sosu beszamelowego, jak dla mnie pycha, a następnym razem spróbuje innego przepisu. Składniki: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 6 płatów makaronu do lasagne 250 g wieprzowego mięsa mielonego 1/2 szklanki bulionu 1 mała puszka pomidorów 100 ml pomidorowej pasaty 200 g sera mozzarella 200 g sera ricotta 150 g tartego parmezanu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron gotujemy przez
Delusional Trineduża cebula 4 ząbki czosnku 400g kurek 0,5 szklanki cukinii startej na drobnej tarce 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól świeżo mielony czarny pieprz oliwa do smażenia kwaśna śmietana do podania Obrać cebulę i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebulę. Przestudzić. Kurki oczyścić, opłukać
Wiem co jemOdchudzający koktajl z banana i pietruszki wg Ewy Chodakowskiej – Składniki: 1 duży banan (ok. 200 g) pół pomarańczy (ok. 180 g) garść natki pietruszki (ok. 10 g) łyżeczka mielonej spiruliny (ok. 3 g) pół łyżeczki oleju kokosowego (ok. 3 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Odchudzający koktajl z banana i pietruszki wg Ewy Chodakowskiej – Wykonanie: Natkę pietruszki pozbawić grubszych
Kulinarne Przebojewspaniałych wegańskich dań, jednak u mnie pierwsze miejsce zawsze będą miały właśnie takie tradycyjne obiadki – jest w tym jakaś nostalgiczna tęsknota za czasami dzieciństwa. I o ile za mięsnymi mielonymi specjalnie nie tęsknię, o tyle na takie z buraka zawsze się skuszę. Składniki: 2 średnie buraki 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 duża lub dwie
Roślinna - blog wegańskidlatego pomijam. Ten pyszny serniczek wykończyłam dodatkowo owocowym musem, ale równie smaczny jest zalany po prostu cienką warstwą galaretki 😊 Składniki na masę serową: ( tortownica 24 cm) 1 kg mielonego twarogu 200 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżeczek żelatyny 120 g cukru pudru (u mnie zastępczo erytrytol) 1 łyżeczka cukru waniliowego 400 g borówek Wykonanie: Borówki zblendować. Przetrzeć
Walijskie Pichcenierodzynek 2 zielone papryczki chili 2-3 łyżki soli 2 i 1/2 szklanki cukru 3-4 ząbki czosnku ½ łyczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu otarta skórka z jednej cytryny Sposób przygotowania: Mirabelki umyć i wydrylować, przełożyć do dużego garnka, dodać obrane porzeczki i zasypać cukrem. Przykryć i odstawić na godzinę aby owoce puściły
Gosia gotujesmaczne, zachwyci się nimi nawet największy niejadek. Składniki: 2 jaja 1 buraczek 3 łyżki mąki żytniej przyprawy: pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros, bazylia, papryka słodka mielona, jarzynka bez soli olej do smażenia Sposób przygotowania: Buraczka obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki, Całość dokładnie mieszamy. Jedna łyżka to jeden
Truskawkowa FiestaPierników Toruńskich Katarzynek 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru (zależy czy lubimy bardzo słodkie czy mniej) niecała szklanka świeżo zaparzonej, mielonej kawy 3 łyżki kakao Przygotowanie : Kawę zaparzamy i odstawiamy do przestygnięcia. W wysokim naczyniu ubijamy mocno schłodzoną śmietanę. Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania
Słodka StrefaTutaj gdzie mieszkam, trudno ją znaleźć w sklepie. Natomiast ryż do sushi jest łatwo dostępny, więc przygotowuję tą mąkę sama. Nie jest to skomplikowane, może jest tylko troszkę dużo mielenia , ale za to wypieki tej mąki są przepyszne i absolutnie warte spędzonego czasu na jej zrobienie! Polecam wypróbować Składniki (na 4 szklanki mąki): 2 szklanki ryżu do sushi Wykonanie: Ryż(...)zwykle zostawiam na noc. Po upływie tego czasu odcedzamy ryż, najlepiej na sitku, żeby nie był wodnisty. Używając młynka albo blendera (ja używam takiego mniejszego blendera do smoothies) mielimy ryż. I teraz kluczowy krok – zmielony ryż przesiewamy przez sito. Wszelkie kawałki ryżu, które nie przeszły pomyślnie przez oczka sitka wsypujemy z powrotem do blendera i miksujemy aż będą
Lamarida.pllodówki wyjąć masę mięsną. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kuleczki. Wkładać na wrzący wywar i również na minimalnym ogniu gotować przez około 10 minut. Zupę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z pokrojonymi w mniejsze kawałki warzywami. Smakuje zarówno bardzo gorące, jak i przestudzone. Ten rosół naprawdę jest na talerzu 😊 Jest bardzo chudy i klarowny, dlatego własnie ledwo
Codzienna kuchnia niecodziennawarzywnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki pikantnej pasty lub sosu paprykowego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki kminku lub kuminu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru sól Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie zupy 1. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony w grubsze kawałki ząbek czosnku
kolorowotorcikowocebula 4 ząbki czosnku 7 dag masła 1 litr rosołu lub domowego bulionu 150 ml białego wytrawnego wina 1 czubata łyżka sera mascarpone Sól morska do smaku świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Umyty por z zieloną częścią pokroić w krążki, obrany czosnek i cebulę w kostkę. W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni typu wok rozgrzać masło
Wanilia i Kardamonminut od momentu zagotowania się wody) garść natki pietruszki – drobno posiekanej łyżka jogurtu greckiego 100 g hummusu (u mnie opakowanie hummusu pikantnego Profi ) łyżeczka musztardy szczypta soli świeżo mielony pieprz dodatkowo: 2 kwiaty cukinii lub dyni surowe jajko łyżka masła bułeczka kiełki do dekoracji (opcjonalnie) Przepis na pastę jajeczną z hummusem i kwiatami cukinii: Jajka
Ugotowane pozamiataneżółta, szalotka bananowa) 3 duże ząbki czosnku 1 niepełna łyżeczka soli morskiej ½ łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego 1,200l rosołu drobiowego lub jarzynowego Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Karo in the KitchenLeniwe kluski nazywane przez niektórych leniwymi pierogami to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa:). Warto było cofnąć się tym przepisem do przeszłości - polecam i Wam! Kluski: 500g twarogu mielonego 2 szklanki mąki 2 jajka Dodatkowo: 4 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki cukru owoce do dekoracji 1. Twaróg, mąkę i jajka zagniatamy ze sobą do powstania gładkiej
Szefowa kuchni