swoimi smakami. Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa, pęczek zielonych szparagów, kilka ziemniaków (3-4 szt. średniej wielkości), duży pasternak, olej rzepakowy, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy palcami
Moniki Smakołykicukru 150 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody nadzienie: 225 g truskawek 140 g oczyszczonego rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego kardamonu dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Partiami dodawać wodę - ciasto powinno się ładnie połączyć, ale nie może się kleić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodniebienia. Polecam! Składniki: Bułeczki (6 sztuk) z TEGO przepisu. Falafele (8 sztuk): 150 g ciecierzycy, 2 cebule, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżeczki kminku mielonego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szczypta pieprzu, olej kokosowy do smażenia. Dodatkowo: rukola (4-5 liści na 1 burgera), grillowana cukinia (2 słupki na 1 burgera
Jeść, by żyć w zdrowiupieczarek około 150 g kiełbasy jałowcowej* 2 małe kiełbasy śląskie* 1 duża czerwona cebula 3 czubate łyżeczki przecieru 2 szczypty czosnku granulowanego Skworcu 3 szczypty soli ziołowej Skworcu czarny mielony pieprz do smaku – u mnie Skworcu 1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki Skworcu olej do smażenia opcjonalnie – zielona pietruszka do podania *można użyć dowolnej kiełbasy, choć polecam
Słodkie okruszkikoncentrat pomidorowy sól, pieprz, liść laurowy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek tłuszcz do smażenia 2 cebule, mąka Przygotowanie: Mięso rozbić na cienkie plastry, posolić i posypać pieprzem mielonym Plastry boczku usmażyć krótko, wystudzić Na kotlety położyć boczek i zwinąć, spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące, obsmażyć na rumiano, wsypać pokrojona cebulę i również usmażyć W garnuszku zagotować
Proste Potrawyzupa krem z pasternaku i jabłek 500-600 g pasternaku 1 l bulionu pasta curry 150 g mleka kokosowego 3 jabłka szara reneta 1 średni ziemniak cebula kmin rzymski mielony pieprz i sól kolendra olej do smażenia Przepis – zupa krem z pasternaku i jabłek Pasternak, jabłka, ziemniaka i cebulę kroimy w kostkę. Do garna wlewamy olej
Kuchennyviral.plimbiru 1 limonka 3 młode marchewki 1/2 cukinii 1 op. pasty warzywnej curry Rolnik 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka wrzątku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia ryż Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym
Kuchnia MagdaLenytruskawek 3/4 łyżeczki cynamonu 250 ml kefiru Przygotowanie : Szpinak płuczemy, osuszamy i przekładamy do blendera. Truskawki płuczemy, szypułkujemy, kroimy w cząstki - przekładamy do szpinaku. Całość zalewamy schłodzonym kefirem. Dodajemy mielony cynamon. Całość blendujemy kilkanaście sekund do uzyskania gęstego koktajlu. Rozlewamy do szklanek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimakarony idealne 😊. Składniki: 300 g makaronu Mini rurki Lubella, 1 szklanka mrożonego groszku, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, sól do smaku, 3 duże łyżki posiekanego świeżego koperku, pieprz czarny mielony do smaku, świeża mięta pieprzowa, ser grana padano. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente (gotujemy max 5 min) i odcedzamy. Na dużą patelnię (ewentualnie garnek
Moniki Smakołykicebule ze szczypiorkiem, po ½ świeżej papryce: żółtej, zielonej, czerwonej, ½ pęczku rzodkiewki, 2 garście poszatkowanej młodej kapusty, mix świeżych kiełków, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeże listki mięty pieprzowej, ½ łyżeczki przyprawy garam masala. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cebulę białą
Moniki SmakołykiCiasto biszkoptowe z truskawkową pianką to jedno z pyszniejszych i wprawdzie moje ulubione. Nie jest skąplikowane w przygotowaniu. Na wierzchu polane sezonowymi, mielonymi truskawkami z galaretką. Nic tylko zajadać. BISZKOPT : 3 duże jajka 1/3 szklanka cukru 1/3 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej PIANKA TRUSKAWKOWA : 200 ml śmietanki
Kulinarne Fantazje Mariolijagód goji 1/3 szklanki migdałów w płatkach 2 łyżki nasion chia 50 gram oleju kokosowego 2 łyżki miodu 50 gram czekolady deserowej szczypta mielonego kardamonu Olej kokosowy rozpuszczam z miodem i czekoladą. Płatki kukurydziane miksuję na pył lub traktuję tłuczkiem. Mieszam zmiksowane płatki, żurawinę, jagody, migdały, chia i kardamon. Dodaję rozpuszczone składniki
Mango Papajaczerwonej cebuli 10 czarnych oliwek 1 plaster (80 g) sera feta kilka listków mięty Sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 2) Arbuza pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie. 3) Dodać pokrojony ser, ogórka, cebulę, oliwki oraz listki mięty
Fitsweet.mepiwoszki można posypać makiem, sezamem, czarnuszką lub po prostu grubą solą :) SKŁADNIKI: 250 g półtłustego twarogu 250 g margaryny 250 g mąki 2 jajka 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego kminku białko do posmarowania cały kminek do posypania Wszystkie składniki oprócz mąki wrzucamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę mikserem. Dodajemy mąkę i już rękoma wyrabiamy na ciasto
Kuchnia od dwojgazielonej, ale gotuje się znacznie krócej (chyba że ja akurat trafiłam na dobre ziarno). Składniki (na 3-4 porcje): 150 ml czarnej soczewicy pierś kurczaka (pojedyncza) pęczek szparagów łyżeczka mielonego kminku łyżeczka czosnku niedźwiedziego płaska łyżeczka ostrej papryki dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz świeża bazylia łyżka oleju do smażenia Soczewicę opłukać i ugotować w 300 ml wody. Miękkie
Weekendy w domu i ogrodzie