puszka pomidorów 1 cebula ½ cukinii Kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty ajwar -niekoniecznie 100 ml białego wytrawnego wina Zioła włoskie do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Szynkę parmeńską i boczek pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, przykryć, smażyć aż tłuszcz się wytopi, wyjąć podsmażoną szynkę i boczek łyżką cedzakową
Wanilia i Kardamonkurczaka 5 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, brokuły 1 opakowanie/mrożony bukiet, kapusta 1 główka/młoda, cukinia 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, śmietana gęsta - ile potrzeba, makaron świderki 150 gram umyte skrzydełka zalać małą ilością wody,zagotować i wodę wylać, teraz wlać wodę, dodać ziele
W Mojej Kuchni Lubięwzmacnia układ odpornościowy, wzmacnia kości i zęby. Redukuje także ilość złego cholesterolu. Warto go więc spożywać. Składniki : 300 ml naturalnego soku pomidorowego 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki szczypta mielonej papryczki chili ( opcjonalnie ) szczypta soli morskiej ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : Sok pomidorowy wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Od razu wypij
Przepisy i porady kulinarneposiekanym koperkiem i solą. Odstawić na kilka minut i gotowe. Sałatka z ogórków pasuje do dań z grilla, ale i klsycznych dań obiadowych jk np. młode ziemniaczki z kotletem mielonym. Sałatka z ogórka zielonego z koperkiem / 1 porcje Składniki: 1 ogórek zielony 1/4 koperku sól do smaku Przygotowanie: Ogórka zielonego myjemy i osuszamy. Kroimy wzdłuż na pół, a następnie
Moja smaczna kuchniaczyli Taj Mahal. Marynata 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/3 szklanki wody 3 łyżki oleju 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka przyprawy tandoori masala 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki Przygotowanie marynaty: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przygotowanie Mięso kroję na kawałki o wymiarach mniej więcej 2x2 cm. Wkładam do miski, zalewam marynatą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapuszka ciecierzycy w zalewie 4 łyżki oleju kokosowego (stała część) 1 łyżka czerwonej pasty curry (można pominąć) 1 łyżeczka curry opcjonalnie 1 cm korzenia kurkumy, starty na tarce kolendra mielona i garam masala do smaku łyżka oleju kokosowego Na patelni lub w woku, na oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek. Kalafiora kroimy na mniejsze części, przekładamy na patelnię/woka
Kucharzycagoście będą zachwyceni. Smak powala 😋 Inspirowałam się tym przepisem. BISZKOPT (tortownica o średnicy 24 cm): 8 jajek szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag mąki tortowej 15 dag mielonych orzechów włoskich 15 dag cukru PONCZ: 3/4 szklanki przegotowanej wody 50 ml wódki o smaku orzecha laskowego sok z cytryny do smaku KREM: 50 dag serka mascarpone
Kuchenne zapiski Edytyodsączania. Przygotowuje się go poprzedniego dnia, więc na śniadanie wystarczy wyjąć z lodówki i pokroić pieczywo, jeśli będziemy jeść ten twarożek z chlebem. Składniki: pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik) 100 g fety pół opakowania serka mascarpone ok. 125 g pół pęczka botwinki drobno pokrojonej garść umytego i posiekanego szpinaku pęczek drobno posiekanego koperku
Ugotowane pozamiataneszklanki mleka 1 szklanka mąki 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki chili sól 1 szklanka oleju Wykonanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę oraz przyprawy: paprykę słodką mieloną, paprykę chili i sól. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Każdą parówkę przecinamy na 3 części. Każdą część nabijamy na patyk do szaszłyków
Kuchnia MagdaLenywegetariańską. SKŁADNIKI 2 duże cebule 400-450 g piersi z indyka oliwa 200 g czerwonego ryżu 2 czerwone papryki 2 brokuły 250 g pieczarek 1 szklanka wody sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka WYKONANIE Cebule obrać i pokroić w małą kostkę lub piórka. Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Cebule i mięso przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny
Passions hobbies lifeWarkoczyki z ciasta francuskiego Składniki na 6 warkoczyków: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka kilka pieczarek 4 łyżki kukurydzy ser żółty przyprawy do kurczaka: świeżo mielony pieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka sos czosnkowy (przepis już na blogu;) sałatka: zielona sałata, pomidor malinowy, ogórek, zielone winogrono, ser feta Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w dłuższe paski
Lawendowe Niebozielonych oliwek bez pestek, całych lub w plasterkach, ok. 200 g makaronu rigatoni, świeże listki mięty, świeże listki mięty pieprzowej, olej rzepakowy do smażenia, ząbek czosnku, pieprz czarny mielony, 125 g mozzarelli. Przygotowanie: Ziemia oliwkowa: Oliwki przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180°C i w tej temperaturze suszymy oliwki do momentu
Moniki Smakołykikapusta ma swój nie powtarzalny smak. Dlatego wykorzystujmy ją bo czas nowalijek szybko ucieka :) Składniki na około 12-14 gołąbków: 1 średnia główka młodej kapusty około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki
Gotowanie...to proste !Składniki (na 2 porcje): 1 bakłażan (ok 300g) 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy 4 jajka oliwa sól pieprz czarny świeżo mielony słodka wędzona papryka oregano natka pietruszki lub rukola Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w 1cm plastry, posypać solą i odstawić na kilkanaście minut (pozwoli to pozbyć się goryczki). Następnie plastry
Obiad gotowydodatek do pieczywa, życzę smacznego! 😊 Składniki: kasza jaglana 1 szklanka, woda 2 szklanki, pomidory 2 szt, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, pieprz ziołowy pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, zioła prowansalskie pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek lub olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kaszę zalewamy gorącą wodą i gotujemy do momentu
kulinarne odsłony pati