mielone - 47549 przepisów (strona:1590/3170)

Chłodnik ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką- bez gotowania 164

gęstego) 300 ml soku z buraków czerwonych 1 duży ogórek (długi) 8 rzodkiewek 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz + 4 jajka ugotowane na twardo (dodatek) PRZYGOTOWANIE chłodnika ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką: Na początku przygotowujemy duże naczynie w którym będziemy łączyć wszystkie składniki na chłodnik. Może

kulinarnyJa
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 289

sosie własnym 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 szalotka 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 4 łyżki posiekanego szczypioru garść świeżych ziół (np. natka pietruszki) sól świeżo mielony pieprz  Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Fasolę i kukurydzę odlewamy z zalewy. Przekładamy do miski. Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Szalotkę i szczypior dodajemy

My Chcemy Jeść
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW 195

bakłażany 2 puszki pomidorów krojonych 250 g mozzarelli 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g parmezanu bazylia świeża mąka oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona zioła prowansalskie Wykonanie: Bakłażany dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości około 5-7 mm, układamy na ręczniku papierowym, solimy i pozostawiamy na około 1 godz., aby odciekła

Kuchnia MagdaLeny
Fit pierożki z kalarepy z farszem paprykowym 221

für Fit”.  Składniki: 2 średniej wielkości kalarepy 4 łyżki oleju sól morska 1 czerwona papryka 1 i 1/2 cebuli 60g zmielonych na proszek nerkowców szczypta suszonego oregano świeżo mielony czarny pieprz 2 pomidory 1/2 pęczka liści bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka syropu klonowego Kalarepy obierz i zetrzyj na tarce na cienkie plastry (plastry muszą być naprawdę cienkie

Roślinna - blog wegański
Bób smażony na maśle z czosnkiem 158

znika z miseczki od razu ;) Składniki: 30 dag młodego bobu 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1/2 peczka natki pietruszki sól morska do smaku świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku 1 łyżka tartego parmezanu Sposób przygotowania: Bób  wrzucić na osolony wrzątek, gotować 5-10 minut w zależności od tego jak chcemy aby był miękki

Wanilia i Kardamon
Burgery bolognese- jak wykorzystać resztki obiadowe 241

wyrzuciłam. Burgery bolognese Składniki: na 4 burgery 4 bułki 300 g sosu bolognese 4 plastry mozzarella killa liści bazylii 1 łyżeczka oliwy Sos bolognese 500 g mielonego 2 ząbki czosnku 2 łodygi naciowego selera 1 cebula 200 ml czerwonego wina 2 łyżki pomidorowego przecieru 1 puszka pokrojonych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 2 łyżki świeżego

codojedzenia
Sałatka kalafiorowa z pomidorem 316

Składniki: ½ kalafiora 3 jajka 20 dag świeżego bobu  1 puszka  kukurydzy złocistej Bonduelle 10 dag żółtego sera np. gouda 1 malinowy pomidor Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sos: 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Kalafior myję, dzielę na mniejsze różyczki, gotuję w osolonym wrzątku

Wanilia i Kardamon
Krem z kukurydzy z tajskimi klopsikami 244

kokosowego 400 ml domowego bulionu z kurczaka lub warzywnego 1 duży żabek czosnku suszony imbir 1/2 papryczki chilli (można więcej) czarny sezam świeża kolendra sos sojowy klopsiki 400 g mielonego mięsa z udźca z inydka lub wołowo- wieprzowego 3-4 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu rybnego (albo więcej sosu sojowego) 1 łyżeczka kuminu

DefinicjaSmaku
Zapiekane bagietki z serowo-mięsnym nadzieniem 321

Spróbujcie Składniki: 1 bagietka 2 duże jajka 3-4 plastry ulubionej wędliny – u mnie schab wędzony parzony** szczypta granulowanego czosnku sól himalajska drobna do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku szczypta suszonej bazylii około 3 łyżki startego żółtego sera do podania posiekany szczypiorek * można wzbogacić nasze nadzienie o dodatek innych ulubionych przypraw. Jeśli szukacie niedrogich przypraw dobrej

Słodkie okruszki
Domowa granola 328

siemienia lnianego w ziarnach 50 g otrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml miodu 200 ml niesłodzonego soku jabłkowego Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 160 C.  W dużym

Menu Zdrowia
Meksykańskie wege burgery 302

nasiona po gotowy produkt?  Wiemy co jemy! :) Składniki na 3-4 burgery: 3/4 bułki pełnoziarniste Puszka (425ml) mieszanki meksykańskiej Mexico Bonduelle 1 łyżka otrębów (dowolnych) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki sosu sojowego Szczypta ostrej papryki Olej do smażenia (u mnie kokosowy) Bułka tarta pełnoziarnista do obtoczenia Sól

Czarnawisienka
Pasta z łososia i chrzanem 189

naczynia blendującego dodać łososia, ugotowane jajka na twardo, chrzan, trochę pieprzu, zmiksować obroty 6, czas 5-6 sekund. Dodać posiekany koperek i majonez. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Majonezu dodać według uznania, masa powinna być mazista. W wersji dietetycznej zamiast majonezu dodać jogurt grecki

Kuchnia Pokoleń
Sernik z ciasteczkami i śmietankowym lukrem 254

brzmi i nie wygląda pysznie? :) Przekonajcie się sami! SKŁADNIKI (tortownica 23 cm) Spód 150g czekoladowych herbatników 80g masła 2 łyżki cukru kryształ Diamant Masa serowa 700g twarogu trzykrotnie mielonego 200g creme fraiche lub innej tłustej kwaśnej śmietany 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru kryształ Diamant 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

DefinicjaSmaku
Bruschetta z blanszowanym bobem 213

tosterze. Ząbek czosnku przecinamy na pół i mocno nacieramy nim gorące grzanki. Na każdej rozkładamy po łyżce serka z ziołami i po równej porcji bobu. Pieprzymy grubo mielonym pieprzem, posypujemy starannie serem Pecorino i delikatnie – płatkami chili. Podajemy od razu.   PS.: Pan który nie lubił bobu (do czasu TEGO przepisu) już po jednej kromce zapytał, kiedy będzie powtórka

Karo in the Kitchen
Risotto z groszkiem i warzywami 211

podłużna Ramiro 1 cukinia 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr bulionu domowego najlepiej warzywnego 4 łyżki startego parmezanu 3 łyżki masła Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Bób wrzucam na osolony wrzątek, gotuję do miękkości-jeśli jest młodziutki wystarczy 5 minut jeśli starszy, trochę dłużej. Odcedzam, przelewam na sicie zimna wodą

Wanilia i Kardamon