mielone - 47549 przepisów (strona:1619/3170)

Szybkie ziemniaki z marchewką - dodatek obiadowy 151

Przygotowanie zajmuje maks 20 minut. No i ma się trochę inny smak... Składniki: 2 spore marchewki 3-4 średnie ziemniaki 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek  sól papryka słodka mielona Marchewkę obrać i pokroić na plasterki o grubości 3-4 mm. Wrzucić na patelnię na rozgrzany olej i lekko podsmażyć. W tym czasie obrać ziemniaki, opłukać i osuszyć. Pokroić

Ze smakiem bez glutenu
Kapusta zasmażana - dodatek obiadowy 157

fajny.  No i trochę inny dodatek do mięsa... Składniki: kapusta biała - ok. 1/4 główki łyżka smalcu - moim zdaniem do kapusty smalec pasuje lepiej niż olej 2 szczypty kminku mielonego sól, pieprz Kapustę poszatkować na grube kawałki - ok 1-2 cm wielkości. Wrzucić na patelnię na rozgrzany tłuszcz i smażyć aż się zeszkli. Należy smażyć pod przykryciem, wtedy ładnie

Ze smakiem bez glutenu
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 166

kapusty włoskiej nie kiszonej 3-4 ziemniaki średniej wielkości 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego mała cebulka 2-3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki - u mnie mąka bezglutenowa sól, pieprz, mielony kminek Do rosołu wrzucić poszatkowaną kapustę i ziemniaki - obrane i pokrojone w kostkę.  Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków i kapusty. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę kminku

Ze smakiem bez glutenu
Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem i dynią 202

swojej mieszanki mąki i zawsze wychodzi idealnie 1 opakowanie drożdży suszonych - 7 g 3 garście ziaren słonecznika 3 garście ziaren dyni 2 garście ziaren sezamu 2 lekko czubate łyżki mielonego lnu 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 600 ml lekko ciepłej wody ewentualnie trochę maku Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Dolać wodę i wyrobić mikserem

Ze smakiem bez glutenu
Kluski z kaszy jaglanej i mąki kukurydzianej - bezglutenowe 213

świetne na okres przeziębień i gryp - dzięki wspaniałym właściwościom kaszy jaglanej. Składniki: 1 szkl suchej kaszy jaglanej 150 ml mąki kukurydzianej 75 ml skrobi ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka mielonego lnu 2 jajka sól woda Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Do garnka wlać dwie szklanki i 1/3 szkl wody, dodać odrobinę soli i zagotować. Wsypać kaszę jaglaną, zmniejszyć ogień

Ze smakiem bez glutenu
Sajgonki z mięsem mielonym 190

Wychodzi bardzo fajny obiad:) Jeśli ktoś nie lubi smaku chińszczyzny może sobie darować przyprawy chińskie i użyć innych, ulubionych przypraw. Składniki - na ok. 20 sajgonek: 500 g mięsa mielonego - użyłam mieszanki wieprzowo-wołowej 1 średnia cebula dwie gałązki selera naciowego 2 średnie marchewki garść suszonych grzybów mun  dwie łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego sos sojowy przyprawa do potraw

Ze smakiem bez glutenu
Boczek pieczony na ostro 286

raczej szybki w wykonaniu.  Składniki: kawałek surowego, chudego boczku - np 1 - 1,5 kg Marynata: cebula ząbek czosnku płaska łyżeczka utartego imbiru 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki chilli liść laurowy duża łyżka płynnego miodu 2 łyżki oleju Suche składniki na marynatę wrzucić do moździerza i rozetrzeć lub wrzucić do miksera

Ze smakiem bez glutenu
Pączki bezglutenowe kładzione 250

rodzynki) 50 g świeżych drożdży 1 całe jajko 200 ml ciepłego mleka szczypta soli tłuszcz do smażenia  Opcjonalnie: Marmolada do nadziewania szprycą Cukier puder - 3 czubate łyżeczki Cynamon mielony - 1/2 łyżeczki Rodzynki zalać gorącą wodą na 20 minut. Odsączyć. Do miski przesiać mąki, dodać cukier, sól i wymieszać. Dodać rodzynki i przemieszać. Do oddzielnego naczynia skruszyć drożdże, dodać

Ze smakiem bez glutenu
Sernik wiedeński z kaszką kukurydzianą 227

sernik wiedeński.  Bez spodu ale z  dodatkiem rodzynek, skórki pomarańczowej i brzoskwiń, przykryty orzeźwiającą galaretką pomarańczową. Klasyczny, świąteczny wypiek, zwięzły, puszysty i wilgotny. Składniki: 1 kg mielonego twarogu - używam twarogu gotowego, który odsączam na gazie przed użyciem 2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła lub masła roślinnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 10 jajek 1 budyń waniliowy

Ze smakiem bez glutenu
Tarta z mięsem mielonym 226

kukurydza i aromatyczne, dobrze doprawione mięso z odrobiną sera - szybki i prosty obiad, idealny, gdy nie macie ochoty zbyt długo siedzieć w kuchni. Potrzebujemy: - opakowanie ciasta francuskiego - 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego - kilka łyżek ostrego sosu (ja użyłam Firecracker z Heinz'a) - 3/4 puszki kukurydzy konserwowej - mała czerwona cebula - 3 ząbki czosnku - pasta tikka masala - tarty

W poszukiwaniu inspiracji
Wegański kapuśniak z ciecierzycą 225

cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 300 g ugotowanej wcześniej ciecierzycy około 2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka soli morskiej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 1 szczypta mielonego kuminu rzymskiego 1 szczypta przyprawy Garam Masala 1 łyżeczka suszonego lubczyku kilka gałązek tymianku   2-3 łyżki oliwy  Wykonanie:  W garnku zrumienić posiekaną cebulę i czosnek

Wino Francja Kuchnia
Kapusta gospodyń z Nawsia – kuchnia podkarpacka 212

jesieni – kapusty, która nie jest sezonowana. Ponieważ ja do tego dania użyłam młodej, zielonej kapusty, zmniejszyłam ilość masła i śmietany o połowę. Polecam szczególnie z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi. Kapusta gospodyń z Nawsia - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 1 marchewka ½ szklanki rosołu 75 g masła 1/2 szklank1 śmietany 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki sól

Trzeci talerz
Sałatka meksykańska 179

czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 4 pomidory 3-4 świeże ogórki pół główki czerwonej papryki 3 łyżki majonezu sól , pieprz papryka mielona ostra Pomidory , paprykę i ogórki należy umyć. Obrać ogórka i wszystkie te składniki pokroić w kosteczkę. Warzywa z puszki osączamy na sitku i płuczemy pod wodą. Wszystkie przygotowane już

Różne smaki w kuchni
KOKOSANKI, CIASTECZKA KOKOSOWE 193

ksylitol) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam domowy ) - 1/2 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - 1/2 łyżeczki wanilii (dałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego ) - 2 szklanki wiórków kokosowych - 3 łyżki pudru (dałam mielony ksylitol ) - 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego (lub kilka kropli dobrego olejku) Dodatkowo: - wiórki do obtoczenia (u mnie ok.50g) W blenderze, melakserze lub młynku do kawy zblendować wiórki kokosowe z pudrem

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania