mielone - 47549 przepisów (strona:1616/3170)

SEREK WIEJSKI Z WARZYWAMI 153

Niby prosto, ale kolorowo i smacznie. Składniki: opakowanie serka wiejskiego bez laktozy  MLEKOVITA pół papryki pól pomidora mała cebulka kilka gałązek natki pietruszki pól ogórka typu wąż świeżo mielony pieprz Wykonanie: Warzywa kroimy w drobna kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Na środek talerzyka wykładamy serek wiejski, na około wykładamy pokrojone warzywa, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem

Z Majeczką w kuchni
Humus z aquafabą bez oleju 182

ciecierzycy z puszki (1 puszka) 2 ząbki czosnku świeżo wyciśnięty sok z całej cytryny 2 łyżki pasty tahini 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/4 – 1/2 szklanki aquafaby (z używanej w tym przepisie ciecierzycy) Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miskujemy dozując ilość aquafaby w zależności od żądanej konsystencji. Podajemy z ulubionym

Lamarida.pl
Kostka kremowo-makowa z polewą malinową 165

polewą malinową.Ciasto jest bardzo delikatne i smaczne.Zachęcam do wypróbowania.  Biszkopt makowy 5 dużych jajek  1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka maku mielonego 1 szklanka cukru DIAMANT łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu łyżeczka wody Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Żółtka z cukrem,wodą

Anielskie wypieki
kotlety wołowe faszerowane serem 127

którą podali była wołowina faszerowana..Postanowiłam zrobić podobną ale niemniej na swoją nutę .ponieważ nie znałam składu..I wyszła inaczej ale także bardzo smaczna.. skład: 40 dag dobrej mielonej wołowiny/wyjdą 3 kotlety/ 1 jajko 3 ząbki czosnku sól.pieprz.odrobina imbiru.papryka ostra i przyprawa gyros kawałek sera żółtego oraz papryki czerwonej

Ugotujmy Coś
Polędwiczki wieprzowe z truskawkami w sosie balsamicznym 153

polędwiczek wieprzowych 1/2 kg pokrojonych truskawek pół szklanki octu balsamicznego czerwona cebula płatki migdałowe masło klarowane do smażenia 50 g zwykłego masła do sosu sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki cukru     Wykonanie: Polędwiczki kroimy na plastry o grubości 1,5 cm i lekko wybijamy lub wręcz spłaszczamy dłonią Cebulę kroimy

Patchwork
Pieczone młode ziemniaki 127

Składniki: 2 kg młodych ziemniaków 5 łyżek oleju 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka suszonego tymianku 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ketchup sól Sposób wykonania: Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będą

Qchnia po prostu
Sezon na brokuły już w pełni. 154

Wlałem około pół litra wody, dodałem 3 łyżki oleju, patelnie postawiłem na ogniu i dusiłem pod przykryciem, aż brokuł trochę zmięknie. Pod koniec posoliłem do smaku, oraz posypałem odrobiną mielonego pieprzu.  Brokuł ( jak i woda, która została na patelni ) smakował wybornie!   P od tym linkiem dowiesz się więcej na temat tego  cennego warzywa :  Brokuły

Przepisy i porady kulinarne
Omlet bez jajka 147

śniadanie, jak i obiad czy kolację Szczególnym fanem tego wegańskiego omleta jest Najstarszy i to jest jego ulubiona, obok granoli , propozycja na śniadanie. Składniki: zamiennik jajka: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody ciasto: 1 szklanka mąki szczypta suszonej bazylii szczypta suszonego oregano 1 1/2 szklanki wody 1 ogórek kiszony lub korniszon sól pieprz olej do smażenia Wykonanie

Lamarida.pl
Seleryba 180

tracą nic ze swego smaku. Gorąco polecam! Składniki: plastry selera ugotowany w moim wegańskim rosole [link] 5 arkuszy wodorostów nori mleko roślinne mąka ryżowa (lub pszenna) sól pieprz czarny mielony olej do smażenia Wykonanie: Do jednego naczynia nalewamy mleka, a w drugim naczyniu mieszamy mąkę z solą i pieprzem. Arkusze nori tniemy na paski – w zależności od rozmiarów

Lamarida.pl
Wegański bekon z grzybów portobello 174

łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu z agawy (lub klonowego) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki czosnku w proszku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz grzybów mieszamy w naczyniu. Grzyby obieramy ze skórki, kroimy na paski o grubości około 5 mm, moczymy w miksturze i układamy na blaszce wyłożonej papierem

Lamarida.pl
Curry z ziemniaków 137

kurkumą . Jednym słowem, to curry może nam tylko wyjść na zdrowie Składniki: 2 cebule 4 cm korzenia imbiru lub 2 łyżki pasty imbirowej 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka żółtego curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kg ziemniaków 1 cytryna 1 puszka mleka kokosowego 2 średnie marchewki 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony

Lamarida.pl
Cykoria z bakłażanem na ostro 117

serwujemy zarówno na lunch, jak i na obiad. Polecam! Składniki: 1 niewielki bakłażan 2 cykorie 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka domowej pasty czosnkowej ) 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka brązowego cukru 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki 3 szklanki wody 1/2 szklanki kukurydzy (może być więcej) sól

Lamarida.pl
Wegańskie ciasto rabarbarowe 113

Suche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub brązowego) Mokre: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody 1 szklanka mleka roślinnego (np. ryżowego) Nadzienie: 2 długie łodygi rabarbaru 1/2 łodygi rabarbaru pocięta na paski do przybrania ciasta na wierzchu Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy w paski

Lamarida.pl
Bezglutenowy seitan 295

wędzonej słodkiej papryki 2 łyżki sosu tamari (może być sos sojowy, ale wtedy seitan przestaje być bezglutenowy) 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy szczypta czarnego pieprzu mielonego Wykonanie: W pierwszym kroku przygotowujemy sobie większy kawałek folii aluminiowej i na nią kładziemy kawałek papieru do pieczenia – w nie zawiniemy za chwilę seitana. Odcedzoną fasolę i ryż

Lamarida.pl
Tofucznica doskonała 175

Składniki (na jedną porcję): 180 g naturalnego tofu 1/2 szklanki aquafaby 1 łyżka płatków drożdżowych 1/3 łyżeczki kurkumy szczypta czarnej soli kala namak (lub więcej do smaku) pieprz czarny mielony mała cebulka posiekany szczypiorek (opcjonalnie) olej do smażenia (ja lubię kokosowy) Wykonanie: Odsączone tofu, aqaufabę, płatki drożdżowe, kurkumę, sól i pieprz wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania