kurczaka lub indyka Mix sałat lub ½ sałaty lodowej 150 g ser mozzarella (w kulce) Marynata: 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka zioła prowansalskie szczypta świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Sos: 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy szczypta pieprzu Przygotowanie: Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z misce wszystkie
KuchniaWeDwoje.plIdealne na przekąskę do pracy czy szkoły. Polecam! Składniki (na formę o wym. 21x21 cm) : 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych przez godzinę) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka cynamonu 2 jajka 100 ml mleka roślinnego, u mnie sojowe 4 łyżki oleju kokosowego
Domowa Cookierenka Agizielonych szparagów ok. 0,5 kg, 250 g makaronu rigatoni, 3-4 łyżki oleju rzepakowego Rapso, 1 szt. trawy cytrynowej, garść zielonej pietruszki, garść kiełków np. pikantnych, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka soli, wiórka twardego sera np. grana padano. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się
Moniki Smakołykiponownie zagotowuję. Zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 60 minut. W trakcie kilka razy mieszam mięso. Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu (najlepiej użyć świeżo mielonego) do momentu, aż będą złote. Dodaję do sosu. Gotuję kolejne 15-20 minut. Na koniec zagęszczam sos mąką rozmąconą w zimnej wodzie. Wlewając mieszam sos, aby nie powstały grudki
JejKuchniaSkładniki: 1 kg piersi z indyka 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego Pierś z indyka oczyszczamy, płuczemy i przekładamy do rękawa. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce i przelewamy do indyka, następnie dokładnie nacieramy "mieszamy" nią nasze mięso. Zamykamy rękaw, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy
Moje-pitraszeniemiałam pomysłów na nowy talerz. Może to będzie dla was inspiracją na niedzielny obiad czy kolację . Składniki 4-6 osób 1 opakowanie makaronu sugeruje "TAGLIATELLE" 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku przetartego na prasie 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: 2 PUSZKI WŁOSKICH POMIDORÓW W SOSIE WŁASNYM 4 świeże pomidory (gałązkowe
Viola cooks with passionciasto i za każdym razem mam wrażenie że wychodzi coraz smaczniejsze. Masa jabłkowa jest wykonana z pieczonych i zblendowanych jabłek a doprawiona jest cynamonem. Dodatkowo mieszana jest z mielonymi na drobną mączkę migdałami i ubitymi białkami. Suflet wśród jabłeczników. Całość wykończona jest bitą śmietaną wymieszaną z kremowym budyniem waniliowym. Zdecydowanie polecam. Składniki : Na spód kruchy
vaniliowoczekoladowaoliwy z oliwek. Przekładamy do miski. Ser kroimy w kostkę. Winogrona kroimy na pół. W garnuszku mieszamy majonez, mleko oraz sos sałatkowy. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, polewamy przygotowanym sosem
Smaki Na Talerzudżem, dosypujemy suche składniki i wlewamy olej, miksujemy na jednolitą masę. Ciasto na murzynek wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa twarogowa/ masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (3 x kostka twarogu półtłustego 250 g) 3 jajka ½- ¾ szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy op. 40 g 1 łyżka mąki ziemniaczanej olejek waniliowy do dekoracji : lukier i posypka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystko zmięknie i lekko się ze złoci. Następnie wlać wino i gotować aż winno prawie wyparuje. Wlać śmietanę, wymieszać. Wrzucić owoce morza, połowę natki pietruszki. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować od 1-2 minut. Zdjąć z ognia i polać makaron, wymieszać. Obsypać pozostałą natką pietruszki. Jeśli macie ochotę można obsypać potartym parmezanem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńszynki. Śliwkę przekrój na pół, wywal pestkę. każdą połówkę przekrój na cztery części w półksiężyce (patrz zdjęcie). Połóż po jednym półksiężycu na szczycie każdej kromki. Całość delikatnie posyp świeżo mielonym pieprzem. Gotowe! Połączenie szynki serrano i śliwki okazuje się świetne, zdecydowanie polecam
manslogblogSkładniki: 1 kg słodkiej kapusty 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól i pieprz świeżo mielony ciasto naleśnikowe 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Kapustę szatkujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości odcedzamy na durszlaku
kgwjanczewoczęsto robię go ze zwykłego sera, który uprzednio rozgniatam trochę widelcem. Jeśli pominiecie ten krok, nic się nie stanie i rogaliki wyjdą równie przepyszne 😙 SKŁADNIKI: 300 g twarogu (najlepiej mielonego, ja użyłam zwykłego, półtłustego - w temperaturze pokojowej) 300 g masła (w temperaturze pokojowej) 2,5 szklanki mąki pszennej DODATKOWO: powidła śliwkowe (lub gęsty dżem albo marmolada w ulubionym smaku
Słodko-Słony Świat Ilonyktóry wydał mi się bardzo ciekawy. I w efekcie wyszedł mi prosty i szybki obiad dla całej rodzinki. Polecam również ten przepis: Klopsiki w sosie Teriyaki Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko kromka suchego pieczywa 1/2 ebuli 2 łyżki musztardy dijon 1 szklanka bulionu 120 ml słodkiej śmietany 1 łyżka sosu worcesterschire 2 łyżki mąki łyżeczka
Delusional Trine