lub posypane mielonym mięsem z kalafiora . Można też użyć jej jako sałatki do obiadu – pełna dowolność Smacznego! Artykuł Pomarańczowa sałata zielona pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plpewno nie jest niskotłuszczowym daniem, bo smażymy je na głębokim oleju! Ale co tam, od czasu do czasu można zaszaleć Polecam wypróbować! Składniki: Mokre składniki: Zamiennik jajka: 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 10 łyżek wody 2 łyżki ulubionej musztardy (np. dijon) 1-3 łyżek ostrego sosu (np. Luisiana Hot Sauce) – zalecam ostrożność i wypróbowanie smaku po dodaniu każdej
Lamarida.plśniadanie na ciepło dla wegan i nie tylko. Smacznego :-) Składniki: ser tofu zwykłe 200 g, posiekany szczypiorek 3 łyżki, rzodkiewka 2 szt, pieczarki 10 szt, olej do smażenia, kurkuma mielona 3/4 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, sos sojowy 1 łyżeczka, Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy na cztery części. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i smażymy z każdej
kulinarne odsłony patikilka gałązek kocanki curry Buraczki porządnie wyszorować i wypłukać. Nie obierać ze skórki. Buraczki włożyć do naczynia do zapiekania. Polać oliwą i obtoczyć w niej, a następnie posypać świeżo mielonym pieprzem. Na buraczkach ułożyć gałązki curry. Piec w temperaturze 190 stopni C. przez 20-30 minut (zależnie od tych, jakiej miękkości warzywa chcemy uzyskać). Upieczone buraczki przepołowić. Posypać grubą
Weekendy w domu i ogrodziejajka (L) 280 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu szczypta startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki czerwonej Wykonanie : Przygotowanie spodu i pieczenie wstępne : 1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone na kawałki . Masło rozcieramy z mąką przy pomocy
vaniliowoczekoladowagrana padano – 100 g jogurt naturalny – 4 łyżki majonez – 2 łyżki czosnek – 1 ząbek sok z cytryny – 1 łyżka musztarda ostra – 1 łyżeczka woda – 2 łyżki pieprz świeżo mielony PRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i przesmażyć kilka minut na oleju. Kromki chleba również pokroić w kostkę i przygrzać na patelni ( można użyć
kuchniabellissima.wordpress.comciepłego mleka lub kakao. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 2-3 tygodnie. Do ciastek wykorzystałam cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i cynamon mielony firmy Skworcu . Do wycinania kształtów ciastek użyłam foremek do ciastek i pierników oraz foremek dwustronnych do ciastek i pierników . Zarówno jedne jak i drugie
Zrób to smacznieokoło 100 g kurek 1/2 czerwonej papryki 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta pieprzu bałkańskiego (bez chemii) szczypta granulowanego czosnku sól do smaku ( u mnie himalajska ) pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki (z górką) gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 0% tłuszczu) 3 garście mrożonego miksu fasolki z marchewką 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 papryka 1 cukinia sól, papryka słodka mielona, pieprz Polędwiczkę kroimy na około 1 cm plastry, doprawiamy papryką oraz pieprzem. Paprykę kroimy w słupki, cukinię w cienkie plasterki. Warzywa smażymy na odrobinie oleju - wrzucamy już na rozgrzaną patelnię, doprawiamy papryką, solą. Na osobnej patelni smażymy mięso do zrumienienia -solimy dopiero po odwróceniu polędwiczek
Moje-pitraszeniepuszki czerwonej fasoli 🍝150 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 🍝Sól i pieprz do smaku 🍝1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 🍝1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 🍝1 łyżeczka czosnku mielonego 🍝1 łyżka majeranku 🍝100 ml wody PRZYGOTOWANIE: Makaron chow mein zalewam wrzątkiem. I trzymam pod przykryciem kilka sekund ok 30. Odcedzam. Do garnka o grubym dnie wlewam
Gotowanie Patkizimnego masła · 2 łyżki cukru pudru lub drobnego NADZIENIE SEROWE: · 125 g twarogu niemielonego · 2 łyżki cukru pudru · 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej · 1 małe jajko (opcjonalnie) LUKIER (opcjonalnie
Calzonella.comzimnego masła · 2 łyżki cukru pudru lub drobnego NADZIENIE SEROWE: · 125 g twarogu niemielonego · 2 łyżki cukru pudru · 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej · 1 małe jajko (opcjonalnie) LUKIER (opcjonalnie
Calzonella.comskóry) ok. 80-100 g papai 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/2 małej papryczki chilli przyprawy: korzeń kurkumy (może być suszony), korzeń imbiru, kolendra mielona, sól Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Dodajemy podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora i bób, chwilę smażymy. Zmniejszamy ogień i dodajemy mleko kokosowe, przyprawy, chilli i ciecierzycę. Dusimy
Kucharzycatortownicy wcisnąć przygotowany spód, wyrównać, docisnąć. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej. Masa serowa wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 900 g tłustego, gładkiego, mielonego sera białego 4 jajka 150 g drobnego cukru do wypieków 15 g cukru z wanilią 230 g umytych i obranych truskawek + 5-6 pokrojonych w kawałki 40 g mąki ziemniaczanej
Słodkie inspiracje