mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie rabarbarowe: 400 g rabarbaru 30 g masła 50 g cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu dodatkowo: 30 g płatków migdałowych Mleko zagotować. Jajko, cukier i mąkę roztrzepać, powoli wlewać gorące mleko, cały czas mieszając. Przelać całość do garnuszka, podgrzewać, cały czas mieszając, aż budyń
Pożeraczka, czyli raz adobrzeduży brokuł ½ kg bobu 3 łyżki mięty pieprzowej, pokrojonej 3 łyżki oliwy 2 łyżki jasnego balsamico 2 łyżki soku z cytryny sól do smaku ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego Umieść bób w garnku, wlej wodę i posól. Blanszuj bób przez 3 minuty, odcedź i opłucz zimną wodą. Ostudzony bób obierz. Ugotuj bulgur w lekko osolonej. Podziel brokuł na małe
codojedzeniałyżki oliwy, rozgniecione ząbki czosnku w łupinach i pokrojony w małą kostkę lub pokruszony chleb. Smażymy do uzyskania chrupiących grzanek, które dodajemy do sałatki. Sałatkę przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy tartym parmezanem
Smakowity Blog Kulinarnyrazie potrzeby docinamy. Pieczemy na rumiano. składniki na masę: 250 g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego lub gotowa masa kajmakowa ok. 4 łyżki orzechów mielonych 1 kieliszek rumu lub więcej, do smaku wykonanie: Mleko w puszcze wkładamy do garnka z wodą (tak aby woda przykrywała puszkę) i pod przykryciem gotujemy przez ok. 2-3 godz
Domowy Smak Jedzeniamałe różyczki • 80 g zacierki makaronowej lub innego, drobnego makaronu • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego (może być woda, ale wtedy musimy dodać kostkę rosołową) • sól, • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu • szczypta cukru • kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania: W Thermomixie: 1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną na ćwiartki i ząbek czosnku. Miksować 5 s/obr.5. Zgarnąć kopystką
W mojej kuchnicebula 2 łyżki masła klarowanego 1 jajko 1 łyżka oleju winogronowego lub innego WYKONANIE: suszone grzyby namoczyć na noc, polędwiczki rozbić na prostokątne płaty, posypać solą i grubo mielonym pieprzem, odłożyć do lodówki na 2 godz., karkówkę zmielić na grubych oczkach, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem, czosnek i cebule drobno posiekać zeszklić na maśle i dodac
Kuchnia Beatygumowate po ugotowaniu, dodałam niewiele mąki, co oznacza, że masa jest dość kleista. A to powoduje, że ich powierzchnia nie jest równa. Składniki (na 8 klusek): 300 g mielonego sera (z wiaderka) 50 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej małe jajko łyżeczka soli 24 maliny łyżeczka miodu lub brązowego cukru 2 łyżki płatków migdałowych Nastawić wodę
Weekendy w domu i ogrodzieschabu sezam do posypania 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej marynata 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka octu ryżowego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" Przygotowanie: przygotowujemy marynatę - wszystkie składniki mieszamy w misce schab kroimy w paski i przekładamy do marynaty odkładamy do lodówki
Gotowanie z pasjąmówią, nie trzeba zjeść od razu całej blachy :) Sernik smakował i szybko znikał z talerza :) Składniki: spód 250 g herbatników 80 g miękkiego masła masa serowa 1 kg mielonego sera 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki śmietany 30 % 3 dojrzałe banany 2 czubate łyżki masła orzechowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 4 duże jaja 2 łyżki budyniu
Gotowanie z pasjąsame nadchodziły do oczu, a nos się przeczyszczał :) A teraz robimy taki akuratny. I co najgorsze ciężko jest nawet podać dokładny skład - ponieważ wszystko zależy od tego jaki będziemy mieli chrzan, tzn, z jakiej firmy. Nie mówiąc już o tym czy będziemy mieli świeży - bo to to już jest inna bajka. Składniki: 1 kg buraków chrzan tatry sól
Gotowanie z pasjącebula 1 ogórek sałatkowy (około 250 g) 3 pomidory (około 600 g) 4-5 łyżek oliwy lub oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej do smaku sól, pieprz oraz natka pietruszki do posypania sałatki na talerzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka
Uwaga Babcia Gotujegołąbków zamiast kapusty dodałam kalarepkę. W połączeniu z sosem kalarepko serowym wyszedł bardzo ciekawy smak Składniki •1/2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 duża kalarepka z liśćmi • 1 marchewka • 1/2 szklanki ryżu • sól •pieprz • gałka muszkatołowa szczypta • 1 szkl śmietany 30 % • 1 szklanka mleka • 2/3 szklanki wody • 2 serki topione
W królestwie smaków Beatypestek winogron) lub delikatnej oliwy czerwona ostra papryczka (opcjonalnie, ilość zależna od preferencji) nierafinowana sól i pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1 lekko czubatej łyżeczce mielonej słodkiej i wędzonej papryki, kilkanaście nitek szafranu czarne oliwki i posiekana natka pietruszki do podania (opcjonalnie) Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na cienkie plasterki, papryczkę posiekać, paprykę pokroić w większą kostkę
Even Better Foodwymaga już żadnych dodatków. Wystarczy go podgrzać, połączyć z makaronem i obficie posypać parmezanem. Do tego lampka dobrego, czerwonego wina i danie w stylu włoskim gotowe. W połączeniu z mieloną wołowiną również smakuje wyśmienicie. Którą wersję wybierzecie? - zdecydujcie sami. Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr 40 min Czas przygotowania 1 hr Czas
Wędrówki po kuchnismakoszy pieczarek. Idealne pieczarki w sosie sprawdzą się do mięs i jako dodatek do obiadu! Zapraszam ! Składniki: 250 g pieczarek 1 cebula 150 ml wody oliwa sól pieprz czarny mielony czosnek granulowany papryka słodka papryka ostra curry 1 esencja do sosu pieczarkowa KNORR Przygotowanie: Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na pół plasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę
Gotuj z Mąką