płaskie talerzyki, rozsmarować i gdy trochę przestygnie nałożyć na niego dżem jabłkowy. I deser gotowy ! Zapraszam po przepis : Składniki : 2 kg jabłek 1 kg cukru 1/2 szklanki wody cynamon mielony ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : J abłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Do rondla wlej wodę , wsyp połowę jabłek, postaw na małym ogniu, rozgotuj pod przykryciem. Gdy jabłka
Przepisy i porady kulinarnesmaku) 2 łyżki stołowe przyprawy mirin (tzw. słodka sake) pół łyżeczki japońskiej przyprawy siedmiu smaków (tzw. shichimi togarashi) lub 1 czubata łyżeczka przyprawy pięciu smaków pieprz i opcjonalnie mielona ostra papryka do smaku Uwaga - znacznie łatwiej pokroić mięso w cienkie plasterki, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony Przygotowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagotować na mniejszym ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjąć i krótko opłukać zimną wodą 5 cebul na oleju rzepakowym podsmażyć na złocisto, dodać ciut cukru i doprawić kucharkiem, pieprzem mielonym, łyżką majeranku podawać kopytka z cebulą - są smaczne na obiad i sycące, można podawać same kopytka do sosu czy gulaszu..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZwłaszcza, że na diecie niskowęglowodanowej właśnie brak pieczywa odczuwam najbardziej 😊 Składniki: 30 g orzechów makadamia (mogą być inne dowolne) 30 g roztopionego masła 82% tłuszczu 120 g mielonego siemienia lnianego 25 g otrębów orkiszowych 2 łyżki sezamu 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki suszonej żurawiny (można pominąć jeśli nie lubimy słodkich elementów w pieczywie
Walijskie Pichceniewędzonych, parzonych lub surowych 2 średnie pomidory duża garść ciętej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Pomidory rozkrajamy na połówki. Nacieramy na całej powierzchni oliwą (najlepiej przy użyciu silikonowego pędzelka), następnie posypujemy solą, pieprzem i bazylią. Kładziemy na suchej, dobrze rozgrzanej na średnim ogniu
Kulinarna Pokusaciepłym miejscu na 45-60 minut do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). W tym czasie przygotować nadzienie. Natkę pietruszki posiekać i dokładnie wymieszać z pokruszonym serem. Można doprawić do smaku mielonym pieprzem. Gdyby farsz był zbyt suchy można dodać do niego trochę kwaśnej śmietany. Soli nie musimy dodawać ponieważ sam ser jest już wystarczająco słony. Wyrośnięte ciasto podzielić
Przepisy na domowy ser i chlebtakie lubię 😄 Wy oczywiście możecie robić jakie chcecie wedle upodobań👍 Świetnie smakują z kaszą gryczaną lub ryżem brązowym i surówka z marchewki😍 Składniki na 2 porcje: -250 g mięsa mielonego z indyka -1 cebula -200 g pieczarek -koperek wedle uznania (ja dałam ponad pół pęczka) -odrobina wody w razie potrzeby -łyżka skrobi kukurydzianej+ łyżka śmietanki -łyżka oleju Przygotowanie
Zdrowie i pysznie na talerzuNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: 1 cebula 2 – 3 ząbek czosnku 200 g boczku wędzonego 5 – 6 kromek chleba sól mielony czarny pieprz suszony rozmaryn 20 dag żółtego sera np. gouda olej Przygotowanie: Chleb pokroić w małą kostkę i przyrumienić na oleju. Obrać cebulę i czosnek, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać boczek pokrojony w kostkę
Ciastka - domowe słodkościduża cebula, obrana i pokrojona w kostkę 1 średniej wielkości marchew, pokrojona w kostkę 1 duży ząbek czosnku 100ml białego wytrawnego wina 3 liście laurowe sól morska świeżo mielony czarny pieprz garść posiekanych liści natki pietruszki 2 łyżki oliwy Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę, marchew oraz liście laurowe, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut
Dietologgotowe ! Jest to szybka propozycja kolacjo-obiadowa do zrobienia w tygodniu po przyjściu z pracy :) Na taką pogodę jaką widać za oknem w sam raz. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 średnie cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki
Różne smaki w kuchnidużo aromatu i smaku. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 1 dojrzałe mango 180 ml jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka lub wody 1 łyżka miodu lub syropu klonowego lub cukru szczypta mielonego kardamonu i/lub cynamonu WYKONANIE Mango obieramy i odkrajmy od pestki. Miąższ wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy jogurt, mleko oraz miód lub syrop klonowy. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, przelewamy
cool and mintyszwajcarskiego Ementaler 1 duża cebula 200 g grzybów kurek 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % ok 1/2 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej tymianek sól pieprz czarny mielony masło klarowane do smażenia Ziemniaki pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić ziemniaki. Smażyć, aż staną się miękkie i się lekko przyrumienią. Przyprawić
https:KKuchniaMniamsernik, więc dzisiaj zapodam wam przepis, który zapewni wam pełną satysfakcję smaku. Cóż dobry sernik wymaga jednak kalorii w swym składzie, więc jeśli aktualnie jesteście na diecie, to będziecie mieli co spalać. Sernik, jest tak delikatny, puszysty i wilgotny, że z całą pewnością trudno będzie wam się od niego oderwać. Nieskromnie dodam, że wśród wszystkich dotychczasowych serników ten jest zdecydowanie(...)mascarpone 4 jajka duże 170 g masła 160 g miałkiego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego sok z połowy cytryny 80 g budyniu śmietankowego Wykonanie: 1. Ser mielimy a następnie łączymy z mascarpone . Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka. Przesiewamy proszek budyniowy. Wlewamy sok z cytryny. Wszystko dobrze ze sobą łączymy
vaniliowoczekoladowaSpróbujcie. W prostocie tkwi siła Składniki: 100 g pora (biała część) 1/2 jabłka szczypta suszonej bazylii – polecam przyprawy Skworcu około 2 i 1/2 łyżki majonezu sól i czarny mielony pieprz do smaku Skworcu Przygotowanie: Pora kroimy wzdłuż, a następnie na piórka. Dodajemy obraną i startą na małych oczkach połówkę jabłka. Mieszamy. Następnie dodajemy szczyptę suszonej bazylii i majonez
Słodkie okruszkipomidorów ( średnich lub małych ) 1 kg cebuli 0,5 kg marchewki 1 mały seler 2 średnie pietruszki ( korzeń ) 2 papryki czerwone 2 łyżki soli ( najlepiej nie jodowanej ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu kilka ziarenek czarnego pieprzu Marynata : 1 l wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu spirytusowego 10 % Sposób wykonania : W szystkie warzywa dokładnie umyj. Pomidory pokrój
Przepisy i porady kulinarne