pszennej 1/2 szkl. mąki chlebowej 2 czubate łyżki posiekanego koperku 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka majeranku sól i świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki rozgniatamy z masłem (jeśli są jeszcze ciepłe masło się rozpuści-wtedy ostudź całość), ale jeśli z obiadu poprzedniego dnia, to pogrzej masło
Kolorowy PrzepisownikParówki. Proste, tanie jedzenie. Kojarzą się z szybkim śniadaniem albo hot dogiem. Te kiełbaski wyrabiane są z bardzo drobno mielonego mięsa (albo i nie mięsa - oczywiście mam na myśli parówki wegetariańskie ;)), a ich skład może się znacznie różnić w zależności od regionu, czy kraju pochodzenia. W Polsce mówimy: parówka , w Czechach: parek , ale niemal na całym świecie jest
zadanie-gotowaniekurczaka 4 łyżki bazyliowego pesto 10 dag suszonych pomidorów w oliwie Kawałek pora 2 kulki sera mozzarella w zalewie Granulowany czosnek do smaku Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Filety z kurczaka opłukać z wierzchu ponacinać delikatnie nożem tworząc kieszonki tak aby nie przeciąć mięsa do końca, wysmarować mięso bazyliowym pesto
Wanilia i Kardamonporcje: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej + 1 szklanka wody garść sułtanek/rodzynek (niesiarkowanych) około pół łyżeczki nierafinowanej soli i przyprawy do gotowania kaszy: 1 liść laurowy, po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, kuminu, kardamonu, kurkumy i kolendry, spora szczypta ostrej papryki 1 łyżka oleju 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem lub 2 szalotki lub 1/2 małej czerwonej cebulki spora garść
Even Better Foodzalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum 30 minut. W międzyczasie siekamy orzechy i migdały oraz kroimy suszone owoce na drobne kawałki. Odlewamy wodę z maku, a następnie kilkakrotnie mielimy mak (w maszynce do mielenia kawy lub wysokoobrotowym blenderze). Do zmielonego maku dodajemy bakalie oraz olej. Mieszamy, umieszczamy masę w lodówce. Składniki na ciasto blendujemy do uzyskania klejącej masy. Następnie
Jeść, by żyć w zdrowiuczyli zrównoważona. Koktajl powinien posmakować szczególnie tym, którzy cenią sobie naturalną słodycz. Koktajl zdrowia ze zbóż i z zielonych warzyw. Składniki na 2 porcje: łyżeczka Inki Klasycznej Bio łyżeczka mielonego lnu banan 250 ml soku jabłkowego 5 cm łodygi selera naciowego kilka gałązek natki pietruszki liść sałaty pół ogórka zielonego lub jeden gruntowy, lub 1/4 niedużej cukinii Wykonanie: Wszystkie
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: 2,5 kg ogórków 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 7 liści laurowych 2 łyżki gorczycy 2 łyżki pieprzu mielonego 12 ziaren ziela ang na każdy słoik po 2 łyżki oleju Wykonanie: *Marchew obieramy. Ogórki pozostawiamy ze skórką. Bardzo ostrym nożem z łatwością pokroimy marchew i ogórki na bardzo cienkie
Z Majeczką w kuchniwakacji we Włoszech. Składniki (na 2 porcje): 1 ciabatta ok 20cm 2 duże mięsiste pomidory 1 mała czerwona cebula ząbek czosnku oliwa sól morska pieprz czarny świeżo mielony garść listków bazylii łyżka startego parmezanu Ciabattę pokroić w kromki o grubości 1,5cm. Kromki pieczywa ułożyć na grillowej patelni i zrumienić z obu stron. Zamiast na patelni można
Obiad gotowySkładniki: dwie garście pomidorków paprykowych* około 2 cm zielonego ogórka lub ogórka gruntowego 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu 1 ząbek czosnku sól himalajska do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku do podania – kilka listków mini sałaty rzymskiej *można użyć dowolnych pomidorów np. malinówek (wystarczy je wówczas pokroić na ćwiartki) Przygotowanie: W małej miseczce mieszamy
Słodkie okruszkipomidorowym, dlatego też postanowiłam zrobić pulpeciki w sosie na bazie sera gorgonzola, który jest ostatnio moim ulubieńcem. Bardzo polecam, mam nadzieję, że wam również zasmakuje. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko kromka suchego pieczywa 1/2 cebuli 1 łyżka musztardy dijon 100 g sera gorgonzola 1 szklanka bulionu 1 łyżka sosu worcesterschire 2 łyżki mąki
Delusional Trinemiseczek i odstaw do schłodzenia. Polej odrobiną oliwy, udekoruj odrobiną sera (opcjonalnie) i posyp szczyptą pieprzu kajeńskiego lub papryki, oraz drobno posiekanymi listkami mięty. Podawaj krem schłodzony. *Typu np. mielony twar óg sernikowy lub inny serek śmietankowy . Jeśli serek jest bardzo gęsty, dodaj trochę śmietany kremówki. (Możesz wybrać ser o jak najniższej zawartości tłuszczu.) ** Lub pieprzu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskajuż samą przyjemnością. Polecam gorąco! :) Składniki: 4 większe podłużne ziemniaki 6 łyżek puree ziemniaczanego 2 łyżki oliwy, oleju lub klarowanego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki parmezanu (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić wzdłuż (na tarce) na bardzo cienkie plastry (do 2 mm). Wymieszać dokładnie w misce
zadanie-gotowaniedoskonałe dopełnienie obiadu. Przygotowanie jej zajmie nam tylko kilka chwil. W bezmlecznej wersji mizerię możemy zrobić używając mleczka kokosowego. 1 duży ogórek szklarniowy 0,5 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mleczka kokosowego (pełnotłustego) Ogórka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. W misce mieszamy sok z cytryny, cukier, sól, pieprz
Dieta bez mlekabazylią (może być też zwykły olej lub oliwa z oliwek) 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 100 ml octu PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowuję niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myję oraz wyparzam. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwam i zastępuję je nowymi. Krok 2. Paprykę myję
Moja Książka Kucharskaprostu małe niebo na talerzu. I nic więcej nie trzeba, no może poza pysznym sosem Składniki: 1 mała cukinia 2 większe jajka słodka czerwona papryka czarny świeżo mielony pieprz sól (u mnie himalajska) bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię kroimy na grubsze a la frytki. Aby praca poszła sprawnie warto użyć naprawdę ostrego noża. Następnie każdą
Słodkie okruszki